Cercetare în Inteligența Artificială: Parteneriat între americanii de la Lockheed Martin și Universitatea Tehnică din Cluj
Compania americană din domeniul aerospațial și al securității Lockheed Martin a anunțat marți lansarea unui parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) în domeniul inteligenței artificiale. Rezultatele cercetării vor fi aplicate în domeniul securității naționale și al științelor mediului.
Anunțul a fost făcut după o întâlnire avută de oficialii americani cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria. Cu aceeași ocazie, a fost analizat stadiul implementării programelor de înzestrare derulate prin intermediul Lockheed Martin, atât în privința avioanelor multirol, precum și a sistemelor de apărare anti-rachetă.
Ce proiecte de Inteligență Artificială ar urma să se dezvolte
Parteneriatul dintre Laboratorul de Cercetare și Leadership în Știință, Tehnologie și Inginerie (STELaRLab) al Lockheed Martin și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) va explora dezvoltarea unui sistem autonom distribuit pentru asistență umanitară și ajutor în caz de dezastre, permițând o mai bună planificare și execuție a intervențiilor de urgență, se arată într-un comunicat al companiei americane.
Prevalența și gravitatea situațiilor naturale de urgență, cum ar fi incendiile de vegetație, sunt în creștere la nivel global ca urmare a schimbărilor climatice.
Scopul STELaRLab și UTCN este să furnizeze instrumente automatizate care combină informațiile senzoriale despre mediu provenite de la platforme de detectare dispersate, folosind inteligența artificială pentru a obține o mai bună cunoaștere a situației în situații de urgență.
- „Așteptăm cu nerăbdare să dezvoltăm relația noastră cu Lockheed Martin și să ne unim expertiza pentru a avansa modelele computaționale care permit o percepție 4D a mediului, inclusiv prin utilizarea dronelor pentru zonele rutiere, precum și a multi-senzorilor pentru recuperare în caz de dezastre.”, a declarat prof. Sergiu Nedevschi, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Parteneriatul, care este încheiat pentru o perioadă inițială de un an, va oferi cercetătorilor români acces la rețeaua globală de cercetare și dezvoltare a Lockheed Martin, inclusiv la Centrul de Inteligență Artificială Lockheed Martin.
Cu sediul în Bethesda, Maryland, Lockheed Martin este o companie internațională din industria aerospațială și de securitate, cu aproximativ 114.000 angajați în întreaga lume, specializată în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, producția, integrarea și întreținerea de sisteme, produse și servicii tehnologice avansate.
STELaRLab, lansat in Australia în 2016, este primul centru de cercetare și dezvoltare multidisciplinar al Lockheed Martin deschis în afara SUA, axat pe explorarea tehnologiilor din domeniile hipersonic, autonomie, robotica, și comanda, control, comunicații, calcul, inteligenta, supraveghere și recunoaștere (C4ISR).