Sari direct la conținut

Chinezii de la CNNC vor construi doua centrale nucleare in Argentina, dintre care una dotata cu reactorul chinezesc de a treia generatie Hualong

HotNews.ro

Argentina a ales gigantul chinez CNNC pentru constructia a doua centrale nucleare, dintre care una cu un cost estimat la 6 miliarde de dolari, iar cealalta urmand sa foloseasca reactorul chinezesc de a treia generatie Hualong, rivalul EPR – un nou succes pentru ambitiile din sectorul atomic ale Beijingului, scrie AFP.

Potrivit acestui acord, semnat duminica in marja G20 in Turcia, China va asigura majoritatea finantarii pentru cele doua proiecte, scrie marti presa oficiala din China.

CNNC (China National Nuclear Corporation) va construi cea de-a patra centrala nucleara a Argentinei, dotata cu un reactor de tehnologie canadiana Canada Deuterium Uranium („Candu”) si cu o putere de 750 megawati.

Costul acestei prime centrale, evaluat la 6 miliarde de dolari, va fi finantat in proportie de 85% de China, prin credite pe 18 ani „cu o dobanda sub 6,5%”, potrivit unui comunicat al ministerului argentinian al Planificarii. Componentele santierului vor fi in proportie de 38% de origine chineza, restul provenind din Argentina.

In ceea ce priveste a doua centrala, cu o capacitate de 1.000 megawati, ea ar urma sa fie echipata cu primul reactor de a treia generatie de conceptie integral chineza – „Hualong-1”.

Hualong-1 va concura cu EPR (Franta) si cu AP1000 (Westinghouse, SUA).

Acest anunt vine la putin timp dupa incheierea unui ambitios acord nuclear intre China si Marea Britanie.

China General Nuclear Power Corporation (CGN), celalalt gigant de stat al industriei nucleare din China, va finanta o treime (8,2 miliarde de euro) din proiectul noii centrale EDF de la Hinkley Point C, in sud-vestul Angliei. Aceasta va fi prima investitie a Beijingului intr-un sector strategic si sensibil dintr-o mare tara occidentala.

In China se construiesc in prezent 22 de reactoare nucleare, respectiv o treime din totalul centralelor aflate in constructie in intreaga lume, potrivit World Nuclear Association (WNA).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro