Sari direct la conținut

China a lansat cu succes al doilea sau laborator spatial

HotNews.ro

China a lansat joi al doilea sau laborator spatial, denumit Tiangong-2, si care urmareste amplasarea, in sase ani, a unei statii spatiale care sa gazduiasca oameni, anunta presa de stat din aceasta tara, citata de AFP.

Racheta Lungul mars -2F, care trebuie sa plaseze laboratorul in spatiu, a decolat cu succes in jurul orei 14,04 GMT de la baza din Jiuquan, in desertul Gobi (nord-vest), potrivit agentiei China Noua.

Tiangong-2 („Palatul Celestu”), un modul de 8,6 tone, urmeaza sa fie plasat pe o orbita initiala la 380 km deasupra Pamantului, inainte de a se pozitiona la o altitudine de 393, pe o orbita care va permite navetei Shenzhu-11 sa plaseze doi astronauti la bordul laboratorului.

Cei doi „taïkonauti”, cum isi numeste China astronautii, vor putea ramane la bordul laboratorului maxim 30 de zile. Acestia vor efectua experiente in materie de medicina, biologie, fizica, ceasuri atomice si furtuni solare.

Urmatoarea etapa va fi in aprilie 2017 – trimiterea unei prime nave de aprovizionare spre laborator, cu carburanti si alte materiale.

China doreste prin aceste misiuni sa isi imbunatateasca capacitatile de andocare spatiala inainte de amplasarea, prevazuta in 2022, a unei statii spatiale cu echipaj uman, in momentul in care Statia Spatiala Internationala (ISS) ar trebui sa inceteze sa functioneze.

Tiangong-2 succede modulului Tiangong-1, care urmeaza sa cada pe Pamant anul viitor, dupa ce a petrecut sase ani in spatiu.

Cucerirea spatiului, coordonata de statul major general, este perceputa in China drept un simbol al noii puteri a tarii, sub egida Partidului Comunist.

In paralel cu acest program, China vizeaza si trimiterea unui om pe Luna. In decembrie 2013, China a trimis cu succes o sonda pe suprafata lunara cu un robot teleghidat.

Acesta insa s-a confruntat cu o problema mecanica care l-a aruncat in lungi faze de inactivitate.

Beijingul isi mai propune sa trimita o naveta spatiala in jurul lui Martie in jurul anului 2020, inainte de a trimite un vehicul teleghidat pe suprafata Planetei Rosii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro