Sari direct la conținut

Chinezii au declansat criza energiei solare in Statele Unite. General Electric a inchis o uzina de panouri, dupa ce preturile au scazut cu 50%

HotNews.ro

Sectorul energiei solare din Statele Unite traverseaza o criza puternica, fiind „victima grabei” in ceea ce priveste trecerea la energia regenerabila, transmite AFP. Batalia pe acest sector a atras o scadere a preturilor si o concurenta acerba internationala, mai ales din partea Chinei. Conglomeratul General Electric a decis recent sa inchida o uzina de panouri fotovoltaice din Delaware.

Pentru a justifica aceasta decizie, luata in momentul in care presedintele american Barack Obama mizeaza masiv pe energiile regenerabile pentru relansarea economiei americane, un purtator de cuvant al GE a evocat „deficitele actuale din industria solara, in special preturile de vanzare, care sunt inferioare costurilor de productie”. Purtatorul de cuvant a vorbit in special despre panourile solare pe baza de siliciu, utilizate de 83% din piata si confruntate cu o concurenta puternica la nivel mondial, mai ales din partea Chinei.

In luna martie, britanicii de la BP Solar au anuntat ca opresc productia din Maryland, pentru aceleasi motive. Preturile au scazut cu aproximativ 50% pe an, iar oferta a devenit mult mai mare decat cererea. In acest timp, incurajate de planul de relansare al administratiei Obama, care a rezervat 19,9 miliarde de dolari pentru energia solara, mai multe companii chineze au ales sa investeasca in Statele Unite.

Societatea chineza Suntech Power se va lansa pe aceasta piata in ianuarie 2010. Yingli Green Energy Holdings a deschis in iulie un birou la New York, iar China Solar Power a anuntat marti cumpararea fabricantului american ThinSilicon.

Potrivit unui expert al Societe Generale, anul viitor este estimata o scadere a preturilor cu 40%, pentru un sector condamnat la blocaj pana in 2012.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro