Cercetatorii au readus la viata o planta din seminte vechi de 30.000 de ani
Oamenii de stiinta din Rusia au reusit sa cultive plante provenind din semintele unor fructe, depozitate de veverite in permafrost (sol inghetat permanent), in urma cu 30.000 de ani, relateaza BBC News in versiunea electronica.
Fructele au fost descoperite pe malul raului Kolâma ce strabate Siberia Orientala, o regiune cercetata de oamenii de stiinta in cautare de schelete de mamut. Cercetatorii precizeaza, in studiu, ca au descoperit in jur de 70 de vizuine ale veveritelor in care erau depozitate fructele inghetate.
Cercetatorii din cadrul Institutului de Biofizica Celulara au cultivat semintele reusind sa obtina plante viabile de Silene stenophylla.
Studiul publicat in revista de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) precizeaza ca semintele descoperite reprezinta cel mai vechi material genetic vegetal care a fost readus la viata.
Inainte de reusita cercetatorilor rusi, recordul era detinut de cercetatorii israelieni, care au obtinut plante viabile din seminte de palmier vechi de 2.000 de ani gasite la Masada, Israel.
Seful echipei de cercetare, profesorul David Gilichinsky, a decedat cu cateva zile inainte de publicarea studiului.
„Toate vizuinele au fost descoperite la adacimi de 20-40 m fata de suprafata actuala fiind localizate in straturi ce contin oase de mamifere mari precum mamuti, rinoceri, bizoni, cai, caprioare si alti reprezentanti ai faunei specifice perioadei mamutilor, precum si ramasite de plante”, se arata in studiu.
Planta Silene stenophylla creste si in zilele noastre in tundra siberiana. Cercetatorii au comparat exemplarele actuale cu cele obtinute din semintele cu varsta de 30.000 de ani si au constatat ca exista diferente subtile in ceea ce priveste forma petalelor si sexul plantelor. Cauzele acestor deosebiri nu sunt stiute.