Sari direct la conținut

Cel mai vechi topor din istoria umanitatii a fost descoperit in Australia

HotNews.ro

O bucata de piatra descoperita in Australia a fost identificata ca provenind de la cel mai vechi topor cunoscut in lume, care ar fi fost fabricat la putin timp dupa sosirea omului pe acest teritoriu, in urma cu 50.000 de ani, scrie AFP.

Acest fragment de un centimetru a fost descoperit in anii 1990 intr-un sit arheologic denumit „Carpenter’s Gap”, in regiunea Kimberley (nord-vest).

Importanta sa stiintifica nu a fost insa descoperita decat recent, gratie celor mai noi tehnologii, in special un microscop digital 3D.

„Este fara indoiala cel mai vechi topor din lume”, a declarat Peter Hiscock, unul dintre cercetatorii de la Universitatea din Sydney care au analizat fragmentul.

Fragmentul provenea de la un topor cioplit din bazalt si care era dotat si cu o coada. Vechimea sa estimata la 44.000 – 49.000 de ani. Sosirea oamenilor in nordul Australiei este datata in urma cu 50.000 de ani, cand actualul continent era legat de Noua Guinee vecina.

In majoritatea zonelor, cum este Europa de Nord, unde au fost descoperite topoare cioplite din piatra, acestea au fost datate ca avand o vechime de 10.000 de ani, o data care coincide cu aparitia agriculturii.

„Nu s-au gasit nicaieri in lume topoare cu aceasta vechime”, a declarat Sue O’Connor, profesor la Universitatea nationala australiana, care a descoperit acest fragment la inceputul anilor 1990.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro