Sari direct la conținut

Cererile de preschimbare a permiselor de conducere care expiră vor crește de 8 ori în perioada următoare: Măsuri de urgență, la Guvern

HotNews.ro
Coada permise auto la DRPCIV, Foto: AGERPRES
Coada permise auto la DRPCIV, Foto: AGERPRES

​Poliția are dificultăți în gestionarea solicitărilor de eliberare a permiselor de conducere și a documentelor aferente înmatriculării vehiculelor, iar în perioada următoare se estimează o creștere de cel puțin opt ori a solicitărilor de preschimbare a permiselor de conducere a căror valabilitate urmează să expire, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență aflat miercuri pe agenda Guvernului.

Executivul vrea să adopte miercuri un proiect de ordonanță de Urgență care să accelereze procesele de digitalizare a serviciilor furnizate de Direcția de Regim Permise și de Direcția pentru Evidența Populației din Ministerul Afacerilor Interne.

O aplicație informatică pentru programarea preschimbării permiselor auto

Una dintre schimbările propuse prin OUG, în scopul soluționării cererilor adresate serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, este ca Direcţia generală permise de conducere și înmatriculări să pună la dispoziția publicului, pe pagina proprie de internet (n.a https://www.drpciv.ro/), o aplicație informatică care să permită efectuarea programărilor în vederea depunerii documentelor necesare.

„Necesitatea efectuării programării, precum și categoriile de cereri pentru care se impune efectuarea acesteia, se stabilesc de către instituțiile prefectului în cadrul cărora sunt înființate serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.”, se arată în proiectul de OUG.

În nota de fundamentare se mai spune că, în vederea facilitării preschimbării, de către posesori, a permiselor de conducere românești cu documente similare străine, în special pe teritoriul statelor care nu au acces la RESPER, se impune crearea unui mecanism electronic prin intermediul căruia cetățenii care posedă un permis de conducere românesc să poată obține un document emis electronic, care să ateste autenticitatea și valabilitatea, pe categorii, a permisului de conducere.

  • „Astfel, această măsură conduce la diminuarea solicitărilor de verificări efectuate prin intermediul ambasadelor și consulatelor, precum și la reducerea semnificativă a timpului de așteptare pentru preschimbarea permisului de conducere.
  • Totodată, se va emite și pentru autoritatea care efectuează preschimbarea permisului de conducere românesc un cod unic, cu valabilitate limitată prin intermediul căruia poate confirma, suplimentar, autenticitatea actului emis electronic de către D.R.P.C.Î.V.
  • Pentru a veni în sprijinul cetățenilor care vor opta pentru un astfel de serviciu, considerăm oportună introducerea posibilității ca posesorul permisului de conducere să fie notificat prin intermediul mijloacelor de comunicare electronică cu privire la data expirării valabilității permisului de conducere sau, după caz, titularul acestora cu privire la certificatele de înmatriculare, autorizațiile provizorii de circulație și pentru probe emise.
  • De asemenea, o activitate similară se va desfășura și în ceea ce privește candidatul la examenul pentru obținerea permisului de conducere cu privire la data programării la proba practică a examenului.”, se mai arată în nota de fundamentare.

Acestea sunt câteva din motivele pentru care această Direcție din MAI va fi organizată la nivel de Direcție generală.

Când va deveni operațional Sistemul IT pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă

Proiectul de OUG aduce schimbări și la nivelul Direcției pentru Evidența Populației, care are alte două proiecte IT în implementare, respectiv Sistemul Informatic de pentru emiterea actelor de stare civilă și Cartea Electronică de Identitate.

MAI spune că Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă va deveni operațional la data de 14 decembrie 2022 și va permite furnizarea de servicii electronice, la nivelul 4 de sofisticare pentru evenimentele de viaţă.

Proiectul își propune printre altele:

  • dezvoltarea, instalarea, configurarea şi integrarea unui sistem informatic centralizat care va avea rolul de a permite, printre altele, entităților care desfăşoară activităţi de stare civilă să efectueze, în mod eficient şi în siguranţă, fluxul de activităţi de stare civilă prin mijloace informatice, în scopul de a crea, de a actualiza, de a stoca înregistrările, precum şi de a elibera documentele de stare civilă aferente evenimentelor de stare civilă;
  • gestionarea şi administrarea arhivei documentelor de stare civilă emise în ultimii 100 de ani, rezultată în urma activităţilor de digitizare a fondului de documente existent la nivel naţional;
  • reducerea timpului de soluţionare a cererilor cetăţenilor ca urmare a eliminării corespondenței letrice între instituţii.

Cartea Electronică de Identitate va fi emisă la nivel național în 2023

În proiectul de OUG se mai precizează că extinderea emiterii Cărții Electronice de Identitate la nivel național se va concretiza în anul 2023.

Cele două proiecte IT indicate de MAI „determină creșterea semnificativă a volumului activităților desfășurate în cadrul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, iar neluarea unor măsuri de eficientizare ar putea genera riscuri în ceea ce privește respectarea termenelor asumate prin documentele programatice”, se menționează în proiectul de OUG.

Drept urmare, Direcția pentru Evidența Populației (DEPABD) va fi organizată la nivel de Direcție generală.

Cartea electronică de identitate: Peste 4.200 de acte, emise în mai bine de 1 an la Cluj / Licitație de 38,2 milioane euro pentru cipuri

4.261 de cărți electronice de identitate au fost eliberate în județul Cluj, de când s-a lansat proiectul pilot, în luna august a anului trecut, și până la data de 14 septembrie 2022, au precizat la finele lunii septembrie pentru HotNews.ro oficialii Direcției pentru Evidența Persoanelor din cadrul MAI.

Instituția are în sfârșit și o estimare privind extinderea emiterii la nivel național a cărții electronice de identitate – în 2023.

Proiectul pilot privind cartea electronică de identitate a fost lansat la Cluj în data de 2 august 2021, moment la care autoritățile au spus că această perioadă de teste va dura 6 luni, urmând ca ulterior, până la finele anului 2022, toate serviciile de evidență a populației din țară să poată emite aceste carduri.

Noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circuit din 1997, potrivit termenelor stabilite de Regulamentul (UE) 1157/2019, care a intrat în vigoare în data de 2 august 2021.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro