CEZ Romania sustine ca a inregistrat in 2014 o pierdere de 871 milioane lei
Grupul CEZ in Romania a incheiat anul 2014 cu rezultate mai putin satisfacatoare fata de anul anterior si la nivelul profitului net, inregistrand o pierdere de 871,7 milioane lei, respectiv o scadere de 1,09 miliarde lei fata de 2013, se arata intr-un comunicat al CEZ. Potrivit acestuia, scaderea a fost cauzata de schimbarile bruste din sistemul de sprijin pentru producerea energiei din surse regenerabile, compania fiind fortata sa reevalueze activele parcului eolian, iar acest lucru a dus la o pierdere de 743,7 milioane lei.
„Dat fiind contextul extern dificil creat de schimbarile legislative in sectorul productiei de energie din surse regenerabile, a fost o mare realizare pentru noi, ca echipa, sa pastram stabilitatea Grupului. In 2014 am fost nevoiti sa fim mai atenti la procese si costuri interne pentru a compensa pierderea neprevazuta, prilejuita de schimbarile consistente ale schemei suport pentru producerea energiei din surse regenerabile din 2013”, a declarat Martin Zmelik, Country Manager si Presedinte al Directoratului CEZ Romania.
Grupul CEZ in Romania a inregistrat la sfarsitul anului 2014 un profit inainte de deducerea dobanzilor, impozitelor, deprecierii si amortizarii (EBITDA) de 478,9 milioane lei, in scadere cu 452,2 milioane lei fata de anul 2013. Scaderile au fost inregistrate in activitatea de productie a energiei eoliene (565,8 milioane lei), fiind cauzate in principal de neprimirea certificatelor verzi pentru Fantanele Vest (Tomis Team) si Cogealac (Ovidiu Development), se arata intr-un comunicat al CEZ.
EBITDA rezultat din activitatile de distributie si furnizare a crescut cu 82,4 milioane lei fata de anul trecut, in principal datorita colectarii creantelor restante de la Compania Nationala de Cai Ferate (CFR) SA si de la Posta Romana. Cantitatea de energie distribuita consumatorilor finali a fost de 6.316 GWh, ceea ce reprezinta o usoara scadere fata de anul precedent, ca urmare a scaderii consumului de energie in special in zona consumatorilor non-casnici.
La sfarsitul anului 2014, SC CEZ Vanzare SA furniza energie electrica la un numar de 1.417.711 locuri de consum, din care 71.571 de locuri de consum la clienti eligibili, 4.798 de locuri de consum la clienti non-casnici care beneficiaza de serviciul universal, 11.418 locuri de consum la clienti non-casnici care nu au uzat de dreptul de eligibilitate si nu au solicitat sa beneficieze de serviciul universal si 1.329.924 de locuri de consum la clienti casnici.
Cheltuielile de investitii pentru intregul Grup au ajuns la o valoare de 223,6 milioane lei. Investitia a fost utilizata in principal pentru modernizarea retelei de distributie, in timp ce o mare parte din investitiile in productia de energie au fost finalizate in 2013.
Pe parcursul anului 2014, SC CEZ Distributie SA s-a concentrat sa indeplineasca planul de investitii aprobat de ANRE pentru a imbunatati calitatea serviciilor de distributie. Valoarea totala a investitiei in reteaua electrica a fost de 207,1 milioane lei. In principal, investitiile au fost in reteaua de joasa tensiune (72,8%) si in reteaua de medie tensiune (20,3%), majoritatea fiind legate de programele realizate pentru reducerea pierderilor din retea.