Cea mai scumpa tehnologie de film din lume, in Romania, printr-o investitie de peste 10 milioane euro
Un megaplex de 21 de sali de cinema, printre care si o sala IMAX (Image Maximum), cea mai moderna si scumpa tehnologie de film din lume, care promite o experienta peste cea a salilor 3D digitale, se va deschide pe 20 noiembrie in Bucuresti, dupa o investitie de peste 10 milioane euro. In ciuda stoparii constructiei unor mall-uri, Moshe Greidinger, directorul executiv al Cinema City International, sustine ca piata cinematografiei merge bine pe timp de criza si ca in maxim 18 luni ar putea decide deschiderea a inca unei astfel de sali in Romania.
„Cand au fost crize, de obicei, industria cinematografiei a mers bine. Nu este asa simplu precum suna, dar cred ca datorita produsului bun pe care-l avem si faptului ca recesiunea a schimbat felul de petrecere a timpului liber al oamenilor. Cinematografele au avut pana acum un an bun, cu o crestere a numarului de spectatori.
Pe de alta parte, luand exemplul companiei noastre care are o dezvoltare agresiva, o parte dintre dezvoltatori au stopat sau intarziat mall-urile si planurile noastre de dezvoltare sunt in general intarziate, dar cu toate astea deschidem pana la sfarsitul acestui an trei mari proiecte. Credem ca filmele vor fi intotdeauna o buna modalitate de a scapa pentru doua ore de toate necazurile”, a precizat duminica Moshe Greidinger, directorul executiv al Cinema City International.
Compania opereaza la nivel international 609 ecrane, si are alte 470 in curs de dezvoltare, din care 54 vor fi finalizate in 2009.
In Romania, operatorul are deja 5 multiplexuri (cu peste 36 de sali), iar pe 20 noiembrie va deschide in Bucuresti primul megaplex (cinematograf cu peste 11 ecrane) din tara, care va avea 21 de ecrane, care vor dispune de circa 4.300 de locuri in mallul AFI Palace Cotroceni. Pe langa salile digitale 3D, noutatea va fi prezenta unei sali dotate cu cea mai noua tehnologie de film, IMAX. Cinematograful IMAX din Romania va fi astfel al noulea operat de Cinema City, dupa cele cinci din Polonia, unul in Cehia, unul in Bulgaria si unul in Ungaria. Potrivit lui Moshe Greidinger, investitia in tot megaplexul din Bucuresti a depasit 10 milioane euro.
IMAX promite experienta vizuala peste cea digitala 3D
Formatul de film IMAX este de 70 de milimetri, de doua ori mai mare decat cel standard (35 mm), iar vizionarea unui film in astfel de format se face pe un ecran supradimensionat, de 24 metri latime si 18 m inaltime.
Proiectorul IMAX cantareste o tona, fiind comparabil cu greutatea unui automobil, iar dimensiunile sale le depasesc cu mult pe cele ale unui proiector de film digital obisnuit. Mai mult, costul unui astfel de sistem de proiectie se ridica la circa doua milioane dolari, in timp ce un proiector clasic de 35 mm costa in jur de 40.000 dolari.
Costurile convertirii unui film normal in format IMAX sunt foarte mari. Potrivit lui Larry O’Reilly, vicepresedinte in cadrul IMAX Corporation, convertirea unui film digital in format IMAX costa in general 1,5 milioane dolari, iar convertirea unui film 2D in format 3D, cum sa intamplat cu „Harry Potter si Printul Semipur” a costat 5-6 milioane dolari.Conform acestuia experienta IMAX este superioara celei 3D digitale.
„Felul in care functioneaza 3D, acela ca oriunde ai sta in sala, daca ai trasa linii catre cele patru colturi ale ecranului vei crea, ceea ce numim o piramida vizuala. In 3D toate actiunile trebuie sa se intample in acea piramida. Intr-un cinematograf 3D conventional scaunul este mai departe de ecran si ecranul este mai mic si ai o piramida vizuala limitata. Ceea ce facem este sa aducem ecranul mai aproape si faci o piramida mai mare. In IMAX lucrurile sunt mult mai aproape.
In cazul filmelor CGI acestea sunt create in computer, tridimensional. Imaginile par reale, dar in fapt toate informatiile sunt in computer si apoi putem vorbi cu producatorii sa introduca acele personaje si acele subpiese oriunde vrem in cadrul filmului, si poti vedea astfel imagini in prim plan, in plan mijlociu si in fundal. In 3D digital se vede inca separarea intre cele trei planuri, dar prim planul este luat de ecran, pe cand in IMAX, ecranul este in planul de mijloc”, a explicat O’Reilly.
In privinta pretului biletelor in Cinema City Cotroceni, oficialii operatorului au spus ca acesta nu a fost inca stabilit in mod final, dar va fi „in jurul preturilor biletelor din prezent din oras, nu cu mult mai scump”.
Inca un megaplex in Bucuresti in 2010. Decizia privind o noua sala IMAX in Romania, in maxim 18 luni
Cinema City promite ca in urmatorii trei ani va deschide inca 20-25 multiplexuri in Romania, cu circa 300 de ecrane. Moshe Greidinger sustine ca undeva in aprilie 2010, in Bucuresti, in mall-ul Sun plaza, se va deschide un nou megaplex cu 15 ecrane.
„Cred ca Romania este o tara suficient de mare pentru a avea mai mult de un IMAX. Nu cred ca vom lua o decizie mai devreme de 18 luni, vom avea primele rezultate al IMAX in Bucuresti, vom analiza si vom decide”, a declarat pentru HotNews.ro Moshe Greidinger.
Cat despre recuperarea investitiei, in aceasta afacere lucrul acesta poate dura intre 3 ani si chiar 10 ani daca este vorba de o investitie mare.
„Nu putem spune exact. Cotroceni a fost foarte foarte scump, este varful de lance al Cinema City in Romania, dar ne asteptam la rezultate bune in urma acestei investitii”, a mai spus Greidinger.