Sari direct la conținut

China a ascuns scufundarea unui submarin cu propulsie nucleară

HotNews.ro
Armata China, Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia
Armata China, Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

China a încercat să ascundă naufragiul celui mai recent submarin al său cu propulsie nucleară, a estimat joi un responsabil american din domeniul apărării, potrivit AFP.

Naufragiul, care a avut loc într-un şantier naval, în primăvară, a fost dezvăluit de Wall Street Journal, care a distribuit imagini din satelit arătând macarale uriaşe aduse pentru a recupera submarinul, relatează Agerpres.

„Nu este surprinzător că Marina chineză încearcă să ascundă faptul că noul său submarin avansat cu propulsie nucleară s-a scufundat la mal”, a spus responsabilul sub protecţia anonimatului.

„Pe lângă întrebările evidente despre normele de producţie (…), incidentul ridică şi alte întrebări mai importante cu privire la responsabilitatea Marinei chineze şi la controlul industriei chineze de apărare, care este mult timp pradă corupţiei”.

Incidentul este un revers pentru China, care caută să îşi modernizeze flota, cea mai importantă din lume, dar care are multe nave mici.

Statele Unite şi Marea Britanie urmează să furnizeze Australiei submarine cu propulsie nucleară pentru a extinde numărul de ţări care dispun de aceste submarine de vârf.

Un acord criticat de Beijing, deoarece este considerat un răspuns strategic la ambiţiile militare chineze în Asia-Pacific, mai scrie AFP.

INTERVIURILE HotNews.ro