China a trimis doi astronauti in spatiu / Acestia vor petrece 30 de zile la bordul laboratorului spatial Tiangong-2
China a lansat trimis luni doi astronauti in spatiu, in cadrul unei misiuni pe cel de-al doilea sau laborator spatial, scrie AFP.
Cei doi barbati, Jing Haipeng si Chen Dong, au decolat de la baza de lansare din Jiuquan, in desertul Gobi (nord-vest), la bordul navetei spatiale Shenzhou-11 („Naveta divina -11”), care a fost propulsata de racheta Lungul Mars-2F.
Acestia urmeaza sa ajunga in 48 de ore la bordul noului laborator spatial Tiangong-2 („Palatul celestu-2”), lansat in septembrie. Acestia vor petrece aici 30 de zile, o durata record pentru astronautii chinezi, potrivit agentiei China Noua.
„Taikonautii”, cum isi denumesc chinezii astronautii, vor efectua experiente in materie de medicina, de biologie, fizica, furtuni solare si reparatii de echipamente.
Jing Haipeng, comandatul misiunii, efectueaza a treia sa misiune in spatiu si isi va sarbatorii ziua de nastere la bordul laboratorului.
Cucerirea spatiului, coordonata de statul major militar, este perceputa in China ca un simbol al noii puteri a tarii. Beijingul a investit miliarde de dolari in programele sale spatiale, in incercarea de a ajunge din urma Statele Unite si Europa.
China si-a propus sa lanseze in 2022 o statie spatiala locuita de oameni, in momentul in care Statia Spatiala Internationala isi va fi incetat functionarea.
Laboratorul Tiangong-2 se afla pe o orbita la altitudinea de 393 de kilometri si este format din doua ansambluri: o cabina de experimente unde stau si astronautii si un spatiu de stocare cu panouri solare, motoare si baterii.
Cei doi astronauti vor avea in fiecare zi doua ore libere, in care se pot uita la filme, pot asculta muzica sau sa efectueze apeluri video catre Pamant, potrivit China Noua.
In paralel cu statia spatiala, Beijingul deruleaza si un ambitios program lunar, care are ca principal scop trimiterea unui om pe Luna.
In decembrie 2013, China a trimis cu succes o sonda pe suprafata lunara cu un robot teleghidat.
Acesta insa s-a confruntat cu o problema mecanica care l-a aruncat in lungi faze de inactivitate.
Beijingul isi mai propune sa trimita o naveta spatiala in jurul lui Marte in jurul anului 2020, inainte de a trimite un vehicul teleghidat pe suprafata Planetei Rosii.