Cei 58%
Pe scurt: La ultimele parlamentare au absentat peste zece milioane de oameni.
- Mai mult de un sfert din acestia erau in afara tarii.
- O treime sunt persoane care vin la vot doar la prezidentiale (interes mediu-spre-mic fata de politica) sau sustinatori ai lui Traian Basescu dezamagiti de ARD.
- Restul sunt oameni dezinteresati total de politica.
Detaliat:
Aceasta postare a implicat multe calcule. Nu le-am prezentat pe toate aici intrucat nu am dorit sa incarc textul. Sa privim cifrele de mai jos drept un punct de pornire.
- In 2012, la vot au venit 7,7 milioane persoane (42% din cei de pe liste).
- Au absentat 10,5 milioane (58% din cei de pe liste).
Cine sunt cei care au absentat?
Emigrantii: intre 2,5 si 3 milioane de adulti care au parasit tara, indeosebi dupa 2004, si care nu mai voteaza. Din diaspora vin la vot la prezidentiale peste o suta de mii de persoane, la parlamentare un pic peste cincizeci de mii. Adica foarte putini.
Etnici maghiari care nu mai vin la vot: intre 500 si 700 de mii. Jumatate dintre ei au votat ultima data in 1996, ceilalti au renuntat mai tarziu sau, in cazul tinerilor care au capatat drept de vot dupa aceea, n-au mai votat niciodata.
Varstnici care nu vor sau nu mai pot sa voteze: cel putin 1,5 milioane – aici vorbim exclusiv despre etnicii romani. Motivele pentru absenteism sunt multiple, de la dezinteres pana la incapacitatea fizica de a mai ajunge la sectia de votare.
Tineri aflati in tara care nu voteaza: aproximativ 1 milion – din nou, vorbim exclusiv despre cei de etnie romana.
Tinerele voteaza mai putin decat tinerii (dintre romanii cu varsta intre 18 si 29 de ani care au venit la vot, femeile au reprezentat 43% iar barbatii 57%).
… iar acum am ajuns la grupul cel mai suculent de absenti:
Intre 4 milioane si 5 milioane de persoane care au urmatoarele caracteristici:
- – se aflau in tara
- – sunt de etnie romana
- – aveau intre 30 si 59 de ani
Distributia pe regiune de rezidenta sau nivel de educatie nu evidentiaza o trasatura anume care sa-i defineasca pe toti. Nu vorbim despre „locuitori ai Valahiei” sau de „romanii cu studii superioare”. Potrivit calculelor mele, peste jumatate din membrii acestui grup locuiesc in mediul urban.
Cel mai important lucru, in planul comportamentului politic, este ca aproape jumatate din membrii acestui grup au votat in primul tur al alegerilor prezidentiale din 2009. Procentul de participare la turul doi al prezidentialelor in randul acestui grup este chiar si mai mare.
De fapt, acesti 4-5 milioane pot fi impartiti in subgrupuri:
- „prezidentialistii” (2-2,5 milioane de persoane),
- „cei dezamagiti de PDL/ARD” (aproximativ 500 de mii)
- si „cei dezamagiti de politica” (restul).
Primii vin la vot doar la prezidentiale, fiind persoane nu foarte interesate de politica. Comparatia cea mai utila este cu oamenii care se uita la fotbal doar cand Romania joaca in turneul final al Campionatului Mondial.
Deseori acesti oameni spun in sondaje ca vor veni la vot si la parlamentare, acest aspect reprezentand o sursa de dureri de cap pentru sociologi in special in 2008, cand participarea la vot in randul acestui grup a fost extrem de redusa.
„Cei dezamagiti de PDL/ARD” sunt in principal sustinatori ai presedintelui Basescu care locuiesc in mediul urban, care au votat PDL in 2008 si pe TB in 2009 dar care nu au venit la vot in 2012 la parlamentare.
Al treilea subgrup are o medie de varsta mai inalta decat celelalte doua. „Cei dezamagiti” au intors spatele clasei politice dupa esecul CDR, pierzand orice speranta in capacitatea unei forte politice de a imbunatati situatia tarii (unii dintre ei au votat Vadim inainte de a tranti usa pe dinafara).
Comenteaza pe Sociollogica