Cea de-a 80-a editie a premiilor Oscar
Premiile Academiei americane de Film vor fi acordate in aceasta noapte, la Los Angeles. Statuile aurite vor ajunge la castigatori, intr-o ceremonie care va fi urmarita in direct de sute de milioane de telespectatori. Scenaristii de la Hollywood au renuntat la greva generala care ameninta cu ceva timp in urma defasurarea Galei, tocmai pentru a nu rapi stralucirea evenimentului. Gazda ceremoniei, organizata la teatrul Kodac din Los Angeles,va fi actorul de comedie Jon Stewart. El se va afla in aceasta postura pentru a doua oara in ultimii trei ani.
Dramele si asa numitele ‘filme negre’ domina lista pentru cel mai bun filmla premiile Oscar. Este vorba de peliculele favorite „There will be blood” si „No country for old man”, dar si thriller-ul cu subiect legal „Michael Clayton” sau cel dramatic „Atonement”. La acestea se adauga „Pata de culoare” si comedia „Juno”. Premiile pentru cea mai buna interpretare masculina intr-un rol principal ii vede in lupta pe Daniel Day Lewis, George Clooney si Johnny Deep. La actrite, printre favorite se numara britanica Julie Christie, dar si actrita franceza Marion Cotillard. Poate aparea insa si o surpriza: Ellen Page, 21 de ani, in „Juno”.
Opt decenii de Oscar
Academia americana de Film a fost infiintata in luna mai a anului 1927, fiind o corporatie non-profitabila menita sa promoveze arta realizarii filmelor. In primul an, academia era condusa de Sir Douglas Fairbanks si numara 36 de membri.
Primele premii ale academiei, cunoscute in zilele noastre sub denumirea de Premiile Oscar, au fost prezentate la o cina privata tinuta la Hollywood Roosevelt Hotel, la care au participat mai putin de 250 de persoane. Atunci, premiul pentru cel mai bun regizor a fost acordat lui Lewis Milestone pentru filmul „Two Arabian Knights” si lui Frank Borzage pentru filmul „7th Heaven”. In rolurile principale au fost desemnati castigatori Emil Jannings pentru rolurile sale in filmele „The Last Command” si „The Way of All Flesh” si Janet Gaynor pentru rolurile sale in „7th Heaven”, „Street Angel and Sunrise”.
Ceremonia de acordare a Premiilor Oscar nu a fost o ceremonie publica in anii 1927 si 1928, dar a reusit sa creeze un val de popularitate ce a facut ca in anul 1929 aceasta sa devina publica. Abia 23 de ani mai tarziu, in 1953, decernarea a putut fi transmisa la televizor, insa doar pe teritoriul Statelor Unite si al Canadei. In anul 1966, Oscarul a putut fi transmis color in toata lumea.
Pana in anul 1954 Premiile Oscar au fost prezentate intr-o zi de joi iar intre anii 1955 si 1958 de opt ori intr-o zi de miercuri, de sase ori martea, de doua ori vinerea, o data sambata si de trei ori intr-o zi de duminica. Insa, din 1960, s-a stabilit ca decernarea premiilor sa aiba loc numai intr-o zi de duminica.
Legenda statuetei
Premiul Oscar a fost gandi” si construit de un regizor de la MGM, pe nume Cedric Gibbons. Statueta reprezinta un cavaler care tine in maini o sabie si care sta pe o rola de pelicula cu 5 brate, fiecare reprezentand cate un departament din Academia de Film: actori, scenaristi, regizori, producatori si tehnicieni.
Statueta nu a purtat de la inceput acest nume, actorii primind trofeul fara nume”. Unii ii spuneau „statueta Academiei”, iar altii „trofeul de aur”, sau „statueta de merit”. Mass-media a incercat chiar sa popularizeze numele de „omul de fier”.
In cele din urma, cineva a gasit un nume. Se spune ca o angajata a studiourilor Academiei a vazut statueta si a spus ca seamana cu unchiul ei, Oscar. De atunci, toti membrii personalului au inceput sa vorbeasca despre „premiul Oscar”, numele fiind preluat oficial de intreaga Academie. Versiunea actuala a statuetei nu a mai fost schimbata din anii ’40
Surse: Reuters, Rador, Wikipedia, Cinemagia