Sari direct la conținut

China a capturat un satelit in spatiu

HotNews.ro

China a testat saptamana trecuta un satelit pentru manevre care a capturat un alt satelit, in spatiu, informeaza The Washington Free Beacon. Oficiali de la Pentagonul au descris testul drept un pas important pentru programul de razboi spatial al Beijingului, care aminteste de faimosul program militar american „Star Wars”, initiativa strategica propusa de presedintele american Ronald Reagan in timpul Razboiului Rece.

Testul a implicat unul dintre cei trei sateliti de dimesiuni mici, prevazuti cu un brat mecanic, lansati pe 20 iulie ca parte a unui program de dezvoltare a armamentului anti-satelit, au declarat pentru publicatia citata oficiali americani familiari cu rapoartele testului.

Un oficial a descris satelitul de manevre, o capsula spatiala pentru capturarea satelitilor, drept un „vehicul mobil pentru lansarea de sateliti”.

Cynthia O. Smith, unul dintre purtatorii de cuvant ai Pentagonului, a refuzat sa comenteze cu privire la testul facut de chinezi insa a confirmat ca satelitii au efectuat manevre in spatiu.

„The United States Strategic Command’s Joint Functional Combatant Command for Space (JFCC-Space), in conformitate cu operatiunile sale de rutina de a urmari obiectele din spatiu, a monitorizat acesti sateliti de la lansarea lor si a observat miscarile relative ale acestor sateliti intre ei si fata de alte obiecte spatiale”, a declarat Cynthia O. Smith.

Purtatorul de cuvant al Ambasadei Chinei in SUA a fost contactat de publicatia americana insa nu a raspuns solicitarilor.

Satelitii implicati in programul razboiului spatial sunt descrisi de catre partea chineza drept „sateliti experimentali stiintifici”, potrivit unui anunt publicat in luna iulie de agentia de presa chineza Xinhua.

Cei trei sateliti se numesc Chuangxin-3 (Inovatie-3), Shiyan-7 (Experiment-7) si Shijian-15 (Practica – 15). Naveta spatiala cu bratul robotic mecanic care a efectuat testul de captare a satelitului nu a fost identificata dintre cele trei statii orbitale, insa analistii cred ca ar fi vorba despre Shiyan-7.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro