Sari direct la conținut

Cele mai importante evenimente si teme politice din 2011

HotNews.ro

In anul premergator alegerilor locale si parlamentare, toate partidele politice au incercat sa-si stabileasca strategiile pentru viitoarea campanie electorala. Opozitia PSD-PNL-PC a reusit sa se coaguleze sub numele USL dar a esuat in ceea ce priveste mentinerea electoratului, in timp ce PDL-ul lui Emil Boc si Traian Basescu a fost macinat de lupte interne si de lipsa de initiativa. Cei mai mari beneficiari ai anului politic 2011 par sa fi fost in schimb partidul lui Gabriel Oprea – UNPR-ul si Uniunea Democrat Maghiara din Romania.

Tema guvernului tehnocrat 13 februarie: Sefii de organizatii si conducerea PDL se intalnesc cu Traian Basescu la Vila Lac 1. In cadrul discutiilor, potrivit surselor Hotnews.ro presedintele le prezinta pedelistilor o analiza conform careia, pentru redresarea PDL, se impune o noua strategie si o reforma atat guvernamentala cat si politica si le propune schimbarea Guvernului. Propunerea lui Basescu vizeaza numirea unui premier tehnocrat si inlocuirea ministrilor din portofoliile cheie cu oameni independenti politic.

Aceleasi surse sustin ca presedintele i-ar fi cerut lui Mugur Isarescu sa preia functia de premier, iar guvernatorul Romaniei ar fi pus conditii, solicitand ca sase ministere sa fie conduse de tehnocrati. Este vorba de ministerele cheie printre care Finantele, Economia si Munca. De asemenea, la vremea respectiva, in cadrul negocierilor Isarescu cerea garantii ca intr-un guvern condus de el sa fie inlocuiti toti secretarii de stat numiti politic. Inlocuirea premierului Emil Boc si promovarea unui premier tehnocrat este acceptata de 47 de democrat liberali din cei 50 prezenti.

14 februarie. Au loc discutii intre sefii de organizatii si parlamentari. O parte din deputati si senatori fac presiuni asupra liderilor PDL sustinand ca nu este oportuna inlocuirea lui Emil Boc si numirea unui premier tehnocrat.

Presedintele Traian Basescu s-a deplasat la sediul BNR, unde a avut o intrevedere cu guvernatorul Isarescu. Basescu se intalneste apoi din nou cu liderii PDL la Vila Lac 1. De teama de a pierde accesul la resurse in an electoal liderii PDL din teritoriu refuza retragerea lui Boc din Guvern si numirea unui premier independent.

15 februarie. Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, afirma, la RFI, ca nu este adeptul unui prim-ministru tehnocrat, in conditiile in care un premier independent ar trebui sa fie o personalitate cu autoritate asupra factorilor politici.

In aceiasi zi, presedintele Traian Basescu se intalneste cu parlamentraii PDL si le prezinta strategia.

Traian Basescu: Un premier independent poate fi o solutie, dar nu cred ca va fi sustinut in coalitia de guvernare(…) Discutiile vor avansa dupa alegerile din UDMR.

Emil Boc: „Nu s-a discutat direct varianta inlocuirii mele cu un premier independent, pentru ca nu este cazul. Nu a fost o asemenea discutie concreta in acest moment”. In aceiasi zi are loc o noua sedinta la Vila Lac 1 in care liderii de organizatii revin asupra deciziei si voteaza in favoarea numirii unui premier tehnocrat cu 40 de voturi pentru si 7 impotriva si ramane ca dupa alegerile din UDMR, Guvernul sa fie schimbat.

Tot la intalnirea de la Vila Lac 1, presedintele Traian Basescu le-ar fi spus democrat-liberalilor ca situatia premierului trebuie clarificata pana la inceputul lunii martie, inainte de sedinta Consiliului National de Coordonare. Sursele citate sustin ca, pana atunci, sefii de organizatii trebuie sa comunice in teritoriu si sa pregateasca oamenii pentru viitoarea schimbare la varful Guvernului.

24 februarie. Cu o zi inaintea congresului UDMR, patru organizatii judetene ale Uniunii negociaza semnarea unor protocoale de colaboare cu Uniunea Social Liberala (USL). In ciuda asigurarilor date de catre liderii UDMR partenerilor de Coalitie, filialele Mures, Salaj, Satu Mare si Maramures intentioneaza sa semneze aliante cu USL.

25 februarie. Marko Bela preda stafeta lui Kelemen Hunor care este ales in functia de presedinte al UDMR, secondat de Laszlo Borbely. La eveniment participa si liderii USL care ii curteaza intens pe maghiari.

14 martie. O noua intalnire a democrat liberalilor la Vila Lac1 la care nu participa si presedinele Traian Basescu. Emil Boc ii anunta pe democrat liberali ca intra in cursa pentru un nou mandat la sefia PDL. Conform surselor Hotnews.ro, Boc urmeaza sa-si anunte demisia din functia de premier si candidatura la sefia PDL dupa motiunea de cenzura din 16 martie.

Incepe lupta pentru sefia PDL, principalul contracandidat al lui Emil Boc este Vasile Blaga, reprezentantul garzii vechi a partidului si cu o sustinere mare in teritoriu. In aceiasi zi Presedintele Traian Basescu a anuntat ca il sustine pe Emil Boc la un nou mandat de sef al PDL si il acuza pe Vasile Blaga ca a furat startul alegerilor.

  • Traian Basescu: „In competitia asta interna s-a cam furat startul. Unul din candidati a inceput sa stranga semnaturi fara sa-si anunte candidatura, am aflat ieri, ca inainte sa vin eu, Emil Boc si Vasile Blaga, si-au anuntat candidatura. Consider ca s-au grabit. Conventia e pe 15 mai. Eu am de guvernat in primul rand. Cred ca Emil Boc nu a mai avut ce sa faca, vrand sa candideze, si-a anuntat si el candidatura, pentru ca altfel parea sa fie un singur candidat. Se creeaza tensiuni inutile”, (TVR1)

15 martie. Daca initial Boc era cotat cu sansa a doua la sefia PDL, dupa ce presedintele Traian Basescu si-a exprimat sustinerea pentru acesta, o parte din sefii din teritoriu inscrisi in tabara lui Blaga au sarit la Boc. De remarcat ca, la o zi dupa de Emil Boc si-a anuntat intentia de a intra in cursa, a aparut stirea ca Guvernul a alocat pentru primariile din teritoriu fonduri de aproximativ 90 milioane euro pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive in mediul rural.

Anterior, Emil Boc, sfatuit de apropiatii sai, ii cere lui Traian Basescu sa amane shimbarea sa din fruntea Guvernului pana dupa alegerile din PDL. Boc dorea garantii ca va ramane sef la partid. Fara functia de premier, Boc risca sa nu beneficieze de suficient sprijin la congresul PDL. In urma refuzului lui Boc relatiile dintre premier si presedinte s-au racit, Traian Basescu transmitandu-i acestuia ca a pierdut sprijinul sau si ca va evita sa-l mai sustina public la sefia PDL, sustin sursele citate.

23 martie. Intr-un interviu acordat Realitatea TV, presedintele Traian Basescu le-a atras atentia democrat liberalilor ca risca sa piarda majoritatea in Parlament. „Eu am comunicat de mult primului ministru ca vor pierde majoritatea in Parlament. Vad ca asteapta sa piarda, si el si PDL”, a declarat presedintele Traian Basescu.

6 aprilie. Emil Boc neaga public faptul ca presedintele i-ar fi comunicat ca „ar fi timpul sa se retraga”. In momentul in care un Guvern nu mai are sustinere si este respins de catre Parlament, pierzandu-si majoritatea, in acel moment presedintele Romaniei are posibilitatea sa desemneze inclusiv un premier independent(…) Nu mi-a cerut presedintele sa plec in ultimele luni.(…) A fost o discutie (cu presedintele Basescu n.red.) legat de ceea ce este mai sanatos si mai potrivit pentru Romania. Ma simt ca un om care alaturi de presedintele Romaniei a luat in Romania cele mai dificile masuri intr-o perioada de criza”.(Realitatea TV)

11 aprilie. Emil Boc isi anunta candidatura prin depunerea motiunii „Romania dreapta. Romania puternica”. Boc este sustinut de 33 de lideri de organizatii si de aproximativ 100 de parlamentari. In echipa lui Boc se inscriu lideri ca Elena Udrea, Gheorghe Flutur, Valeriu Stoica, Raluca Turcan, Roberta Anastase, Ioan Oltean, Anca Boagiu, Gheorghe Falca, Ion Ariton, Ioan Botis, Teodor Baconschi, Sever Voinescu.

Cel de-al doilea candidat la sefia PDL, secretarul general al PDL Vasile Blaga, este corespondentul garzii vechi a partidului si ii are alaturi ca si sustinatori pe Radu Berceanu, Adriean Videanu, Sorin Frunzaverde, Cezar Preda, Cristian Boureanu si Sulfina Barbu. Motiunea acestuia se numeste „O Romanie dreapta, o Romanie europeana” si este sustinuta de 14 organizatii judetene si o serie de 70 de parlamentari.

15 mai. Cu cateva ore inaintea congresului PDL, Emil Boc si Vasile Blaga, insotiti de o echipa restransa de sustinatori, s-au intalnit cu presedintele Traian Basescu la Cotroceni. Potrivit surselor Hotnews.ro tema discutiei a fost schimbarea premierului. Purtatorul de cuvant al presedintelui, Valeriu Turcan, a infirmat informatiile potrivit carora ar fi avut loc intalniri intre seful statului Traian Basescu si lideri din PDL

Sursele citate sustin ca apropiatii lui Vasile Blaga au refuzat numirea unui premier independent si au pledat pentru un sef de Executiv numit politic. In tabara lui Boc, o parte din sustinatorii acestuia refuza numirea unui premier tehnocrat.

In urma discutiilor, nu s-a luat nicio decizie in acest sens, dar s-au conturat trei mari probleme.

  • Primul obstacol este demisia lui Emil Boc. Premierul nu si-ar fi exprimat in cadrul discutiilor o pozitie concreta in ceea ce priveste demisia sa. O parte din sustinatorii sai il sfatuiesc sa nu cedeze functia.
  • O a doua problema este majoritatea parlamentara. Vasile Blaga controleaza grupul parlamentarilor PDL din Senat, fapt care ar pune piedici majore validarii unui premier tehnocart de catre Parlament. Totodata, o parte de deputati ar putea crea probleme in validarea unui nou Guvern.
  • Cel de-al treilea obstacol este identificarea unui premier independent cu credibilitate in randul electoratului si in acelasi timp care sa primeasca si votul politic la Coalitiei PDL-UDMR-UNPR si al Minoritatilor. Emil Boc este reales in functia de presedinte PDL din primul tur, cu 62% iar Vasile Blaga 34% din voturi. Reconfirmarea lui Boc in fruntea PDL este o mare victorie pentru Traian Basescu in lupta cu grada veche reprezentata de Vasile Blaga.

Cu un Boc la sefia PDL, Basescu si-a asigurat controlul partidului si poate sa-si puna in aplicare, teoretic, relansarea Executivului. De partea cealalta, tabara invinsa, cu lideri vechi in politica cum este Vasile Blaga si Radu Berceanu, anunta ca vor face o opozitie puternica noii conduceri a PDL.

De la Guvern tehnocrat la remaniere. 16 mai. Vasile Blaga si sustinatorii acestuia pun conditii pentru schimbarea Guvernului. Potrivit surselor Hotnews.ro Blaga i-ar fi transmis presedintelui Traian Basescu ca parlamentarii sai vor sustine si vota schimbarea premierului cu o conditie: ministrii sa fie numiti politic.

De partea cealalta apropiatii lui Emil Boc nu sustin retragerea acestuia din Guvern si pledeaza pentru o remaniere. In interiorul partidului se discuta intens despre necesitatea numirii unui premier independent.

Prim-vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, a declarat pentru HotNews.ro ca solutia este un premier politic, adica Emil Boc.

O parte din democrat-liberali vor doar o remaniere, vizati in acest sens fiind ministrul Telecomunicatiilor Valerian Vreme, ministrul Finantelor Gheorghe Ialomitianu si ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. Totodata, mai sunt vehiculate in acest sens numele ministrului Daniel Funeriu si cel al ministrului de Externe, Teodor Baconschi.

Sursele HotNews.ro sustin ca decizia finala in ceea ce priveste demisia lui Boc, numirea unui tehnocrat in fruntea Guvernului precum si remanierea anumitor ministri va fi hotarata la Cotroceni, dupa o discutie a conducerii PDL cu presedintele Traian Basescu care ar putea avea loc in perioada imediat urmatoare.

Sebastian Lazaroiu

Sebastian Lazaroiu

Foto: Agerpres

Sebastian Lazaroiu: „Ratiunea ar trebui sa-l indemne sa lase locul unui tehnocrat. E o decizie pe care trebuie sa o ia impreuna cu partidul. Eu cred ca ar fi si in beneficiul partidului. Dar nu stiu cum arata analiza lor. Ce pun ei mai mult in balanta. Un tehnocrat apropiat de PDL poate sa intareasca identitatea de dreapta a partidului. Schimbarea in sine a premierului, impreuna cu o mica remaniere, in mod normal duce la recredibilizarea actului de guvernare, acum puternic erodat de masurile nepopulare luate. Recredibilizarea guvernului poate sa se reflecte destul de repede si in recredibilizarea partidului”. (Evenimentul Zilei)

Ioan Oltean, secretar general PDL: „Trebuie facuta o analiza riguroasa asupra modului in care se guverneaza. In opinia mea, o remaniere ar trebui sa se faca”. (Agerpres)

18 mai. Lipsa unei majoritati parlamentare generata de nemultumirile dupa Conventie (o serie de parlamentari nu au reusit sa intre in conducerea centrala a PDL, refuzul oamenilor lui Blaga pentru sustinerea unui premier tehnocrat) a determinat conducerea Centrala a PDL sa aleaga refacerea imaginii printr-o remnaiere mai ampla.

In interiorul PDL se dezbat mai multe variante legate de ministrii care vor parasi guvernul si data cand se va anunta oficial acest lucru. Democrat liberalii iau in calcul o remaniere ampla, care vizeaza urmatoarele ministere: Educatia, Agricultura, Comunicatiile, Economia si Finantele.

Sub pretextul analizei activitatii ministrilor, PDL amana subiectul remanierii pana in toamna.

22 septembrie. Traian Basescu declara intr-o emisiune la B1 TV, ca remanierea guvernamentala este iminenta. „Eu nu va spun se face nu se zice, sunt convins ca se va face la momentul potrivit. Cu certitudine trebuie facuta o remaniere”, a declarat Traian Basescu la emisiunea moderata de Ion Cristoiu.

Relatiile dintre Traian Basescu si Emil Boc risca sa se tensioneze din nou din cauza ezitarilor premierului, au declarat pentru HotNews.ro surse din PDL. Principalele ministere vizate de remaniere ar fi Economia (Ariton), Internele (Igas) si Comunicatiile (Vreme), insa pe lista posibililor remaniati figureaza si numele ministrului finantelor (Ialomitianu), agriculturii (Tabara) si externelor (Baconschi).

Pe de alta parte, premierul Boc intampina dificultati in a identifica in PDL oameni care sa-i inlocuiasca pe ministrii vizati de schimbare, au declarat surse din partid.

Potrivit unor surse PDL, garda veche cauta sa-si extinda influenta in guvern prin impunerea lui Sorin Frunzaverde la ministerul apararii, condus in prezent de Gabriel Oprea. Liderul UNPR ar urma sa preia controlul internelor, minister condus in prezent de Traian Igas. De altfel, eventuala sa inlocuire ridica probleme in interiorul PDL, fiind sustinut de organizatia Arad, condusa de primarul Gheorghe Falca, influent in partid.

2 octombrie. Liderii PDL si sefii organizatiilor judetene ale partidului se intalnesc la Vila Lac si decid ca eventuala remaniere guvernamentala sa fie decisa de premierul Emil Boc impreuna cu presedintele Traian Basescu.

3 octombrie. Pe fondul racolarii parlamentarii USL, UNPR emite pretentii in Coalitie si doreste inca un minister. Gabriel Oprea i-ar fi cerut lui Boc ministerul de Externe pentru Cristian Diaconescu. Pretentiile UNPR au starnit si iritarea UDMR-ului. In interiorul Coalitiei exista tensiuni pe subiectul numirii unor noi ministri. Sursele HotNews.ro sustin ca remanierea a fost amanata pe fondul pretentiilor UNPR-ului.

Vasile Blaga si Mircea Geoana

Vasile Blaga si Mircea Geoana

Foto: AGERPRES

Revenirea lui Vasile Blaga. Dupa pierderea competitiei pentru sefia in PDL, Vasile Blaga a preferat sa stea intr-un con de umbra si se ocupe strict de activitatea de senator. Excluderea lui Mircea Geoana din PSD l-a readus pe Blaga in prim planul politicii romanesti. Fostul ministru de interne a fost sustinut puternic de toti liderii PDL.

Ioan Oltean, secretarul general al PDL: „Eu am spus inca de mult cine cred ca ar trebui sa detina aceasta functie si pe cine eu personal l-as sustine fara niciun fel de retinere. Am sa fac acest lucru si in sedinta Biroului permanent de luni, deci am sa il sustin neconditionat pe Vasile Blaga”. (Agerpres)

Roberta Anastase, prim-vicepresedinte PDL: „Vom veni cu o propunere pentru functia de presedinte al Senatului. (…) Vom avea o discutie in Coalitie pe aceasta tema (…) Imi vin in mine in momentul acesta doua nume: Vasile Blaga, ca un om care are o experienta extraordinara, o credibilitate consistenta si un om care sunt convinsa ca va obtine mai multe voturi decat cele ale Coalitiei pentru aceasta pozitie. Radu Berceanu este iarasi un alt nume, un om care are o experienta consistenta legata chiar de activitatea parlamentara, este cel care a lucrat la regulamentele celor doua Camere, la regulamentele sedintelor comune”. (Radio Romania Actualitati)

Raluca Turcan, deputat PDL: „Coalitia este cea mai indreptatita sa solicite presedintia Senatului. (…) PDL-ul este cel mai indreptatit sa solicite aceasta functie. Ar fi o greseala daca am renunta la aceasta functie. In topul listei de candidati pentru presedintia Senatului ar trebui sa se afle Vasile Blaga”. (Agerpres)

Potrivit surselor Hotnews.ro, nominalizarea lui Blaga pentru sefia Senatului a fost privita de democrat liberali ca o solutie pentru deblocarea activitatii legislative a Camerei Superioare. Conducerea partidului s-a confruntat in sesiunea din toamna cu absenteismul in masa al senatorilor, la grupul PDL neexistand o strategie coerenta pentru adoptarea legilor propuse de Guvern.

28 noiembrie. Vasile Blaga a avut o intalnire cu Traian Basescu la Cotroceni chiar in ziua validarii in fucntia de presedinte al Senatului. Potrivit cotidianului Adevarul, presedintele Traian Basescu l-a asigurat de tot sprijinul sau si i-ar fi spus acestuia ca „spera ca randurile sa fie stranse de acum incolo si la Senat, unde majoritatea a mai scartait”.

Tema suspendarii lui Traian Basescu. Anul politic 2011 a debutat cu coagularea opozitiei PSD, PNL-PC sub denumirea Uniunea Social Liberala. Cu un an inaintea alegerilor generale, PSD, PNL si PC anunta ca prioritate recastigarea majoritatii parlamentare, suspendarea presedintelui Traian Basescu si preluarea puterii. In plina negociere pentru proiectul USL, liderii isi stabilesc pasii care trebuie sa-i urmeze: racolarea parlamentarilor din PDL si UNPR si depunerea unei motiuni de cenzura in primavara.

  • 22 ianuarie. Victor Ponta, co-presedinte USL: „Dupa infiintarea Aliantei, obiectivul noastru va fi motiunea de cenzura si schimbarea majoritatii parlamentare. Nu am stabilit inca strategia in acest sens, dar mizam pe faptul ca, odata coalizata opozitia, vom veni cu un proiect comun si cu solutii la guvernarea Boc. Oamenii ne-au intrebat daca putem sa ne dam mana sa facem un proiect comun, sa-i schimbam pe Basescu si Boc si sa recladim impreuna Romania. Iar raspunsul a fost da”. (Hotnews.ro)
  • 22 ianuarie. Adrian Nastase: „Daca PSD-ACD va obtine majoritatea in parlament, ne putem gandi si la suspendarea presedintelui deoarece Traian Basescu nu poate sa colaboreze cu cineva. ”  (Agerpres)
  • 21 ianuarie. Daniel Constantin, lider PC: „Chestiunea cu ACD-PSD are un obiectiv imediat – schimbarea in martie a actualei guvernari. Si se poate ajunge pana la suspendarea presedintelui. Asta e obiectivul imediat. Daca nu se reuseste lucrul asta, cred ca o sa avem o problema, daca nu reusim acum in primavara treaba asta”. (Agerpres).
  • 5 februarie. PSD si ACD (PNL, PC) semneaza protocolul de constituire al Uniunii social liberale ca alternativa la actuala coalitie de guvernare (PDL, UNPR si UDMR) si al carei scop declarat este recastigarea majoritatii parlamentare, suspendarea presedintelui Traian Basescu si preluarea puterii in Romania.

Angajarea raspunderii Guvernului in Parlament pe Codul Muncii este ocazia perfecta pentru Opozitia PSD-PNL-PC pentru depunerea unei motiuni de cenzura. Intr-o actiune concentrata asa cum sugera de altfel Adrian Nastase pe blogul personal, USL merge pe doua planuri: negocierea cu parlamentarii Puterii pentru sustinerea motiunii de cenzura si presiunea opiniei publice prin sindicate.

Adrian Nastase: „Blocarea acestei guvernari se poate face unitar si coordonat in Parlament si in strada. (…) Din acest punct de vedere, motiunea de cenzura poate fi un succes”. (2 martie).

Intr-o actiune concentrata, USL organizeaza, cu ajutorul sindicatelor, chiar in ziua dezbaterii motiunii de cenzura, in fata Parlamentului un miting de amploare la care se anunta 50.000 de persoane. Cu doua zile inainte de motiunea de cenzura presedintele PNL, Crin Antonescu anunta ca Victor Ponta va fi premierul propus de majoritatea creata in jurul Uniunii Social-Liberale in cazul in care motiunea de cenzura impotriva Guvernului Boc va „trece” de Parlament.

Miting Piata Constitutiei

Miting Piata Constitutiei

Foto: Hotnews

Crin Antonescu: „Daca acum o majoritate in jurul USL ar propune un candidat de premier si Traian Basescu sa nu-l accepte, atunci procedam la suspendare, cum e normal. Cred ca, indiferent ce reguli ar pune in Constitutie domnul Traian Basescu, aceasta suspendare s-ar transforma in destituire”(14 martie. Mediafax)

16 martie. In ziua motiunii de cenzura, liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu intr-un exercitiu de imagine, merg in Piata Constitutiei printre manifestanti. Cu toate eforturile depuse de organizatorii mitingului, la proteste participa doar 8.000 de oameni din cei 50.000 anuntati initial si, chiar inaintea dezbaterii motiunii, manifestantii parasesc piata Constitutiei.

Motiunea de cenzura este respinsa cu 212 voturi pentru, 4 impotriva si 2 anulate. Dupa negocierile purtate de USL cu parlamentarii Puterii pentru sustinerea demersului obtin doar cinci voturi in plus: senatorii Attila Verestoy (UDMR) si Ernest Onofrei (PDL) au votat la vedere impotriva si deputatii democrat-liberali Daniel Oajdea, Marius Spanu si Mircea Giurgiu, cat si independentul Gheorghe Zoicas.

Dupa esecul motiunii de cenzura, liderii USL au renuntat pentru o perioada la tema suspendarii presedintelui.

1 august. Dan Voiculescu reia tema si propune un demers de strangere de semnaturi de la populatie in vederea schimbarii Constitutiei. Mai exact, Voiculescu propunea USL-ului o campanie de stangere de semnaturi pentru modificarea Constitutiei, astfel incat, seful statului sa poata fi suspendat „la initiativa a un milion de cetateni cu drept de vot”.

Victor Ponta: Nu-mi place ideea asta de a incerca o noua metoda de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Personal nu-mi place ideea de a schimba Constitutia in functie de Traian Basescu si nu-mi place ideea asta de suspendare de presedinti”. (Hotnews.ro)

16 noiembrie. In plin scandal cu excluderea lui Mircea Geoana din PSD, liderii USL incearca sa deturneze atentia si reiau tema suspendarii presedintelui Traian Basescu. Presedintii PSD, PNL si PC anunta printr-un comunicat de presa ca, in urma declaratiilor sefului statului referitoare la inghetarea pensiilor, au solicitat juristilor din partidele lor sa pregateasca pentru luni un raport in care sa fie evaluata posibilitatea declansarii procedurilor de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

In interiorul PSD si PNL, anuntul facut de liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu este privit cu scepticism de pesedisti si liberali. Surse din cele doua partide au declarat pentru Hotnews.ro ca liderii USL au fost nevoiti sa-si mentina pozitia publica facuta saptamana trecuta privind declansarea procedurii de suspendare pentru a evita un eventual esec de imagine.

„Anuntul facut a fost o miscare gresita, toti stim ca nu exista majoritate pentru succesul unui astfel de demers dar, daca azi am fi dat inapoi am fi fost tocati la televizoare zi de zi si am fi dat un semnal de strategie incoerenta si dezbinare in interior”, au explicat sursele citate pentru HotNews.ro.

21 noiembrie. Liderii USL au anuntat ca vor infiinta o comisie care va redacta cererea de suspendare, in paralel cu lansarea unei dezbateri publice pe aceasta tema.

Crin Antonescu: „Demersul de suspendare nu este un moft, nu este o inventie de agenda, nu este nimic din ceea ce am vazut in ultimele zile ca au socotit foarte multi analisti si comentatori. (…) Sigur, discutiile despre cate sanse avem, cate voturi avem, au rostul lor”.

Adrian Nastase: „Aceasta operatiune inseamna nu o suspendare in Parlament a lui Traian Basescu, este vorba de o inlocuire a regimului Basescu. Este vorba de o operatiune mult mai complexa si care nu este legata numai de Parlament. Problema stilului de politica pe care il facem in Romania, problema modului in care traim in tara, nu este numai a Parlamentului. Si atunci, formula pe care noi am decis-o este una etapizata care inseamna inclusiv implicarea societatii civile si a cetatenilor”. (Realitatea TV)

Problemele si tensiunile din interiorul USL. Intr-o constructie politica formata din trei partide cu doctrine diferite si lideri locali reticenti in a-si pierde influenta pe care o detin in prezent, Victor Ponta si Crin Antonescu s-au confruntat pe parcursul anului cu tensiuni in teritoriu care amenintau cu ruperea USL.

Potrivit protocolului Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constnatin au decis in ciuda protestelor liderilor locali ca cele trei partide sa participe pe liste comune la alegerilor locale: PSD – 21 de candidati, si ACD-20. In ceea ce priveste parlamentarele, fiecare formatiune isi va mentine colegiile pe care le detine, restul fiind impartite in mod egal.

Potrivit intelegerii, PSD va obtine functia de premier iar Crin Antonescu va fi candidatul USL pentru prezidentialele din 2014. La cateva zile de la semnarea protocolului apar primele conflicte in interiorul USL. Startul l-a dat liderul PNL, Bacau, Romeo Stavarache care nu a acceptat pe plan local asocierea PNL-ului cu PSD si a declarat ca liberalii „nu vor ceda niciodata orasul mafiei lui Viorel Hrebenciuc”.

8 februarie. Un al doilea conflict a fost cel dintre presedintele PSD, Victor Ponta si Dan Voiculescu. La trei zile de la semnarea protocolului, Ponta a declarat intr-un interviu pentru site-ul Ziare.com ca liderul fondator al PC, Dan Voiculescu este „o vulnerabilitate reala a USL”.

Declaratia liderului PSD a fost facuta in contextul in care acesta a fost atacat dur de moderatorii de la Antena 3 iar Dan Voiculescu si-a arogat meritul infiintarii USL. „Dan Voiculescu este singura vulnerabilitate reala a Uniunii Social Liberale. As vrea sa nu ma confunde nimeni cu Dan Voiculescu, pentru ca m-ar deranja aceasta confuzie”, a declarat Ponta. In replica, Voiculescu il sfatuieste pe liderul PSD: „E nevoie de inteligenta pentru a depasi propaganda portocalie referitoare la moguli”.

Imediat dupa semnarea protocolului Victor Ponta si Crin Antonescu au inceput negocierile pentru candidaturile din 2012 iar cei doi lideri au plecat in tara sa tempereze nemultumirile din teritoriu si pentru a-i convinge pe edilii locali de necesitatea si avantajele participarii pe liste comune. Cele doua partide au comandat sondaje separate in fiecare judet in parte iar in functie de rezultatul acestora au stabilit si candidatii.

Desi protocolul USL priveste paritate privind functiile publice, social democrati din teritoriu nu au fost deloc incantati de a renunta in favoarea liberalilor sau a conservatorilor. „In toamna va izbucni scandalul si asta pentru ca multi nu vor sa cedeze candidaturile liberalilor. Fiecare in teritoriu si-a facut calculele si exista cateva mii bune de membri PSD, militanti, care au muncit din greu in campanii, care risca sa-si piarda fotoliile de consilieri locali sau primari de comune”, avertizeaza sursele Hotnews.ro.

La inceputul lunii mai, conducerea PSD a incercat o mediere cu liderii din teritoriu care amenintau ca rup protocoalele cu PNL din cauza neintelegerilor privind candidaturile.

Este notoriu conflictul dintre liberalul Romeo Stavarache si pesedistul Viorel Hrebenciuc, cei doi lideri refuzand sa semneze protocolul USL, acesta fiind parafat de vicepresedintii PSD respectiv, PNL Bacau. Stavarache doreste sa-si impuna omul si la presedintia Consiliului Judetean, acolo unde Viorel Hrebenciuc il sustinea pe Dragos Benea.

Marian Oprisan

Marian Oprisan

Foto: Cotidianul

Nici baronul PSD de Vrancea, Marian Oprisan, nu accepta sa imparta judetul cu liberalul Nini Sapunaru. Liberalul aspira la primaria Focsani si si-a declarat public de nenumarate ori intentiile fapt, care l-a iritat pe Oprisan. Totodata, in judetul Tulcea, PNL vrea sefia Consiliului Judetean, dar Radu Mazare si Nicusor Constantinescu vor sa-si extinda zona de influenta si dincolo de Constanta. Aceeasi situatie este si cu judetul Ilfov, unde liberalii emit pretentii care se bat cap in cap cu interesele lui Marian Vanghelie.

In Valcea, PSD a revendicat primaria Ramnicu Valcea si CJ, propunandu-l pe Gheorghe Matei, respectiv Ion Calea, in timp ce liberalii mergeau pe Emilian Francu si Cristian Buican. Liberalii i-au acuzat pe pesedisti ca „au furat” startul campaniei interne. Scandalul a izbucnit public in preajma sarbatorilor pascale si secretarul general al PSD, Liviu Dragnea a fost nevoit sa se deplaseze la Valcea pentru a detensiona situatia.

Si in Capitala Ponta si Antonescu au avut probleme in semnarea protocolaelor de colaborare. Semnarea protocolului USL la Capitala a fost amanata din cauza neintelgerilor interne intre cele trei partide. Principala problema a USL fiind candidatul comun pentru primaria Capitalei, toate cele trei partide visand sa obtina fotoliul de primar.

  • 14 iulie. Victor Ponta: In organizatiile USL unde sunt probleme vom organiza un al treilea sondaj. Ne asteptam sa existe nemultumiti. In toamna va fi o perioada in care eu si Crin Antonescu va trebui sa gestionam bine problemele”. (Hotnews.ro)
  • 25 iulie. Partidul lui Dan Voiculescu face presiuni asupra PNL si PSD pentru a-l accepta pe Tudor Ciuhodaru drept candidat eligibil la primaria Iasi. In protocolul USL (PSD – ACD) si in cel al ACD (PNL-PC) nu exista nicio prevedere referitoare la impartirea candidaturilor locale cu PC. Liberalii nu vor sa comenteze atacurile PC in timp ce social democratii se spala pe maini, pasand problema catre PNL.
  • 1 septembrie. Copresedintii USL Victor Ponta si Crin Antonescu anunta intr-o conferinta de presa, listele Uniunii Social Liberale pentru alegerile locale de anul viitor. „Am discutat si am aprobat, de principiu, modul in care USL va fi reprezentata la alegeri”, a spus liderul social-democrat Victor Ponta. Presedintele PSD a anuntat ca PNL si PC, ca PSD va avea candidati la 22 de Consilii Judetene si 21 de mari primarii, la restul urmand sa fie candidati ai ACD.

Din cauza unei situatii speciale la Buzau, unde candidatura era dorita de PNL desi PSD detine deja functia de presedinte al CJ, social-democratii vor desemna candidat intr-un judet in plus, in compensare.

Dupa ce liderii PSD si PNL au reusit sa tempereze in timpul verii nemultumirile propriilor oameni privind impartirea candidaturilor, conservatorii lui Voiculescu creeaza noi tensiuni care risca sa destrame Uniunea Social-Liberala. PC doreste sa-l impuna pe Tudor Ciuhodaru drept candidat la primaria Iasi, in timp ce PSD nu vrea sa cedeze scaunul lui Gheorghe Nichita.

16 septembrie. Conflictul intre cele doua formatiuni politice s-a agravat dupa ce Ponta a declarat ca „daca nu-i convine, PC poate sa mearga singur in alegeri”. In replica, presedintele PC avertizeaza ca USL nu poate functiona juridic daca se retrag conservatorii.

Sorin Oprescu

Sorin Oprescu

Foto: Agerpres

19 septembrie. Victor Ponta si Crin Antonescu il anunta pe Sorin Oprescu drept candidatul USL pentru Capitala. Dupa tensiunile intre PSD si PC, liderii USL i-au taxat pe partenerii de Uniune oficializand, in absenta acestora, candidatura lui Sorin Oprescu sub sigla USL. Respinsi si de liberali si exclusi de la conferinta de presa a USL, conservatorii au facut un pas in spate. Presedintele PC, Daniel Constantin a declarat prudent ca partidul sau va candida separat la alegerile locale din 2012 dar ca va respecta candidatii stabiliti de USL la primariile resedinte de judet si Consiliile Judetene.

26 septembrie. Dan Voiculescu merge la o sedinta cu Ponta si Antonescu si cere clarificari in privinta candiaturii de la Iasi. „Fie respectati deciziile USL, fie mergeti singuri mai departe”, a fost mesajul catre Dan Voiculescu, care s-a deplasat personal in sediul din Kiseleff cu speranta ca-si va impune punctul de vedere. Liderul fondator al PC, insotit de Daniel Constantin, a parasit sedinta cu amenintari ca partidul sau paraseste USL.

Maziliri si dezertari din USL. Alianta cu PNL si PC i-a creat presedintelui PSD mari probleme in partid. Dincolo de nemultumirile din teritoriu, Ponta a fost contestat de mai multi social democrati si s-a confruntat cu un scandal de coruptie la nivel european.

21 martie. Europarlamentarul PSD, Adrian Severin a fost surprins de jurnalistii de la cotidianul britanic The Sunday Times intr-un reportaj cu camera ascunsa acceptand mita 12.000 de euro pentru a sustine un amendament care modifica o lege europeana. Severin a refuzat sa demisioneze din Parlamentul European si din PSD sustinand ca nu a facut nimic ilegal.

Presiunile de la Bruxelles din partea socialistilor europeni si promisiunea facuta de Victor Ponta acestora l-a fortat pe liderul oragnizatiei PSD Bucuresti Maran Vanghelie sa-i retraga sustinerea lui Severin si sa-l excluda din PSD.

Unul dintre cei mai vocali adversari al lui Victor Ponta in interiorul PSD a fost liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie care dorea sa candideze la primaria Capitalei si care a refuzat sa semenze protocolul de colaborare cu liberalii pe Bucuresti. Pe fondul unor neintelegeri mai vechi, Ponta si Vanghelie au inceput sa se dueleze prin intermediul declaratiilor publice.

27 iunie. Presedintele PSD Victor Ponta reuseste sa-l mazileasca pe Vanghelie in sedinta Comitetului Executiv, luandu-i sefia organizatiei de Bucuresti. Ponta le-a cerut membrilor CEX pentru inlocuirea lui Marian Vanghelie din fruntea organizatiei cu o conducere colectiva.

Organizatia este condusa pentru perioada preelectorala de un Birou de coordonare, din care fac parte cei patru vicepresedinti ai partidului care sunt din Bucuresti, respectiv Rodica Nassar, Corina Cretu, Ecaterina Andronescu si Marian Vanghelie, precum si cei doi fosti presedinti ai partidului Ion Iliescu si Adrian Nastase. Coordonarea acestui Birou este asigurata chiar de catre Victor Ponta. Liderul PSD a mers mai departe si l-a numit pe Miron Mitrea sef de campanie pe Bucuresti si a inlocuit sefii de sectoare fideli lui Marian Vanghelie, numind coordonatori oameni de incredere.

Scandalul Geoana. 31 0ctombrie Vizita lui Mircea Geoana in America a declansat un nou scandal in PSD. La sfarsitul lunii octombrie fostul presedinte PSD pleaca intr-o vizita in America, boicotand astfel intentia lui Victor Ponta care se pregatea si el intens de o deplasare la Washington.

Geoana si-a organizat o vizita in America in perioada 31 octombrie-4 noiembrie, in timp ce staff-ul PSD planuia de cateva saptamani vizita lui Ponta si Antonescu in America in calitate de lideri ai Opozitiei. Viorel Hrebenciuc ar fi purtat discutii si negocieri intense pentru a obtine o intalnire a celor doi lideri USL la Washintgton cu secretarul de stat Hilarry Clinton. Totodata Geoana a atacat public lideri ca Ion Iliescu si Miron Mitrea. Actiunile fostului presedinte i-a dat castig de cauza lui Victor Ponta care si in 2010 a mai cerut excluderea acestuia din PSD.

1 noiembrie. Nemultumirile conducerii PSD la adresa lui Mircea Geoana s-au transmis si la grupul PSD din Senat printre apropiatii presedintelui Victor Ponta. In absenta lui Geoana, plecat in America, cativa senatori fideli lui Ponta au cerut retragerea sprijinului politic al acestuia pentru functia de presedinte al Senatului. La sedinta grupului PSD din Senat apropiatii lui Victor Ponta l-au criticat dur pe Mircea Geoana si au cerut chiar retragerea functiei de presedinte al Camerei Superioare. Social democratii il acuza pe Geoana ca creeaza disensiuni in interiorul partidului si ca isi promoveaza imaginea prin atacuri la adresa liderilor PSD.

7 noiembrie. Conducerea PSD au stabilit inlocuirea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului cu lui Titus Corlatean. Conducerea PSD ii propune lui Geoana o rocada cu Titus Corlatean: retragerea din functia de presedinte al Senatului in schimbul sefiei comisiei de Afaceri Externe. Cu riscul ca PSD sa piarda functia cheie si anume sefia Senatului, presedintele PSD Victor Ponta forteaza inlocuirea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului dandu-i un ultimatum acestuia: fie demisioneaza din functia de presedinte al Senatului, fie este exclus din PSD.

13 noiembrie. Comisia de integritate si arbitraj a PSD decide sa propuna excluderea din partid a lui Mircea Geoana, care nu a acceptat sa fie schimbat din functia de presedinte al Senatului cu colegul sau Titus Corlatean. 43 de membri ai Comisiei au votat in favoarea excluderii lui Geoana, in timp ce 5 s-au abtinut. „Sunt absolut consternat de decizia partidului. Nu sunt cu nimic vinovat”, a afirmat Geoana, care a ajuns la sediul PSD dupa ce sedinta se incheiase, desi sustine ca a ajuns mai devreme decat fusese invitat. Sedinta Comisiei a fost programata pentru ora 13.00. Potrivit convocarii primite de Mircea Geoana, acesta era asteptat la ora 14.15.

14 noiembrie. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro ca sedinta Biroului Permanent al PSD a fost cu scantei, greii partidului reprosandu-le lui Dan Sova si lui Victor Ponta ca au aruncat partidul intr-un scandal mediatic prin modul in care Comisia de Integritate a gestionat problema. Pentru a evita scandalul mediatic si erodarea imaginii partidului, liderii PSD au cazut de acord sa amane cu o saptamana inlaturarea lui Geoana de la Senat, dupa sedinta Comitetului Executiv.

28 noiembrie. Prin retragerea sprijinului politic lui Mircea Geoana, PSD pierde functia numarul doi in stat iar PDL reuseste sa-l valideze pe Vasile Blaga ca presedinte al Senatului.

Impartirea candidaturilor intre PSD-PNL-PC au dus la migrari din sanul USL, mai multi primarii PSD si PNL anuntand ca la alegerile viitoare vor candida sub sigla UNPR. Primarii in functie care nu s-au regasit pe lista candidaturilor eligibile sub sigla USL s-au orientat catre partidul lui Gabriel Oprea.

2 iulie. Sase primari USL din Olt au anuntat ca vor candida din partea UNPR la alegerile din anul 2012.

2 septembrie. Senatorul de Buzau Ion Vasile, membru al Comisiei pentru sanatate publica din Senat, s-a inscris in Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR).

7 septembrie. Trei primari PSD din Brasov si un primar PNL din Valcea si-au anuntat oficial decizia de a candida sub sigla UNPR la alegerile locale din 2012.

15 septembrie. Un numar de 12 primari: patru din judetul Teleorman, trei din judetul Valcea, doi din judetul Botosani, doi din judetul Timis si unul din judetul Giurgiu, si-au anuntat oficial decizia de a candida din partea Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei la alegerile din 2012.

Ascensiunea si caderea USL in sondaje. Tensiunile si scandalurile au erodat imaginea si procentele castigate de USL. Daca la inceputul anului, USL era cotat la peste 60% in intentia de vot a electoratului, in decembrie a scazut sub 50% potrivit unui sondaj realizat de Imas si comandat de ziarul Adevarul. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea anunta in primavara ca USL este cotat la 60-66% intentie de vot in teritoriu, potrivit unui sondaj intern.

8 mai. Candidatul USL la Primaria Baia Mare, Catalin Chereches castiga din primul tur fotoliul de primar obtinand 51,66% din voturi.

21 august. Candidatul USL Liviu Harbuz pierde in favoarea democrat-liberalului Adrian Radulescu alegerile parlamentare partiale din colegiul 6 de deputati Neamt, cu un scor de 45,05% la 54,95%.

Migratia politica, scandalurie publice pe candidaturi, lipsa unei strategii coerente precum mazilirea fostului presedinte PSD, Mircea Geoana au dus la slabirea perceptiei electoratului vis-a-vis de USL.

26 decembrie. Barometrul Adevarul, realizat de IMAS, releva ca Opozitia are 49,2% din optiunile alegatorilor care s-ar prezenta la vot, cel mai scazut scor din 2011. USL conduce in topul preferintelor electoratului, dar este in scadere, in timp ce PDL este intr-o usoara crestere, potrivit sondajului pe luna decembrie 2011, realizat de IMAS pentru ziarul Adevarul.

Democrat liberalii, prinsi in corzi de partenerii de guvernare. Si pentru Putere a fost un an plin. Coagularea opozitiei PSD-PNL-PC, scaderea in sondaje pe fondul masurilor anti-criza si lupta interna pentru sefia partidului dintre garda veche si garda noua il determina pe presedintele Traian Basescu sa intervina in strategia democrat liberalilor.

Mihail Neamtu

Mihail Neamtu

Foto: Agerpres

De la Miscarea Populara la Noua Republica. La sfarsitul lunii septembrie a fost anuntata lansarea miscarii Noua Republica, iar unul dintre fondatori, Mihail Neamtu, a declarat ca are in vedere transformarea initiativei intr-un partid politic ce ar putea participa la alegerile de anul viitor.

Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Mihail Neamtu a explicat atunci ca „Noua Republica” este un proiect politic ce a adunat deja mii de inscrieri si care, daca va strange destui sustinatori, s-ar putea „transforma intr-un partid de sine statator care vizeaza alegerile din 2012, 2014, 2016”.

„Multi prieteni din platforma vorbesc deja cu entuziasm si fara prea multe calcule despre un nou partid. Suntem deschisi spre asta. In 72h am adunat peste o mie de inscrieri cu nume, prenume, profesie… Numarul semnaturilor creste de la o ora la alta si chiar nu exagerez cand va spun acest lucru”, a explicat Mihail Neamtu.

9 octombrie. Sebastian Lazaroiu saluta aparitia initiativei Noua Republica, intr-o scrisoare adresata lui Mihail Neamtu, in care spune ca Mihai se afla „impreuna in aceeasi barca” cu initiatorul acestei miscari, fara a preciza insa clar daca adera sau nu la proiect. „Cand stateam pe malul Dunarii acum doua luni si iti spuneam ca Alba ca Zapada este inevitabila, nu credeam ca ea va veni atat de curand. Salut initiativa voastra lansata prin Noua Republica. Cred ca este cel mai puternic semnal al nevoii de schimbare”, scrie acum Sebastian Lazaroiu, in scrisoarea publicata pe site-ul Mihail Neamtu.

UNPR lui Gabriel Oprea a crescut intr-un an cat altii in 10. Nu si in sondaje. Sub protectia PDL, partidul lui Gabriel Oprea a obtinut recunoasterea in Parlament, functii si si-a ingrosat randurile. Nume ca Antonie Solomon, Mircea Gutau, Cristian Popescu Piedone au anuntat ca in 2012 vor candida sub sigla UNPR.

  • 1 februarie. La inceputul sesiunii legislative presedintele Traian Basescu a stat de vorba cu parlamentarii independenti. Tot in aceiasi zi, cu sustinerea PDL si UDMR Cristian Diaconescu a primit functia de vicepresedinte al Senatului iar Marian Sarbu a devenit vicepresedinte la Camera Deputatilor.
  • 18 iulie. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat ca va candida din partea UNPR, la alegerile locale din 2012. 
  • 3 august. Fostul presedinte al organizatiei judetene a PNL Gorj, deputatul Dan Ilie Morega a semnat adeziunea de inscriere in UNPR
  • 2 septembrie. Senatorul de Buzau, Ion Vasile, membru al Comisiei pentru sanatate publica din Senat, s-a inscris in Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR). Pe tot parcursul anului UNPR a racolat primari din PSD si PNL. Trei primari PSD din Brasov si un primar PNL din Valcea si-au anuntat oficial decizia de a candida sub sigla UNPR la alegerile locale din 2012. 
  • 26 septembrie. Mircia Gutau, fostul primar PDL al municipiului Ramnicu Valcea, eliberat conditionat la inceputul lunii septembrie, a devenit membru al UNPR.
  • 30 septembrie. Deputatul PC, Tudor Ciuhodaru, a devenit membru al Grupului parlamentar progresist din Camera Deputatilor, inscriindu-se in Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei.
  • 3 noiembrie. Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a anuntat intr-o conferinta de presa ca candida pentru un nou mandat la alegerile locale din anul 2012 din partea UNPR.
  • 15 decembrie. Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei semneaza un protocol privind fuziunea prin absorbtie cu Partidului Initiativa Nationala (PIN) iar Lavinia Sandru devine vicepresedintele UNPR la nivel national.
  • 22 decembrie. UNPR si-a lansat platforma de centru stanga sub denumirea Uniunea Social Progresista(USP). Cristian Diaconescu, presedinte executiv UNPR: „Vom construi o miscare socio-politica dincolo de inregimentarile de partid, care isi propune un scop simplu, dar absolut necesar pentru o societate moderna si anume legatura intre societatea civila si mecanismul politic romanesc.
  • 22 decembrie. Liliana Minca, liderul interimar al organizatiei de femei a Partidului Conservator, se inscrie in UNPR.

Kelemen Hunor si Marko Bela

Kelemen Hunor si Marko Bela

Foto: Hotnews

UDMR schimba stafeta dupa doua decenii cu Marko Bela. Reprezentantii Uniunii si-au schimbat la inceputul anului conducerea. Marko Bela i-a predat sefia UDMR lui Kelemen Hunor si Laszlo Borbely.

26 februarie. Dupa 18 ani in care UDMR l-a avut ca lider pe Marko Bela, Kelemen a fost ales cu 371 voturi, in timp ce contracandidatii sai Peter Eckstein-Kovacs si Olosz Gergely au primit 118 si respectiv 47 de voturi. S-au modificat de asemenea statutul si programul UDMR. La lucrari au participat, printre altii, presedintele PDL, premierul Emil Boc, presedintele PSD, Victor Ponta, presedintele PNL, Crin Antonescu, presedintele PC, Daniel Constantin, vicepremierul ungar Semjen Zsolt.

Atat Opozitia cat si PDL au participat la congresul UDMR fiind direct interesati de sustinerea acestora. Pe de o parte, PSD-PNL curteaza intens UDMR pentru iesirea de la guvernare, in timp ce PDL are nevoie de sustinerea udemeristilor pentru a nu intra in opozitie. Totodata democrat liberalii astepta ca noul presedinte sa se pozitioneze in ceea ce priveste promovarea unui premier tehnocrat in varful Guvernului.

15 septembrie. Curtea de Apel Bucuresti a admis inregistrarea partidul lui Laszlo Tokes – Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Decizia este definitiva si irevocabila. Oficializarea noului partid poate crea probleme pentru UDMR la alegerile din 2012 prin simplul fapt ca divizeaza voturile electoratului maghiar si reduce sansele Uniunii de a intra in Parlamentul de la Bucuresti.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat ca este deschis la un dialog cu Laszlo Tokes si crede ca trebuie sa se faca o intelegere cu cei care vor sa intre pe scena politica. „Noi, cel putin asa cred eu, imediat dupa congres, vom propune o discutie cu europarlamentarul Tokes si sper ca vom ajunge la o intelegere, in asa fel incat in 2012, prezenta noastra in Parlament sa nu fie in pericol”.

Pentru a evita un eventual esec in alegerile din 2012, UDMR a negociat pe pozitii de forta cu PDL si nu a cedat in fata propunerii lui Traian Basescu privind reorganizarea aministrativ teritoriala, proiect care i-ar fi diminuat considerabil mandatele in Parlament. Totodata maghiarii au refuzat in cadrul Coalitiei orice propunere care le-ar fi afectat sansele la alegeri. Reducerea numarului de parlamentari si reforma legii electorale in varianta ceruta de democrat liberali au fost respinse din start de UDMR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro