Sari direct la conținut

Cine sunt furnizorii care vor primi gaze ieftine de la Romgaz și OMV Petrom

HotNews.ro
Romgaz, Foto: Romgaz
Romgaz, Foto: Romgaz

​Companiile Romgaz și OMV Petrom sunt forțate, printr-un ordin al ANRE, care pune pune în aplicare controversata OUG 114/2018, să vândă cantități mari de gaze, la prețul plafonat de 68 lei/MWh, către furnizori și producătorii de energie termică. Autoritățile spun că aceste gaze vor ajunge la consumatorii casnici și la cei care produc apă caldă și căldură pentru populație. Însă, ceea ce pare a fi o măsură populistă avantajează foarte mult anumiți furnizori de gaze și deloc populația. Un anumit furnizor, Premier Energy, atrage atenția.

Practic, furnizorii vor cumpăra gaze mai ieftine decât până acum, timp de trei ani, pe care le vor vinde către populație la prețul de acum. Chiar Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei recunoaște că facturile pentru consumatorii casnici rămân nemodificate. Cel puțin în perioada imediat următoare. Nu este exclus ca în trei ani, prețul final pentru casnici să fie majorat pe motiv de creștere a costurilor cu transportul și distribuția. Cu siguranță, însă, vor fi alte efecte asupra buzunarelor.

Producătorii Romgaz și OMV Petrom vor fi nevoiți să acopere cumva pierderile din vânzarea unor cantități uriașe la preț plafonat. Aproape jumătate din ce produc va fi vândut la prețul de 68 lei/MWh, timp de trei ani. Atunci, vor crește prețurile pentru gazele destinate consumatorilor industriali. La rândul lor, vor fi nevoiți să scumpească ceea ce produc. La final, cel care va suporta prețurile mai mari tot populația va fi.

  • Dar cine sunt adevărații câștigători din povestea cu gazele ieftine

De când a apărut OUG 114/2018, autoritățile și oamenii politici, în frunte cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au tot susținut că sunt măsuri pentru populație. Au insistat să mențină anumite prevederi din ordonanță, în ciuda faptului că a început chiar și o procedură de infringement din partea Comisiei Europene. Inițial, pe lista beneficiarilor erau trecute și combinatele falimentare ale omului de afaceri Ioan Niculae. Era în mod evident un ajutor de stat care ar fi adus mari probleme României în UE, în condițiile în care erau singurele beneficiare din industrie. În cele din urmă, Guvernul a renunțat, printr-o altă ordonanță de urgență, la acordarea acestui ajutor de stat care încălca legislația europeană.

Acum au rămas pe lista celor care vor primi gaze ieftine doar furnizorii care dau mai departe către populație și producătorii de energie termică, cel mai mare fiind ELCEN, compania în insolvență, cu mari probleme financiare. ANRE a publicat recent noua lista. Cei mai mari furnizori beneficiari, așa cum era de așteptat, sunt ENGIE și E.ON.

Al treilea mare furnizor atrage în mod deosebit atenția. Este un furnizor care își face tot mai mult loc pe piața gazelor, care își tot sporește puterea prin achiziții importante și care ar avea mare trecere pe lângă liderii politici aflați la putere, după cum spun sursele HotNews.ro. Se numește Premier Energy SRL, iar producătorul care este obligat să-i ofere cele mai mari cantități de gaze este Romgaz (aproape 400 milioane MWh). OMV Petrom îi va vinde aproape 22 milioane MWh. Povestea acestui furnizor, care se ocupă și de distribuție, este interesantă.

Premier Energy este controlată în comun, potrivit datelor de la Consiliul Concurenței, de Ligatne, societate înregistrată în Cipru, şi Serenity, înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Ligatne este deţinută de Serenity Resources Limited, controlată de fondul de investiţii Emma Capital al omului de afaceri ceh Jiri Smejc. Premier Energy (fostă Petrom Distribuţie Gaze SRL) a fost înfiinţată în anul 2007. În 2013, Ligatne a preluat Premier Energy. Ligatne achiziționase în 2007 Gaz Sud, furnizor și distribuitor. Ulterior, Gaz Sud a fuzionat cu Premier Energy. Aceasta mai controlează și Timgaz, tot distribuitor și furnizor. Și Timgaz se află pe lista furnizorilor beneficiari de gaze ieftine, cu o cantitate de 11 milioane MWh. În 2017, Premier Energy a preluat și furnizorul Forte Gaz. În urmă cu un an, LIGATNE LIMITED a preluat distribuitorul și furnizorul Covi Construct 2000 SRL.

Practic, prin mai multe achiziții și fuziuni, fondul de investiţii Emma Capital al cehului Jiri Smejc a ajuns un actor foarte important pe piața gazelor din România. Potrivit unor surse HotNews.ro, Premier Energy ar fi de vânzare, existând discuții cu distribuitorul și furnizorul de energie Electrica. Aceasta companie la care cel mai mare acționar este statul român ar fi interesată să-și extindă activitatea și pe piața gazelor.

Vezi AICI lista cu furnizorii care ar urma să cumpere gaze ieftine și AICI lista cu producătorii de energie termică și cât va primi fiecare în următoarele luni.

Mai citește și

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro