Sari direct la conținut

Chiuariu vrea sa-i ceara lui Basescu sa retrimita Codurile in Parlament

HotNews.ro

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu a spus vineri, citat de NewsIn, ca evalueaza consecintele schimbarii legii penale si ca, dupa ce va avea un punct de vedere de la Parchetul General, ii va cere presedintelui Traian Basescu sa retrimita legea in Parlament pentru reexaminare.

Potrivit unor surse, o buna parte din cele mai criticate modificari aduse la Codul Penal si Codul de Procedura Penala au fost propuse chiar de Ministerul Justitiei si promovate de unii deputati din Comisia Juridica. Altfel spus, ministrul Chiuariu ar ajunge in situatia de a solicita reexaminarea unor prevederi sustinute in Parlament de catre proprii sai secretari de stat.

La dezbaterile din Comisia Juridica au participat, din partea Ministerului Justitiei, secretarii de stat Katalin Barbara Kibedi, Suzana Peter si directorul Nicoleta Bosoc.

Biroul de presa al Ministerului a nu a putut preciza pentru HotNews daca, intr-adevar, secretarii de stat prezenti la dezbaterile din comisia juridica au introdus sau nu amendamente, asa cum sustin anumite surse parlamentare.

Ministerul Justitiei nu poate propune direct amendamente in Comisia Juridica, dar isi poate promova propunerile indirect, prin intermediul unor parlamentari care si le insusesc.

„Sigur ca se va reveni asupra modificarilor discutabile, mai ales asupra acelora care reprezinta inovatii in materie”, a declarat ministrul justitiei. Tudor Chiuariu a amintit ca Romania s-a angajat la Bruxelles sa nu modifice legea penala pana la adoptarea noilor Coduri. Or, deputatii au modificat marti, in mare graba, cele doua Coduri, Penal si de Procedura Penala.

Cea mai criticata modificare se refera la pedepsirea ziaristilor care difuzeaza probe dintr-un dosar, de exemplu un film de tip Remes.

Daca o fac, risca 7 ani de inchisoare deoarece nu se precizeaza clar daca sanctiunea se aplica doar oamenilor din sistemul juridic, adica procurorilor, politistior sau ofiterilor SRI, sau poate fi pedepsita oricare alta persoana care divulga probe dintr-un dosar. Seful Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, a calificat textul drept o mostra de confuzie.

Alti gazetari, de la Centrul pentru Jurnalism Independent si de la Agentia pentru Monitorizarea Presei, au criticat noile reguli pe motiv ca anuleaza jurnalismul de investigatie.

Pe de alta parte, deputatul PSD Eugen Nicolicea, autorul amendamentului, sustine ca pedepsele nu se refera la jurnalisti, ci doar la cei care au acces la probele din dosar.

Articolul din Codul de Procedura Penala nu aduce insa nicaieri astfel de clarificari, ci este cat se poate de ambiguu: „divulgarea continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate, sau inregistrate audio ori video, fara drept, chiar in cazul in care faptuitorul a luat cunostinta de acesta din greseala sau din intamplare” se pedepseste cu inchisoarea.

Deputatii au votat si alte modificari criticate de magistrati. De exemplu, procurorii nu vor mai putea retine suspecti pentru 24 de ore fara mandat de la judecator, vor putea realiza interceptari telefonice cu conditia ca suspectul sa fie mai intai anuntat ca este urmarit penal si vor putea efectua perchezitii doar daca, in prealabil, cel anchetat refuza in scris perchezitia.

Limitarea drastica a puterilor procurorilor franeaza anchetele penale, insa unii deputati PSD si-au sustinut initiativele invocand drepturile omului.

Deputatul PSD Florin Iordache, membru in comisia juridica, a declarat, citat de NewsIn, ca modificarile aduse Codului de Procedura Penala sunt foarte bune si nu au nimic „ciudat” in ele, recunoscand ca si el a adus o multime de amendamente. Si reprezentantul PNL in Comisia Juridica a spus ca a votat, alaturi de colegii sai liberali, toate modificarile, considerandu-le in regula.

Reprezentantii SoJust, o asociatie de magistrati, sustin ca unele modificari sunt bune, in sensul ca inlatura probele ilegale, dar ca alte prevederi deschid calea abuzurilor procesuale. De pilda, avocatii pot intrerupe oricand o ancheta contestand legalitatea procedurii sau pot lipsi nejustificat pentru a obtine eliberarea clientului arestat preventiv.

Magistratii de la SoJust au criticat si revenirea la vechea regula potrivit careia rechizitoriile vor trebui confirmate de seful ierarhic superior, fiind considerata o incalcare a independentei procurorilor.

Proiectul de lege care aduce modificari la Codul Penal si Codul de Procedura Penala a fost votat marti, iar daca in termen de trei zile de la adoptare nu este contestat la Curtea Constitutionala, merge la presedintie pentru promulgare. Seful statului poate intoarce legea o singura data in Parlament pentru reexaminare.

Parlamentarii pot sa tina sau nu cont de recomandarile sale, dupa care noile reguli pot intra in vigoare. (D.T.)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro