Sari direct la conținut

Ce spun si ce variante au reprezentantii Coalitiei dupa motivarea CCR privind neconstitutionalitatea alegerilor comasate

HotNews.ro

Democrat-liberalii si reprezentantii UDMR recunosc, dupa motivarea Curtii Constitutionale, ca sansele reluarii legii privind comasarea alegerilor in Parlament sunt minime si, cel mai probabil, alegerile locale si cele parlamentare se vor desfasura separat, in iune si respectiv noiembrie. O decizie privind strategia pe care o va aplica Coalitia in aceasta situatie urmeaza sa fie luata la inceputul saptamanii. Neoficial, in spatele usilor inchise, democrat-liberalii si udmeristii dezbat doua solutii: fie alegeri separate, desfasurate legal la termen, fie alegeri anticipate parlamentare cumulate cu localele in iunie.

Dupa motivarea CCR, democrat-liberalii au acceptat infrangerea si declara ca vor respecta decizia. In ceea ce priveste solutiile si strategia pe care o vor propune partenerilor de Coalitie, sursele HotNews.ro sustin ca pedelistii renunta la comasarea alegerilor si pledeaza pentru desfasurarea parlamentarelor si localelor separat si la termenele prevazute in lege. De altfel, democrat-liberalii si udmeristii recunoasc public acest lucru.

  • Ioan Oltean, secretar general PDL: „Nu am citit toate explicatiile Curtii Constitutionale, dar am inteles ca au fost declarate neconstitutionale prelungirea mandatului alesilor locali si interzicerea dreptului de a candida. PDL respecta decizia CCR. Noi nu sustinem alegerile anticipate. Asa cum a iesit decizia Curtii Constitutionale, se preconizeaza, in mod cert, alegeri locale in iunie si parlamentare in noiembrie, cel putin din punctul de vedere al PDL, dar si al coalitiei. Ne vom intalni luni in Coalitie si in sedinta Biroului Permanent pentru a stabili noua strategie. In momentul de fata alegerile trebuie sa se desfasoare la termen si vom vedea cum ne vom replia dupa aceasta motivare”. (HotNews.ro)
  • Mircea Toader, lider de grup PDL: „Decizia se respecta. (…) Suntem oricand pregatiti de alegeri, indiferent de data. Nu prea se mai poate lua in calcul o modificare a acestei legi avand in vedere ca actul normativ a fost declarat neconstitutional. Decizia Curtii pe legea privind comasarea este ca legea e neconstitutionala. Legea se intoarce in Parlament, potrivit procedurilor, dar decizia de comportament politic o stabilim tot in forul politic”. (Agerpres)
  • Mate Andras, lider de grup UDMR: „Contrar asteptarilor mele, toata legea este neconstitutionala. Insemana ca alegerile locale vor fi tinute in iunie pe administratia locala iar parlamentarele in noiembrie, deci comasarea nu mai este posibila. Hotararea Curtii are doua componente: dispozitivul si considerentele. La deciziile Curtii Constitutionale si considerentele sunt obligatorii unde spune foarte clar: comasarea nu poate fi posibila. Nu putem rezolva nimic in Parlament pentru ca toata legea este declarata neconstitutionala, eventual Guvernul daca doreste sa vina cu o noua asumare si sa punem de acord tot ce inseamna aceste acte normative. Dar aceasta decizie nu cred ca este oportuna si nu cred ca UDMR poate sa sustina o noua asumare pe comasarea alegerilor”. (HotNews.ro)  

O a doua solutie, potrivit surselor HotNews.ro, ar fi declansarea alegerilor anticipate la parlamentare si comasarea cu localele in luna iunie. Cea de-a doua varianta nu este dorita in acest moment in interiorul PDL. Aceasta varianta este complexa, implica demisia premierului Emil Boc din Guvern, respingerea a doua propuneri de Guverne si dizolvarea Parlamentului de catre Traian Basescu.

„Procedural cea de-a doua varianta – parlamentarele cumulate cu locale in iunie se poate realiza doar cu acordul premierului Emil Boc si al presedintelui Traian Basescu. Practic se pot cumula alegerile parlamentare anticipate cu cele locale din iunie pentru ca nu exista niciun impediment si niciunde in legislatia electorala nu este interzisa candidatura dubla. De exemplu, daca o persoana vrea sa candideze si pentru un mandat de parlamentar si pentru functia de presedinte de CJ sau pentru functia de primar, poate sa o faca. Nu exista o interdictie in acest sens in legislatia electorala romaneasca pentru ca nu a fost prevazuta la capitolul exceptii. Totodata, daca s-ar cumula anticipatele cu localele, niciun partid nu va permite candidatura dubla a unei persoane si asta pentru ar risca sa piarda si sa-si epuizeze resursele degeaba”, au explicat sursele citate.

Comasarea anticipatelor cu localele in iunie este o varianta tentanta pentru partenerii de Coalitie, si anume UDMR-ul. In urma cu o saptamana, mai multi lideri UDMR au declarat public ca in interiorul Uniunii se analizeaza serios oportunitatea declansarii alegerilor parlamentare anticipate. Mai multe detalii in articolul UDMR analizeaza serios oportunitatea declansarii alegerilor anticipate.

Potrivit surselor HotNews.ro udemeristii vor pleda in Coalitie pentru o astfel de varianta insa au nevoie de acceptul premierului si al presedintelui Traian Basescu. De altfel, presedintele UDMR, Kelemen Hunor recunoaste public ca varianta organizarii alegerilor anticipate poate fi discutata in Coalitie doar in conditiile in care ar exista un pact politic inclusiv cu seful statului, Traian Basescu.

„Trebuie un dialog inclusiv cu presedintele, fiindca presedintele poate sau nu dizolva Parlamentul. Si trebuie o intelegere, fiindca nu mai este treaba doar a coalitiei, daca vorbim de anticipate, cu toate ca daca am avea majoritate, si avem, am putea merge in aceasta directie. Dar nu este bine sa facem asa ceva fara o intelegere, un pact politic, daca vreti. Este posibil, in continuare, sa ne gandim la alegeri anticipate, dar in conditiile in care ar exista un pact politic, inclusiv cu presedintele Basescu”, a declarat liderul UDMR, citat de agentia Agerpres.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a publicat vineri motivarea legata de neconstitutionalitatea legii comasarii alegerilor. Potrivit deciziei legea privind comasarea alegerilor este neconstitutionala, deoarece este de natura sa determine dificultati in exercitarea dreptului de vot din cauza procedurii greoaie, dar si incalca dreptul de a fi ales, deoarece o persoana nu poate candida in acelasi timp pentru functia de primar si pentru un mandat de deputat sau de senator.

De asemenea, Curtea a declarat neconstitutionale prevederile prin care sunt prelungite mandatele alesilor locali cu sase luni, precum si modul de delimitare a colegiilor uninominale, relateaza Agerpres. In motivarea CCR apare si o opinie separata a judecatoarei Iulia Motoc, precum si o opinie concurenta, semnata de judecatorii Mircea Stefan Minea si Petre Lazaroiu. Opinie concurenta inseamna ca judecatorii au ajuns la aceeasi solutie, dar cu argumente diferite sau partial diferite. Curtea mai arata in decizie ca „Se impune reconsiderarea reglementarii sistemului electoral romanesc”, care prezinta „o serie de imperfectiuni”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro