Cifre îngrijorătoare prezentate de Asociația fondurilor de pensii private: Datoria implicită a sistemului public de pensii în România era de 275 de miliarde de euro în 2015, de aproape 4 ori mai mare decât datoria publică a țării la acel moment
Datoria implicită a sistemului public de pensii (PAYG) în România (n.a cât ar avea de plătit statul pentru toate drepturile de pensie acumulate în sistemul public de pensii, exceptând pensiile speciale) era de 275 de miliarde de euro în 2015 (sursa: INS), de aproape 4 ori mai mare decât datoria publică a țării”, se arată într-o prezentare susținută miercuri de Radu Crăciun, președintele APAPR (asociația administratorilor fondurilor de pensii private). „De atunci, pensiile publice au mai crescut cu 30%, iar acum se propune o dublare a lor până în 2021 (prin noua lege a pensiilor)”, atenționează Crăciun.
Potrivit oficialilor APAPR, pe acest subiect nu există date INS mai recente decât cele din 2015, acestea fiind preluate curând și de către Eurostat.
În prezentarea susținută azi de către Radu Crăciun, Președintele APAPR, la conferința AAFBR găzduită de Banca Națională a României, acesta a reamintit faptul că sistemele publice de pensii sunt sub o mare presiune peste tot în lume și că România nu face excepție.
Potrivit acestuia, în perioada 1995-2017:
– 76 de țări au crescut contribuția la sistemul public de pensii
– 55 de țări au crescut pragul vârstei de pensionare
– 60 de state au redus beneficiile pentru actualii pensionari.
Acesta citează și o declarație a FMI din noiembrie 2018: “Creşterea salariilor bugetare şi modificările planificate pentru pensiile publice ar trebui reevaluate din cauza implicațiilor lor negative asupra sustenabilității fiscale şi asupra creşterii economice pe termen lung.”
Populația rezidentă a României a scăzut cu cca. 3,5 milioane de locuitori între 1989-2017 și, în același timp, structura pe vârste a populației s-a înrăutățit (îmbătrânire severă), a spus acesta.
Radu Crăciun mai amintește și că ONU a atenționat că tendințele demografice adverse vor continua, România urmând să fie unul dintre statele cu cea mai accentuată reducere și îmbătrânire a populației și în următoarele decenii.
Vezi atașată prezentarea susținută azi de Radu Crăciun, președintele APAPR.