Cine si de ce a contestat candidaturile prezidentiabililor la Curtea Constitutionala
Magistratii Curtii Constitutionale au judecat 20 de contestatii facute de diverse persoane asupra candidaturilor depuse in cursa pentru Cotroceni. Un cetatean sustine ca Traian Basescu nu merita sa intre in cursa prezidentiala pentru ca dispretuieste Parlamentul. Crin Antonescu a fost contestat pentru ca a furat startul in campanie. Despre Kelemen Hunor, un alt contestatar spune ca nu este bun de presedinte pentru ca ar periclita integritatea Romaniei.
- Altii au contestat decizia BEC de a nu le permite sa se inscrie in campania prezidentiala. Din aceste motive un cetatean va da in judecata ONU si pe Regele Mihai, o alta persoana spune ca este discriminata de BEC pe motive de varsta, iar un alt doritor sa intre in cursa spune ca are dreptul sa candideze pentru ca a vandut 500.000 de carti.
La Curtea Constitutionala s-au inregistrat 20 de contestatii pe tema alegerilor prezidentiale si a candidatilor din acest an. Contestatarii s-au impartit in doua grupuri, unii i-au contestat pe candidati, iar altii au contestat Biroul Electoral Central pentru ca le-a respins candidatura.
Contestatiile depuse pe numele candidatilor:
- Candidatura lui Traian Basescu a fost contestata de doua persoane care sustin ca presedintele a incalcat Constitutia si pentru ca a fost neglijent. Primul contestatar, Constantin Morosanu, sustine ca presedintele ar fi comis abuzuri „prin incalcarea grava a Constitutiei Romaniei”, impotriva sa si a familiei sale. Morosan mai spune in contestatia sa ca pe rolul inaltei Curti de Casatie si Justitie se afla un proces penal initiat de el impotriva lui Traian Basescu.
- Al doilea contestatar, Voicu Zdrenghea, sustine ca Traian Basescu a incalcat in mod flagrant deontologia functiei, „comportandu-se fie neglijent, fie abuziv in raport cu prerogativele constitutionale, fiind si lipsit de celeritate”. Zdrenghea mai spune ca presedintele „nu a reusit sa dezamorseze protestul justitiei, aducand imense prejudicii drepturilor si libertatilor cetatenilor si dispretuieste Parlamentul.
- Toti candidatii la prezidentiale au fost contestati de catre un singur om. Bucur Volk Petru a contestat candidaturile tuturor candidatilor pe motiv ca au fost „depuse prematur, tinandu-se cont de faptul ca inca nu a fost transat diferendul politic dintre Presedintele Romaniei si Parlament cu privire la desemnarea primului-ministru. Aceasta situatie poate produce confuzii si ambiguitati care pun la indoiala corectitudinea procedurala a datei de 22 noiembrie 2009, ca data definitiva a primului tur de scrutin, intrucat nu se cunoaste guvernul care organizeaza alegerile”, sustine Bucur Volk Petru.
- Candidatura lui Crin Antonescu a fost contestata de catre Vasile Trosin pentru ca liderul PNL a furat startul campaniei. „In motivarea contestatiei formulate de domnul Vasile Trosin, se arata ca domnul George – Crin – Laurentiu Antonescu a incalcat prevederile Legii nr.370 din 20 septembrie 2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, prin faptul ca sustinatorii domniei sale ar fi distribuit materiale electorale inainte de inceputul campaniei electorale”, se arata intr-un document al Curtii Constitutionale.
- Candidatura Partidului Ecologist a fost contestata pentru ca un cetatean nu a aflat ce se intampla daca un turul doi un candidat moare. „In motivarea contestatiei formulate de domnul Bucur Volk Petru, se arata ca propunerea de candidatura a domnului Ovidiu-Cristian Iane ar trebui respinsa ca fiind depusa prematur, tinandu-se cont de faptul ca prevederile Legii nr.370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei sunt neclare, avand in vedere ca nu precizeaza ce se intampla in situatia in care intre data desfasurarii primului tur de scrutin si data celui de-al doilea tur de scrutin unul dintre cei doi candidati ramasi in cursa inceteaza din viata”.
- Un alt contestatar sustine ca Kelemen Hunor, candidatul UDMR, afecteaza integritatea Romaniei prin programul sau electoral. Romica Badea a contestat candidatura lui Kelemen Hunor pentru ca in programul maghiarului apare scris ca „Sintagma de stat national trebuie sa dispara din Constitutie”. In opinia contestatarului, acest fapt pericliteaza notiunea de stat si integritatea Romaniei.
- Remus Cernea, candidatul Partidului Verde, a fost contestat la Curtea Constitutionala chiar de catre colegii sai de partid. Copresedintele Partidului Verde, Bogdan Mihailescu, si Robert Esanu sustin ca partidul nu a validat candidatura lui Remus Cernea.
- O alta persoana considera ca Cernea nu merita sa intre in cursa prezidentiala deoarece ar fi mintit in declaratia de avere si pentru ca nu si-a terminat studiile universitare.
Contestatiile depuse la adresa BEC
Suparat ca nu a fost admis in cursa pentru Cotroceni, Nicolae Toteanu a contestat decizia BEC si a comunicat magistratilor Curtii Constitutionale ca: „I s-a ingradit nejustificat dreptul de a candida, sens in care intelege sa-si dovedeasca legitimitatea unui astfel de demers prin chemarea in judecata a Presedintelui Romaniei, Maiestatii Sale, Regele Mihai I, Curtii Europene a Drepturilor Omului, Organizatiei Natiunilor Unite, precum si a altor autoritati si persoane fizice. Aceasta deoarece autorul contestatiei considera ca poate astfel sa dovedeasca existenta unui conflict de interese a celorlalti candidati admisi”, se arata intr-o decizie a Curtii Constitutionale.
O doamna a dorit sa intre in cursa pentru Cotroceni, dar, in loc de semnaturi, ea sustine ca este de ajuns sa prezinte dovada ca a vandut „500.000 de carti in strainatate”. Biroul Electoral Central a respins candidatura depusa de Maria Zetea pentru ca nu si-a depus declaratia de avere si nu a prezentat 200.000 de semnaturi de sustinere.
In contestatia depusa la Curtea Constitutionala, Maria Zetea a sustinut ca „este suficienta declaratia sa pe proprie raspundere in sensul ca nu are avere si, avand in vedere ca a vandut „peste 500.000 carti in tara si strainatate”, arata ca nu mai este necesara depunerea listei de sustinatori.”
Unul dintre contestatarii alegerilor prezidentiale sustine ca a fost discriminat pentru ca este imposibil ca un candidat sa stranga 200.000 de semnaturi de sustinere. „In opinia contestatorului, sustinuta cu o serie de calcule matematice expuse in cadrul contestatiei, candidatul independent nu poate indeplini cerinta prevazuta de textul de lege criticat, intrucat nu exista timp suficient pentru a permite strangerea unui numar de 200.000 de semnaturi de catre acesta”, se arata in contestatia solutionata de Curtea Constitutionala.
Un alt personaj care a dorit sa intre in cursa pentru Cotroceni s-a plans Curtii Constitutionale ca este discriminat de legislatia care nu permite decat persoanelor de peste 35 de ani sa participe la prezidentiale. Biroul Electoral nu a admis in cursa prezidentiala candidatura lui Cornel Cernoschi pentru ca are doar 31 de ani, iar legislatia prevede ca varsta minima a candidatilor este de 35 de ani. Curtea Constitutionala a respins contestatia.
- Toate contestatiile au fost respinse de catre Curtea Constitutionala. Deciziile Curtii Constitutionale pot fi vizualizate pe site-ul institutiei la www.ccr.ro.