China refuză din nou să permită mai multe investigații despre originea pandemiei de COVID-19
Ministerul de Externe de la Beijing a declarat marți că China a împărtășit cele mai multe date și rezultate de cercetare despre COVID-19 în cadrul comunității internaționale, refuzând practic să dea curs solicitării formulate cu o zi în urmă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a cerut mai multe informații și acces sporit pentru a identifica originea pandemiei, relatează Reuters.
Mao Ning, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, a declarat de asemenea într-o conferință de presă regulată că China este singura țară care a organizat experți pentru a împărtăși cu OMS în numeroase ocazii progresul privind identificarea originilor coronavirusului SARS-CoV-2.
OMS a cerut din nou Chinei, într-o declarație publicată luni, să furnizeze date și acces pentru a sprijini eforturile sale de a înțelege originile COVID-19, ale cărui prime cazuri au fost detectate în centrul Chinei acum cinci ani.
Conform OMS, peste 760 de milioane de cazuri de COVID-19 și 6,9 milioane de decese au fost înregistrate la nivel mondial din cauza bolii provocate de coronavirus.
OMS a declarat în mai 2023 sfârșitul pandemiei de COVID-19 ca urgență de sănătate publică, dar a subliniat că boala ar trebui să rămână un memento permanent al potențialului apariției unor noi virusuri cu consecințe devastatoare.
Datele din primele zile ale pandemiei au fost încărcate de oamenii de știință chinezi într-o bază de date internațională la începutul anului 2023, la câteva luni după ce China a ridicat toate restricțiile legate de COVID-19 și și-a redeschis granițele către restul lumii.
Ce a concluzionat misiunea trimisă de OMS în China în 2021
Datele au arătat ADN de la mai multe specii de animale – inclusiv de la câini enot – prezent în probe de mediu care au fost testate pozitiv cu SARS-CoV-2, sugerând că acestea ar fi fost „cele mai probabile canale de transmitere” ale bolii, potrivit unei echipe de cercetători internaționali.
În 2021, o echipă condusă de OMS a petrecut săptămâni în șir în jurul orașului Wuhan – unde au fost detectate primele cazuri – și a concluzionat că virusul a fost transmis probabil de la lilieci la oameni printr-un alt animal, dar că e nevoie de cercetări suplimentare.
China a declarat că nu sunt necesare vizite suplimentare și că tentativele de identificare a cazurilor timpurii ar trebui să fie efectuate în alte țări.
„În ceea ce privește trasabilitatea COVID-19, China a împărtășit cele mai multe date și rezultate de cercetare și a adus cea mai mare contribuție la cercetarea globală privind trasabilitatea”, a spus Mao.
„Experții internaționali ai OMS au spus în repetate rânduri că, în timpul vizitei lor în China, au fost în toate locurile în care au dorit să meargă și au întâlnit toate persoanele pe care au dorit să le vadă”, a adăugat acesta.
Însă concluziile misiunii OMS nu au fost acceptate de toți cercetătorii, unii vehiculând în continuare ipoteza că SARS-CoV-2 a scăpat dintr-un laborator de cercetare.