Sari direct la conținut

Cinci tone de peste mort in Bistrita-Nasaud

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Circa cinci tone de carasi au murit in conditii cel putin misterioase in lacul Brateni din judetul Bistrita-Nasaud. Lacul de la Brateni, situat la 35 de kilometri de municipiul Bistri-ta, este in proprietatea Primariei Sanmihaiu de Campie si, potrivit primarului Ioan Boar, este administrat de firma SC „Humel” SRL Lechinta din 2001, contra sumei de 6.173 de dolari pe an.

Carasii au inceput sa moara inca de saptamana trecuta, apogeul fiind atins in cursul zilei de ieri, cand autoritatile au constatat ca din apele lacului au fost recoltate in total aproape 5 tone de peste mort. „Este foarte misterios. Nimeni nu ne poate da nici o explicatie. La analize nu a iesit nimic, dar pana acum au murit 4,5 tone de carasi.

Celelalte specii nu au nimic, pe lac se pescuieste in continuare si tocmai carasul, cel mai rezistent sa moara… Nu intelegem ce s-a intamplat!”, a declarat primarul Ioan Boar.

Directorul adjunct al Directiei Sanitar Veterinare Bistrita-Nasaud, Romulus Bita, a declarat pentru Ro-mania libera ca analizele de laborator efectuate pe primele probe de peste mort nu au scos la iveala nici o infectie. „S-a banuit hidropizia infectioasa a carasului, insa analizele efec-tuate pe prima proba nu au confirmat acest diagnostic.

E ciudat, deoarece carasii sunt cei mai rezistenti pesti din acel lac. Nici din probele de apa prelevate si analizate de SGA nu a rezultat nici o cauza toxicologica. Deocamdata, nu se poate explica de ce au murit, dar e posibil ca mortalitatea sa fie data de factorii climaterici. Apa sa fi fost mai calda, nivelul mai scazut, lipsa de oxigen.

Insa, ar fi fost de asteptat sa moara alte specii mai sensibile”, a explicat Bita. El crede ca, dupa ploile din ultimele doua zile, mortalitatea piscicola de la Brateni va scadea.

Lacul de la Brateni este habitatul mai multor specii de pesti printre care crap, caras, salau, somn, biban, rosioara si stiuca. Pestii morti au fost confiscati de DSVSA si depozitati intr-o groapa.

O prima transa a fost transportata miercuri la Protan Dej pentru incinerare, urmand ca firma dejeana sa repete operatiunea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro