„Cifre fabuloase” în falimentul City Insurance: Daunele externe au depășit 200 milioane de euro
„După falimentul City Insurance asistăm la niște cifre fabuloase. Inițial, noi am estimat undeva la 150 milioane de euro expunerea City în extern, iată că am depășit 200 milioane de euro deja, ultimele estimări, și sper să nu mai crească, să nu ne mai trezim cu dosare.”, a declarat luni Mădălin Roși președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR).
Primele estimări privind daunele care ar putea fi plătite în urma falimentului City Insurance aparțin Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), care în calitate de birou național Carte Verde, a estimat în septembrie 2021 că ar putea plăti în următorii ani peste 150 milioane de euro pentru daunele făcute în afara țării de asigurații RCA la City.
- „RCA are un efect pe termen mediu spre lung. Da, ne putem aştepta şi peste câţiva ani. Încă plătim pentru Astra şi Carpatica. Şi acum plătim. Mai aveam de plată vreo 37 de milioane de euro pentru falimentul Astra şi Carpatica. Probabil că estimarea daunelor aferente pagubelor în afara României (n.r. – pentru City Insurance) este, probabil, cel puţin la nivelul Astra şi Carpatica împreună. Dacă pentru cele două am avut 150 de milioane de euro, ne aşteptăm de la 150 de milioane de euro în sus”, a declarat în septembrie 2021 Mădălin Roşu, președintele BAAR.
Cum își recuperează BAAR banii plătiți în contul unei societăți în faliment: De la FGA – maxim 100.000 de euro pe contract / Diferența – din reasigurare ori în instanță
Pentru a-și recupera apoi o parte din aceste sume plătite în contul unor companii intrate in faliment, BAAR se duce către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), doar că de aici nu vor putea încasa decât maxim 500.000 de lei (100.000 de euro) pe fiecare contract de asigurare, conform Ordonanței de urgență adoptate miercuri de Guvern.
Pentru diferență speranța este să se recupereze ceva din contractul de reasigurare pe care trebuie să-l aibă fiecare societate de asigurări ori în instanță prin înscriere la masa credală.