Cei patru aliati secreti ai domnului Dan
Doar vrajitoarele de la OTV pot anticipa cu precizie planul piticilor ascunsi in capul grizonant al domnului Dan. Din acest motiv, noi, muritorii de rand, nu putem stabili ziua si ora cand s-a nascut ideea salvarii Oltchim-ului de catre popor. Putem banui doar ca domnul Dan si colegii sai de suferinta au pritocit aceasta senzationala actiune de comando tot in salonul OTV, unde sunt internati toti cei care doresc sa recupereze valori nationale din ghearele indiferentei sau lacomiei ciocoilor. Tot la ordinul poporului suveran mai fusesera declansate operatiuni speciale cu caracter patriotic, cum ar fi aducerea ramasitelor lui Brancusi in tara si anchetarea mortii poetului Nicolae Labis.
Avand deja o specializare unanim recunoscuta in teoria si practica delirului nationalist total, lui Dan Diaconescu trebuie sa i se fi parut de competenta sa participarea la noua misiuine comandata de popor: salvarea petro-chimiei romanesti si declansarea Revolutiei Oltchim. Mai nefiresc a fost ca s-au gasit destui jurnalisti si politicieni care sa se uite in gura lui in loc sa-i puna sub limba niste pastile. In loc sa-l trateze cu indiferenta, l-au luat in serios. Astfel, enormitatile sale cu adevarat senzationale au avut nesperata ocazie de a fi propagate si de restul televiziunilor, in special de RTV, de a fi intoarse pe toate fetele de oameni aparent sanatosi la cap. Nebunia s-a rostogolit pana cand n-a mai putut fi oprita. Asadar, primul aliat puternic al lui Dan Diaconescu este prostia severa combinata cu iresponsabilitatea din spatiul public. Nu te poti bate cu asa ceva.
Insa cineva a intuit perfect potentialul distrugator al planurilor minutios elaborate de piticii ascunsi in capul grizonant. Greu de identificat cu precizie acest cineva. Din excelenta analiza „Oltchim. Enigmele unei privatizari exotice”,realizata de Claudia Parvoiu, rezulta ca Guvernul Ponta i-a netezit calea lui Dan Diaconescu catre Oltchim, tinand la usa orice mare potential investitor. Daca mai punem la socoteala ca inepuizabilul domn Diaconescu s-a abonat la studioruile RTV, televiziunea lui Sebastian Ghita, prietenul premierului, mai avem un argument suplimentar in sustinerea tezei de mai sus. Ce ar castiga insa Guvernul Ponta din sabotarea unei privatizari de care este de fapt raspunzator? Guvernul castiga cel mult timp in relatia cu FMI, care ceruse privatizarea Oltchim. Nu-i putin lucru, dar o amanare se putea obtine si prin negocieri, nu riscand atat de mult si atat de complicat. Si atunci, unde-i castigul?
Marele beneficiar al unui esec programat ar putea fi in particular PSD si liderul sau, Victor Ponta, nu atat Guvernul USL in ansamblul sau. Atat in cazul compromiterii cat si in cazul victimizarii lui Dan Diaconescu, PSD nu pierde nimic. Dimpotriva. Daca Partidul Poporului creste, devine un potential aliat in viitorul Parlament, in detrimentul PNL sau PDL. Daca Partidul Poporului scade, PDL nu mai poate conta pe o eventuala alianta cu Diaconescu in opozitie.Va amintiti declaratia premierul Victor Ponta din data de 3 septembrie: „Eu cred ca principalul partid de Opozitie al USL in 2012-2016 va fi PP si nu PDL si asta nu este un lucru bun”. Altfel spus, liderul PSD l-a identificat pe Dan Diaconescu drept principal adversar, insa acesta poate deveni la o adica aliat de nadejde. In situatia unui Partid al Poporului puternic, PDL si PNL au toate motivele de ingrijorare. Avantajat iese tot PSD, cel mai bine pozitionat partid la localele din 2012. Optiunile si spatiile de joc se diversifica in situatia in care PSD va obtine cei mai multi parlamentari. Prin urmare, al doilea aliat al lui Dan Diaconescu s-a dovedit a fi o parte din USL si, partial, Guvernul.
Liberalii ies prost din toata afacerea. Simtind ca pierd teren si ca vor plati politic o privatizare esuata rusions, liderii PNL au iesit la atac impotriva lui Victor Ponta si impotriva sefului OPSPI, Remus Vulpescu, dubiosul maestru de ceremonii care parea sa faca jocul lui Dan Diaconescu transmitand live toata comedia licitatiei si vaicarelile „salvatorului Oltchim.” Ministrul economiei, liberalul Daniel Chitoiu, nu parea sa fi inteles nici astazi mare lucru din ce s-a intamplat. Nici nu e clar daca a existat o strategie coerenta in privinta acceptarii lui Dan Diaconescu la procesul de privatizare. Nu e clar daca a existat o strategie in general. Victor Ponta anuntase doi investitori din zone diferite de pe glob care s-au pierdut in ceata. Apoi, exista mari dubii ca haoticul Diaconescu a dorit cu adevarat sa liciteze. Nu se stie nici acum de ce a fost totusi acceptat, ca persoana fizica, pe baza de vorbe si scorneli. Doar pentru a-l impiedica sa joace partitura victimei? Doar pentru a nu-i oferi prilejul sa tipe ca Guvernul si ciocoii se pun in calea fericirii poporului de a deveni actionar la Oltchim? Adica sacrifici o privatizare importanta la ruleta jocului politic? Al treilea aliat secret al lui Dan Diaconescu pare sa fie proverbiala incompetenta a celor pusi sa adopte decizii importante. A nu se subestima rolul incompetentei in afacerea Oltchim. Ar putea fi mai important decat pare la prima vedere, mai ales in combinatie cu reaua-credinta.
Victor Ponta pune esecul privatizarii in carca PDL si il acuza pe Adriean Videanu de cardasie cu Dan Diaconescu. Liderul PSD sustine ca Videanu intentioneaza sa stearga urmele unor presupuse operatiuni frauduloase comise la combinatul chimic pe vremea cand era ministru al economiei. Circul a intrat, asadar, in faza decontului politic. Partidele se acuza reciproc, in interiorul USL tensiunile cresc. Sigur ca PDL a avut la randul sau tot interesul ca Dan Diaconescu sa muste din electoratul USL, fie si prin agitarea acestor teme de factura ultrapopulista care i-au asigurat cea mai ieftina campanie electorala (putin peste o suta de mii de euro cat a insemat garantia depusa) la schimb cu o supraexpunere la toate posturile TV cu doua luni jumatate inainte de alegerile generale. Insa PDL a uitat ca aliatul de astazi poate deveni adversarul de maine, asa cum s-a intamplat cu UNPR-ul lui Gabriel Oprea. Al patrulea aliat secret al lui Dan Diaconescu sunt cei care l-au inventat si incurajat ca politician anti-sistem. Parintii sai politici trebuie cautati inclusiv la Cotroceni si in PDL.
Cu acesti patru aliati secreti ai domnului Dan – iresponsabilitatea din spatiul public, o parte din USL, incompetenta decidentilor din Guvern si sustinatorii din PDL – monstrul politico-mediatic s-a umflat periculos de mult. Piticii ascunsi in capul grizonant al domnului Dan au mai multe sanse acum sa se inmulteasca prin viitorul Parlament, sa voteze legi, sa se mute de la un partid la altul si sa elaboreze noi planuri minutioase.