Sari direct la conținut

​China a lansat primul satelit de comunicatii cuantic, o premiera mondiala prin care cheile de criptare sunt transmise de fotoni

HotNews.ro

China a efectuat marti prima lansare mondiala a unui satelit de comunicatii cuantic, a anuntat presa de stat, un avans tehnologic important pentru Beijing, care spera sa construiasca in acest fel un sistem inviolabil de comunicatii criptate, scrie AFP.

Lansarea a fost efectuata la ora locala 01,40 (luni 17,40 GMT) in desertul Gobi (nord), potrivit agentiei oficiale China Noua, in momentul in care SUA, Japonia si alte natiuni doresc si ele sa se impuna in aceasta tehnologie in plin avant.

China a investit resurse financiare enorme in acest maraton tehnologic, una dintre numeroasele investitii ale Beijingului in cercetarea stiintifica de vard, de la exploatarea miniera a asteroizilor pana la manipularea genetica.

Satelitul – numit Mozi, in onoarea unui filosof si om de stiinta chinez care a trait in secul V inainte de Cristos – va fi utilizat pentru a demonstra utilitatea tehnologiei cuantice in comunicatiile de mare distanta.

Spre deosebire de metodele clasice de transmisie securizata, sistemul foloseste fotoni (o particula fundamentala a campului electromagnetic) pentru a transmite cheile de criptare necesare decodarii informatiei.

Datele continute in acesti fotoni sunt imposibil de interceptat: orice tentativa de spionaj ar provoca autodistrugerea lor, potrivit China Noua.

Oamenii de stiinta au demonstrat eficienta tehnologiei pentru a transmite mesaje pe distante scurte: recordul actual este de 300 km, potrivit revistei stiintifice Nature.

Satelitul va incerca sa transmita date criptate intre Beijing si Urumqi, capitala regiunii Xinjiang (nord-vest), o distanta de aproape 2.500 km.

Operatiunea presupune ca satelitul sa fie orientat de o maniera foarte precisa spre statia receptoare situata pe Terrra.

„Ar fi ca si cum ai arunca o moneda dintr-un avion care zboara la 100 km altitudine si sa speri ca va cadea in fanta unei pusculite care se invarte”, a explicat Wang Jianyu, seful de proiect.

Beijingul a anuntat ca tehnologiile cuantice constituie una dintre prioritatile sale nationale.

Dezvaluirile fostului consultant Edward Snowden privind operatiunile de spionaj practicate de Agentia americana de securitate (NSA) au sporit si mai mult investitiile chineze in tehnologii ermetice in fata piratarii.

China face de asemenea parte din grupul restrans al tarilor care lucreaza la crearea primului „computer cuantic” din lume.

O astfel de masina, cu ajutorul proprietatilor particulelor subatomice, ar putea sa efectueze calcule la viteze fulgeratoare, mult peste posibilitatile actuale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro