Ciclon la polul nord al planetei Saturn
Vortexul de la polul nord al Planetei Saturn pare amenintator insa este doar un exemplu al fenomenelor atmosferice fascinante de pe Saturn. Ochiul ciclonului imens are o latime de aproximativ 2000 km, fiind de 20 de ori mai mare decat majoritatea fenomenelor meteorologice de acest tip de pe Pamant.
Potrivit NASA, vortexul, vazut in infrarosu in imaginea de mai jos, a fost fotografiat de instrumentele sondei spatiale Cassini pe data de 14 iunie 2013, folosind un filtru spectral sensibil la lungimi de unde apropiate de spectrul infrarosu.
Imaginea a fost facuta de la o distanta de aproximativ 766.000 km de Saturn. Scala este de 5 km per pixel.
Foto: Ciclonul de la polul nord al planetei Saturn Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Misiunea Cassini – Huygens este un proiect la care coopereaza agentia Spatiala Americana, Agentia Spatiala Europeana si Agentia Spatiala Italiana. Jet Propulsion Laboratory, o divizie a California Institute of Technology din Pasadena, gestioneaza misiunea pentru Directoratul Misiunilor Stiintifice al NASA.
Foto: Furtunile de la polul nord al planetei Saturn (imagind in culori false- ochiul furtunii apare de culoare rosu inchis). Scala 22 km/pixel / Foto: NASA/JPL-Caltech/SSI