Sari direct la conținut

„Cine plătește pentru operațiunea speciala CîCîRî-Greblă și cine răspunde pentru ocazia oferită lui Putin de a-și bate joc de România”, se întreabă CTP

HotNews.ro
Cristian Tudor Popescu, Foto: Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda
Cristian Tudor Popescu, Foto: Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda

Gazetarul Cristian Tudor Popescu se întreabă „cine plătește daunele financiare și de imagine pricinuite României” după ce CCR a cerut renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur al alegerilor prezidențiale, apoi a transmis o situație parțială care îl plasa pe Marcel Ciolacu pe locul doi, ca în final să valideze scrutinul din 24 noiembrie.

„Cât costă operația specială CîCîRî-Greblă?” se întreabă Cristian Tudor Popescu, într-un mesaj publicat marți pe Facebook. „CîCîRî a intrat cu tancul în campania electorală, decretând, pentru că pot, renumărarea tuturor voturilor din turul 1 al prezidențialelor. Ținta, cum am spus, nu putea fi alta decât anularea celor 2.700 de voturi ale lui Lasconi peste Ciolacu”, spune el.

„Când au constatat că nu le iese, BEC Greblă, inițial secretos în legătură cu procesul de renumărare, a aruncat public informația că M. Ciolacu e în fața lui Lasconi la votul din țară, și că mai sunt „numai” 600.000 și ceva de voturi din diaspora de renumărat. Carevasăzică, Lasconi e trimisă în turul 2 nu de țară, ci de cei din străinătate – este mesajul manipulator anti Lasconi, maximum ce au putut face CîCîRî-BEC pentru Ciolacu. După care au oprit renumărarea, la fel de la cherem cum au pornit-o”, scrie CTP.

Apoi, gazetarul se întreabă: „Cine plătește daunele financiare și de imagine pricinuite României de operațiunea specială CîCîRî-Greblă?” și „Cine răspunde pentru ocazia oferită lui Putin de a-și bate joc de România și a-l promova pe C. Georgescu, favoritul lui, în vreme ce Dughin anunță că, îndată ce C. Georgescu câștigă, România va deveni parte a Rusiei?

CTP se referă la faptul că Vladimir Putin a comentat în mod ironic luni decizia privind renumărarea voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România.

„CîCîRî în niciun caz, căci este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”, conchide Cristian Tudor Popescu.

De, fapt, reverificarea voturilor arătase că nu pentru Lasconi, ci pentru Ciolacu se greșise în plus

Curtea Constituțională a României a decis joi să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur al alegerilor prezidențiale. Luni, BEC a transmis CCR o situație parțială cu renumărarea voturilor.

Mai exact, Biroul Electoral Central a anunțat luni, în jurul orei 16.00, că a transmis o situație parțială către CCR, prin care Ciolacu a ajuns pe 2. Dar nu se renumăraseră 600.000 de voturi din diaspora. Au urmat ore de confuzie. Părea că s-a răsturnat clasamentul.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a analizat în HotNews procesele verbale și le-a publicat. El a arătat că în urma renumărării din țară, erorile fără miză, de ordinul miilor de voturi din milioane, fuseseră mai mult în favoarea lui Marcel Ciolacu decât în favoarea Elenei Lasconi.

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a avut luni o primă reacție după ce BEC a transmis Curții Constituționale renumărătoarea voturilor la alegerile prezidențiale fără o mare parte a voturilor din diaspora.

„Curtea Constiuțională va verifica dacă s-au produs fraude majore. CCR are la dispoziție aceste reverificări și va face o analiză comparativă”, a declarat ieri Toni Greblă într-o intervenție avută la Antena 3. „Al doilea lucru pe care trebuie să îl vadă dacă s-au produs fraude, este dacă s-a modificat ordinea. CCR are posibilitatea să analizeze”.

Apoi, la ora 17:30, ședința CCR s-a reluat. Voturile din diaspora nu au fost contestate, iar Curtea a constatat că nu se impune renumărarea acestora. Ulterior, primul tur al alegerilor prezidențiale, validat de CCR.

INTERVIURILE HotNews.ro