Sari direct la conținut

CERN va face miercuri un anunt in legatura cu bosonul Higgs. Marea intrebare este daca se va trece de la "intrezarit" la "zarit"

HotNews.ro
Tunelul sistemului LHC, Foto: CERN
Tunelul sistemului LHC, Foto: CERN

​Organizatia stiintifica CERN anunta in decembrie ca a „intrezarit” bosonul Higgs, insa adauga ca testele facute nu au oferit date suficiente pentru a confirma descoperirea particulei ce ar schimba legile fizicii. Pe 4 iulie CERN va face insa un nou anunt pe baza unui volum dublu de date, iar toata lumea se intreaba daca de data aceasta va fi confirmata clar existenta „particulei lui Dumnezeu”.

„Avem un volum dublu de date fata de anul trecut”, spune Sergio Bertolucci, director de cercetare si computing la CERN. „Ar trebui sa fie suficient sa vedem daca tendintele descoperite in 2011 sunt prezente inca, sau daca au disparut”.

Chiar si daca CERN va anunta descoperirea unei particule noi, va trece mult timp pana cand comunitatea stiintifica va fi convinsa ca este vorba de celebrul boson Higgs sau de ceva mult mai exotic.

„E ca si cand te-ai uta de departe la o față cunoscuta”, spune Rolf Heuer, directorul general al CERN. „Uneori trebuie sa inspectezi indeaproape pentru a vedea daca e vorba de cel mai bun prieten al tau sau de geamanul acestuia”.

Cercetatorii de la CERN anuntau in decembrie 2011 inca un pas important in cautarea asa-numitei particule a lui Dumnezeu, bosonul Higgs care ar schimba modul in care intelegem legile fizicii. Ei spuneau ca ciocnirile realizate in imensul accelerator de particule LHC au dat semne ca aceasta particula exista si are o masa proprie, insa testele facute pana atunci nu erau concludente.

„Bosonii Higgs, daca exista, apar pentru foarte scurt timp si se pot dezintegra in foarte multe moduri (…) In acest moment nu putem insa afirma nici ca exista, nici ca nu exista”, spuneau cei de la CERN in comunicatul oficial din decembrie.

Obiectivul LHC, inelul cu o circumferinta de 27 de km situat la 100 de metri sub pamant, este sa inteleaga mai bine formarea universului recreand conditiile imediat urmatoare Big Bang-ului.

Prin ciocnirea protonilor, oamenii de stiinta incearca sa descopere un element neobservat pana in prezent in structura fundamentala a materiei, care confera masa celorlalte particule, celebrul boson al lui Higgs, supranumit „particula lui Dumnezeu”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro