China pe Luna! Roverul Yutu a coborat cu succes pe Luna
Roverul Yutu, al agentiei spatiale chineze CNSA, a coborat cu succes pe Luna sambata facand din China a treia tara din lume care reuseste acest lucru. Ultima misiune de acest fel s-a petrecut cu 37 de ani in urma, cand Luna 24, un modul rusesc, reusea sa aselenizeze pe data de 18 august 1976, anunta Space Alliance.
Yutu, in traducere libera ‘Iepurele de Jad’, a fost atasat satelitului chinez Chang’e 3, lansat la inceputul lunii decembrie, ce avea sa fie folosit mai tarziu pe post de modul de aselenizare.
Dupa o traiectorie de transfer, Chang’e 3 a intrat intr-o orbita stabila in jurul Lunii, apoi si-a scazut progresiv altitudinea orbitei pentru a face mai usoara aselenizarea.
Astazi, a inceput coborarea de la altitudinea de 15 km, cu ajutorul motorului sau orbital care l-a franat de la 1.7 km/s (cat avea la momentul momentul inceperii manevrei) la zero (la momentul aselenizarii). Acesta a fost ajutat de 28 de motoare de control al pozitiei, de computerul de navigatie, de senzori laser si radar, dar si de camerele optice (MastCam si Descent Camera) care au analizat terenul pentru a evita zonele stancoase, ce ar fi putut crea dificultati.
Aselenizarea s-a produs la ora 13:11 GMT, la aproximativ 44.12 grade latitudine nordica si 19.51 longitudine vestica, in apropierea bazinului Sinus Iridium, si gratie sistemului de amortizare cu care este echipat modulul totul s-a desfasurat fara incidente, chiar daca motoarele si-au oprit propulsia la 4 m de impact.
A urmat inregistrarea unei comunicatii stabile cu antenele de pe Pamant si eliminarea surplusului de combustibil. Apoi inginerii de la centrul de control din Beijing Aerospace Command and Control Center au comandat decuplarea mecanismului de siguranta care fixa robotul de Chang’e 3, desfacerea rampei si coborarea lui Yutu la suprafata lunara.
Ulterior acesta si-a deschis la randul sau panourile solare si a inceput sa ruleze pe solul lunar, folosind sistemul de tractiune cu care a fost echipat (trebuie sa amintim ca roverul are 6 roti si cantareste 140 de kg).
In timpul evenimentului, CNSA a primit ajutor din partea Agentiei Spatiale Europene, ESA, care a pus la dispozitie puternicele antene ale statiilor de sol din New Norcia si Perth.
La randul lor, americanii au incercat sa foloseasca satelitul lor LRO (Lunar Reconaissance Orbiter), pentru a surprinde imagini de pe orbita cu aselenizarea chineza, scrie Space Alliance.