Sari direct la conținut

Cea mai performata moneda din lume a fost anul trecut bitcoin. De ce moneda virtuala pare sa fie din nou la moda

HotNews.ro
Sigla Bitcoin, Foto: bitcoin.org
Sigla Bitcoin, Foto: bitcoin.org

Dolarul s-a apreciat pe parcursul anului trecut fata de un cos de valute cu 8,3%, dar, in ciuda intaririi acestuia, cea mai perfomanta moneda din lume a fost in 2015 bitcoinul.

Astfel, desi anul trecut dolarul s-a intarit – in special datorita deciziei Fed de a majora dobanzile -moneda virtuala a performat mult mai bine, apreciindu-se cu 35% fata de USD in 2015, scrie publicatia online Zerohedge.com.

A doua moneda ca performanta fata de dolar a fost shekelul israelian, care s-a apreciat astfel cu 0,3%. Pe urmatoarele locuri au fost yenul japonez si francul elvetian, care au incheiat anul trecut fata de dolar asa cum l-au inceput.

Pe de alta parte, monedele care au performat cel mai rau anul trecut sunt cele din tari afectate de ieftinirea materiilor prime sau de conflicte.

Grivna ucraineana a scazut cu 33,8%, realul brazilian cu 30,5%, iar dolarul canadian cu 15,9%. De asemenea, rubla s-a depreciat cu 20,8% fata de dolar iar randul sud-african a pierdut 26,7%.

Nici metalele pretioase nu au evoluat stralucit, aurul terminand anul cu o ieftinire de 10% iar argintul fiind la minus 11%.

Bitcoin, o istorie agitata

In 2013, toata lumea era sigura ca bitcoin va fi urmatorul mare trend global. Dar apoi cea mai mare piata valutara cu bitcoin, Mt. Gox, a facut implozie si toata lumea a devenit convinsa ca moneda virtuala este terminata.

Dar, in ciuda hopului Mt. Gox si a inchiderii Silk Road – piata online subterana ce se baza pe bitcoin pentru tranzactiile cu arme si droguri – valuta virtuala a rezistat si in ziua de azi prospera mai mult ca niciodata, scrie The Wired.

Iar unii spun ca acesta este anul in care, in sfarsit, va ajunge sa nu mai fie considerata o moneda marginala.

Fiind o valuta care nu este controlata de un guvern, ci de o retea vasta de computere independente de pe tot globul, bitcoin a fost afectata de reglementari din diferite tari, in special in SUA.

Dar aceste reglementari devin mai blande, iar bitcoin se poate dovedi ca fiind un mijloc mai simplu si mai ieftin de a muta bani intre locatii diferite, mai ales in tranzactii transfrontaliere sau pentru retaileri online.

Vineri, bitcoin este cotat la 457 de dolari, afisand o crestere enorma fata de aceeasi zi din 2015, cand valora 285 de dolari, dar si mult sub maximul atins la sfarsitul anului 2013.

Dar ceea ce conteaza cel mai mult in acest moment nu este pretul, ci ca oamenii folosesc bitcoin mai mult ca niciodata.

In decembrie anul trecut moneda a atins un numar record de tranzactii, numarul mediu al schimburilor zilnice fiind de doua ori mai mare decat in ultima luna din 2014.

In septembrie, mai multe nume importante din domeniul financiar-bancar au investit in start-up-ul bitcoin Chain.Printre investitori se numara Nasdaq, Citi Ventures, Capital One Financial si Visa.

Toti investitorii in Chain, spune directorul executiv Adam Ludwin, sunt clienti comerciali sau posibili clienti comerciali. Cu alte cuvinte, sunt companii care vor ajutorul Chain pentru a realiza tehnologii pe baza bitcoin.

Iar Chain nu este nici pe departe singura companie ce ajuta bitcoin sa mearga mai departe. Coinbase, de exemplu, a anuntat de curand primul card de debit cu bitcoin, ceea ce impinge si mai mult moneda virtuala spre a deveni un trend major.

In ultimele luni, bitcoin a atras extrem de multa atentie din cuza tehnologiei din spatele lui, blockchain, ce poate fi folosita pentru reinventarea schimburilor de pe burse sau cu diverse instrumente financiare.

Tehnologia blockchain este, in esenta, o baza de date ce functioneaza in cadrul unei retele vaste de computere independente. In cazul bitcoin, tehnologia mediaza schimbul de bani, dar poate fi folosita pentru tranzactii cu orice valori, precum actiuni bursiere, obligatiuni sau contracte futures.

“Suntem pe cale sa ne intoarcem din nou la bitcoin”, spune Adam White de la Coinbase.

“In 2015, am vazut o multime de institutii financiare, de banci si de lideri de opinii spunand ca ‘nu este vorba despre bitcoin, este vorba despre blockchain’. Acest lucru nu este adevarat”, a spus White.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro