Sari direct la conținut

Christine Lagarde (FMI): Datoria publica a tarilor bogate se apropie de nivelurile atinse in perioade de razboi

HotNews.ro

Datoria publica acumulata de tarile bogate se apropie de nivelurile atinse in perioade de razboi si constituie cea mai mare amenintare la adresa economiei globale, a avertizat vineri directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, citata de AFP, potrivit Agerpres. Oficialul FMI a adaugat ca povara datoriilor lasa Guvernele la mila pietelor financiare si trebuie sa fie redusa.

„Cel mai mare obstacol la adresa cresterii va fi fara indoiala imensa mostenire creata de datoria publica care a atins, in medie, 110% din Produsul Intern Brut in tarile dezvoltate, un nivel similar cu cel din perioadele de razboi’, a declarat Christine Lagarde la reuniunea anuala a Fondului Monetar International si Bancii Mondiale. ‘Acest lucru lasa guvernele expuse la modificarile bruste de incredere… asa cum vedem sa se intampla in zona euro. In plus, limiteaza actiunile guvernelor, in special atunci cand este vorba de construirea infrastructurii pentru secolul 21 in timp ce mentin politicile sociale ale secolului 20”, a mai spus Christine Lagarde.

Potrivit estimarilor publicate saptamana aceasta de FMI, datoria publica a tarilor dezvoltate ar urma sa treaca de 110% din PIB in acest an pentru a ajunge la 113% in 2013. In cazul Japoniei, datoria publica a ajuns ls 236,6% din PIB in 2011.

Directorul FMI a apreciat ca reducerea datoriei publice este vitala, adaugand insa ca acest lucru va fi incredibil de dificil fara crestere economica. In acest sens, Christine Lagarde a subliniat ca trebuie gasit ritmul adecvat de reducere a deficitelor.

Anterior, Lagarde a declarat ca este necesar sa se acorde „putin mai mult timp” unor tari cum ar fi Grecia, Spania si Portugalia, care pun in aplicare programe pentru reducerea deficitului bugetar, pentru Grecia insistand ca ar mai trebui sa i se ofere inca doi ani pentru realizarea consolidarii fiscale.

FMI a revizuit in scadere previziunile privind cresterea economiei mondiale in acest an, la 3,3% de la 3,5%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro