Cealaltă față a proiectului cu închisoarea inițiat de Teodorovici: Pedepse mult mai mici pentru evazioniști
Un singur articol din proiectul lui Teodorovici, cu privire la închisoarea pentru antreprenorii care întârzie cu taxele la stat, a scandalizat opinia publică. Ce se afla la câteva paragrafe distanță? Modificarea unui articol (articolul 9 din legea 241/2005) care prevede pedepse mai mici pentru cei care fac evaziune. Adica unii care au dificultăți a plăti la timp taxele pot face până la 6 ani de închisoare, iar ceilalti care fac intenționat evaziune, au pedepsele mult reduse.
Pentru a înțelege mai bine modificările pe articolul 9, am discutat cu Cristian Rapcencu, contabil și consultant fiscal, care a spus următoarele:
Prima modificare nu este mare. Dacă în legea actuală, infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la 2 la 8 ani, prin proiectul lui Teodorovici se intenționează să se reducă de la 2 la 7 ani.
DAR modificări importante vin mai departe:
Pe legea actuală, dacă prejudiciul e până într-o 100.000 de euro, limitele astea minime și maxime se majorează cu 5 ani. Acum se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 8 ani, iar dacă prejudiciul e mai mare de 100.000 euro, practic infracțiunea e pedepsită de la 7 la 13 ani. Deci se majorează cu 5 ani și limita minimă și maximă. Dacă prejudiciul e mai mare de 500.000 euro, limitele se majorează cu 7 ani. Atunci, în loc de 2-8 ani, este 9-15 ani.
Dacă prejudiciul e mai mare de 100.000 euro, limitele astea minime și maxime se majorează cu o treime. Dispare intervalul fix de 5 ani. Deci vom avea minima de 2 ani și 8 luni (față de 7 ani în prezent), iar limita maximă de 9 ani și 3 luni (față de 7-13 ani). Cu alte cuvinte, pentru un prejudiciu mai mare de 100.000 euro scade limita de la 7 ani, la 2 ani și 8 luni.
Dacă prejudiciul e mai mare de 500.000 euro, limitele se majorează cu jumătate. Deci avem între 2 și 7 ani , iar dacă se majorează cu jumătate, înseamnă de la 3 la 10 ani 6 luni, ori pe legea actuală avem de la 9 ani, la 15 ani. Scade de 3 ori pedeapsa minimă, de la 9 ani, la 3 ani, dacă prejudiciul e mai mare de 500.000 euro.
“Nu știu în ce măsură legea asta vine să combată atât de mult evaziunea în momentul în care ei vin și scad pedepsele destul de mult”, a spus Cristian Rapcencu, contabil și consultant fiscal.
Interesant ce a spus marți Teodorovici
Ministrul Finanțelor, senatorul Eugen Teodorovici, a avut 2 declarații intersante marți, deși ambigue.
Prima dată a spus că va continua cu proiectul după ce va avea 10.000 de semnături, iar apoi că oamenii de afaceri vor veni clar cu sprijin, ceea ce pune câteva semne de întrebare, având în vedere proiectul.
Marți dimineață a participat, la Giurgiu, la un eveniment în care a declarat:
„Astăzi o să anunț la Comisia de buget-finante de la Senat, unde sunt cu colegii, o să anunț următorea abordare: Am să mă opresc cu acest act normativ până când cel puțin, poate 10.000 de oameni de afaceri din România, 10.000 de semnături să le văd pe o listă în sensul că dânșii doresc această lege să fie trecută de Parlament”.
La câteva ore după anunț, în Parlament, în Comisia de buget-finanțe din Senat a revenit asupra declarațiilor sale și a spus că proiectul va rămâne în Parlament.
„De ce să îl retrag? Este o inițiativă, este în dezbatere. Acea propunere de act normativ este o propunere pentru care este necesară o dezbatere în zona economică și am toată convingerea că oamenii de afaceri vor veni clar, cu sprijin, pe această prevedere. Proiectul rămâne în Parlament”, a spus el.
Cum se modifică articolul 9, din proiectul lui Teodorovici:
Despre articolul 6 cel are a făcut vâlvă, am tot scris în ultimele două zile. Vedeți câteva link-uri la final.
Acesta spune: „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 6 ani reținerea și neplata, încasarea și neplata, ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 30 zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”.
Citește și textele care fac referire la articolul 6:
-
Dubiosul proiect al lui Teodorovici: o istorioară/ Gabriel Biriș l-a primit când a fost secretar de stat, dar a cerut lămuriri
- Noi lămuriri de la Teodorovici pentru proiectul privind închisoarea datornicilor. Ar fi 3 condiții de îndeplinit, dar și-a amintit doar două
- 5 probleme identificate de Adrian Bența la proiectul lui Teodorovici cu închisoarea. Guvernul va putea băga oameni nevinovați la pușcărie, când întârzie plățile către firme