Sari direct la conținut

Cele mai neobișnuite sfaturi venite de la BNR în 2022. De la “să mâncăm, să bem”, la ceaiul de tei

HotNews.ro
Banca Nationala a Romaniei - BNR, Foto: Hotnews
Banca Nationala a Romaniei - BNR, Foto: Hotnews

În condițiile majorărilor de prețuri, a creșterii costului vieții, de la BNR au sosit mesaje ceva mai neobișnuite în acest an: unele mai amuzante, altele mai puțin.

Trei mesaje date de reprezentanți BNR, care au atras atenția

1. „Să mâncăm, să bem”: cel mai amuzant mesaj a fost dat de consilierul Guvernatorului BNR – Cristian Păunescu.

Referindu-se la persoanele care economisesc, sfatul său a fost: „80% bei, mănânci și ce-o fi, o fi, vom vedea, dar ai măcar speranțe”, a spus el în glumă, spunând că discuția e neoficială, deși era LIVE pe Youtube.

Reamintim că declarațiile au avut loc în vară (așadar dobânzile la depozite și Fidelis s-au mai schimbat). Sfaturile sale:

„În clipe de inflație, cum este acum, ce face un cetățean avizat? Caută să-și protejeze economiile. Cum? La o inflație de 14%, la bancă îți dă 3%, deci 10% pierzi”, a declarat Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR.

El a reamintit și de emisiunile Fidelis: „Pentru un an îți dă 7,2%. Inflația e 14%. La 3 ani îți dă 7,8%. Nu știi care va fi inflația. Ai avantajul că e total garantată de stat această emisiune și nici nu plătești impozit pe profitul pe care-l încasezi”.

“Ce poți să mai faci?”, se întreabă el, dând câteva idei:

  • „Să joci la Bursa de Valori cu riscurile aferente jocului de bursă”
  • „Să cumperi aur. Aur pe care băncile comerciale îl cumpără și ele din Elveția și îți vând lingouri de 100 de grame. Ce faci cu ele? Le ții în speranța că se va liniști viața, aurul va avea alt preț. Toți în momentele astea ați văzut că prețul aurului crește, însă unde ții lingourile de aur? Acasă e puțin probabil. Intră atâția sosiți din penitenciare care fac controale. Unde să-l duci? Să-l ascunzi în pământ să te vadă vecinii? Atunci banca îți propune: Ai cumpărat lingourile, le ții tot la mine. Îți fac casetă de valori.
  • Când te uiți la prețul lunar, vezi că aproape ți se termină câștigul pe care-l estimai”.
  • “Unii cu pregătire artistică superioară fac investiții în bunuri de artă. Văd care e cotația artiștilor. De exemplu, dacă-l cumpărai pe Ghenea (a vrut să spună Adrian Ghenie n.r.) la început, dădeai lovitura. Acum vinde cu 50 de milioane o piesă”.
  • Cumperi terenuri sau case.

2. Un ceai de tei

Declarația care a făcut vâlvă multe vreme în diverse cercuri, inclusiv pe rețelele de socializare, aparține chiar Guvernatorului BNR – Mugur Isărescu.

„Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut cu Eugen Rădulescu. Deci e un sfat bun. Exagerările sunt specifice dar nu fac bine”, spunea el.

3. Investește 5.000 de euro în izolarea termică a clădirii

Valentin Lazea, economist șef la BNR, spunea că o prioritate zero pentru oamenii din această țară ar fi să se gândească la izolarea termică a clădirilor.

Cine nu are 5.000 de euro puși deoparte, să apeleze la bănci. Cred că băncile în acest context, în această toamnă, ar trebui să facă un efort special pentru a promova acest tip de creditare pentru izolarea termică a clădirilor. Nu există altă formă de creștere a eficienței energetice, alta decât economisirea. Termoizolarea clădirilor este ceva ce se poate face în scurt timp și cu un efort financiar minim”, a mai afirmat Valentin Lazea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro