Sari direct la conținut

Cine este Alex Konanykhin, cel care a pus o recompensă de 1.000.000 de dolari pe capul lui Putin

HotNews.ro
Alex Konanykhin (dreapta) la o intalnire politica, Foto: konanykhin.com
Alex Konanykhin (dreapta) la o intalnire politica, Foto: konanykhin.com

Născut în Rusia, Alex Konanykhin (Alexander Pavlovich Konanykhin), 55 de ani, a studiat la Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova, de unde a fost exmatriculat în 1986. A profitat de perestroika lui Gorbaciov și și-a făcut o firmă în domeniul construcțiilor, apoi a înființat o bancă privată- Russian Exchange Bank.

În 1992 controla deja un imperiu estimat la 300 de milioane de dolari și a fost selectat pentru a-l însoți în prima vizită a președintelui rus Boris Elțin la Washington. El a fixat o recompensă de 1.000.000 de dolari pentru anihilarea președintelui Vladimir Putin oferită militarilor ruși.

Vezi aici pagina personală de net a lui Alex Konanykhin

Konanykhin a fost arestat în Statele Unite

Konanykhin și soția sa au părăsit Rusia în 1992.

A fost unul dintre delegații care l-au însoțit pe Eltsin la Washington, D.C., unde s-au întâlnit cu președintele George H. W. Bush, iar ulterior, în Canada, cu prim-ministrul Brian Mulroney. Konanykhin controla circa 100 de companii diferite în Rusia la doar 25 de ani. (sursa)

Konanykhin susține că a fugit la New York, unde a trimis scrisori de protest înalților oficiali din Moscova și presei, avertizând despre „mafiocrația” care se profilează. Acest lucru a dus la demararea unei anchete de către procuratura militară din Moscova, iar Konanykhin s-a trezit curând investigat. Procurorul, Alexander Volvodez, l-a acuzat pe Konanykhin că ar transferat ilegal 8,1 milioane de dolari de la banca sa în conturi offshore și a cerut extrădarea lui în Rusia.

La 27 iunie 1996, agenții Serviciului de Imigrare și Naturalizare (INS) i-au arestat pe Konanykhin și pe soția sa, Elena Gratcheva, luându-i din apartamentul lor din Watergate din Washington, DC. Cuplul a fost dus la Arlington, Virginia unde Konanykhin și soția sa au fost reținuți sub acuzația de încălcare a condițiilor privind acordarea vizelor americane.

Cazul a fost declanșat după ce autoritățile ruse au demarat ancheta privind deturnarea celor 8 milioane de dolari de la Russian Exchange Bank din Moscova.

Procesul a durat mai multe săptămâni, iar în timpul acestuia, potrivit Washington Post, Konanykhin a mărturisit că ar fi fost amenințat de foștii subalterni de la Russian Exchange Bank, ceea ce l-a determinat să se mute în Ungaria. În Ungaria, amenințările ar fi continuat, iar Konanykhin a fugit în Cehia, iar apoi la New York.

Autoritățile ruse au susținut atunci că versiunea lui Konanykhin asupra evenimentelor era exagerată și desigur, falsă.

În cele din urmă, s-a ajuns la o înțelegere iar lui Konanykhin i s-a acordat azil politic.

La 26 august 1997, la tribunalul federal din Arlington, Virginia, s-a ajuns la un acord de înțelegere între Konanykhin, care petrecuse mai mult de 13 luni în custodia INS, deși Gratcheva fusese eliberată sub supraveghere.

Într-un proces intentat în februarie 1997 la Tribunalul Arlington, Konanykhin a dat în judecată pentru calomnie cotidianul rus Izvestia, care scrisese că Konanykhin ar fi fost implicat în diferite ilegalități. Instanța a decis ca lui Konanykhin să i se acorde 33,5 milioane de dolari. La scurt timp după aceea, aceeași instanță i-a acordat încă 3 milioane de dolari într-un dosar de calomnie împotriva jurnalului Kommersant.

Potrivit The Sunday Times, pentru acea perioadă (în 2010) suma era un record în privința unei despăgubiri acordate unei persoane într-un proces de calomnie.

La 23 februarie 1999, un judecător i-a acordat azil politic lui Konanykhin și Gratchevei, declarând că fostul bancher a fost persecutat și riscă moartea dacă s-ar întoarce în Rusia

După aceste scandaluri, Konanykhin și Gratcheva au înființat firmele KMGi (o agenție de publicitate), Publicity Guaranteed (o firmă de PR) și The Syndicated News. În 2004, Konanykhin a fost numit „Omul de afaceri al anului din New York” de către Comitetul Național Republican.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro