Cel putin un director general din 25 ar putea fi un psihopat – studiu
- Redactia Hotnews
Psihopatii isi utilizeaza farmecul si puterea de manipulare pentru a avea succes la locul de munca, este concluzia unui studiu stiintific, ce releva un alt aspect neasteptat: unui din 25 de directori ar putea fi un psihopat, scrie The Guardian.
Studiul, efectuat de celebrul profesor de psihologie Paul Babiak, arata ca psihopatii pot sa-si disimuleze boala foarte mult timp in spatele statutului si prin manipularea anturajului, potrivit Slate.fr.
Intr-un documentar realizat de BBC si care va fi difuzat in 7 septembrie (Are you good or evil), Paul Babiak explica: “Am putea chiar fi casatoriti cu un psihopat timp de peste 20 de ani si sa nu ne dam seama ca este un bolnav mental pariculos si insensibil”. Psihopatii pot cauza cele mai dure suferinte celor din jurul lor fara a avea sentimentul de vina.
Paul Babiak vorbeste despre cei pe care ii denumeste “psihopatii de succes“. “O mare parte a problemei tine de faptul ca ceea ce noi cautam in liderii nostri poate fi asimilat foarte usor de psihopati”, subliniaza el.
“Tendinta lor naturala este sa fie fermecatori. Luati acest farmec si transpuneti-l peste un limbaj de afaceri corect si aveti deja imaginea unui lider carismatic”.
Paul Babiak si profesorul Bob Hare, de la Universitatea Columbia britanica din Canada, un expert recunoscut in psihologie si psihopatie, au realizat un chestionar de 111 puncte care permite identificarea psihopatilor “ascunsi”. Bob Hare crede ca cel putin unul dintr-o suta de americani poate fi considerat psihopat.
Dar psihopatii care ajung sa conduca firme sau sa aiba functii de raspundere nu sunt performanti sau eficienti, ci sunt capabili sa escaledeze ierarhia mascandu-si esecurile si folosindu-si farmecul in fata sefilor si a subordonatilor.
“Acest lucru face aproape imposibila distinctia intre un lider nativ talentat si un psihopat”, adauga Babiak.
“Dar daca va uitati la performanta lor reala ca om de echipa si productivitate, este jalnica. Imagine buna, performanta groaznica“.
“Cu cat psihopatul este mai afectat de boala, cu atat imaginea sa, carisma si talentul de orator sunt mai bune. Psihopatii sunt persoane care au la dispozitie o larga paleta de comportamente: farmecul, manipularea, intimidarea, tot ceea ce le este necesar pentru a-si atinge scopurile”, subliniaza Paul Babiak.
Un psihopat se poate transpune in pielea altei persoane din punct de vedere intelectual, dar nu si emotional, explica cei doi profesori.
“Pot sa stie ce ganditi, pot sa va observe limbajul corporal, sa asculte ce spuneti, dar nu pot sa simta ceea ce simtiti”, concluzionaza Babiak, care adauga: “Ei nu resimt durerea celorlalti”.