Sari direct la conținut

Cine sunt noii oameni numiți de premierul Ciucă în grupul care se va ocupa de înființarea la București a Centrului Cyber al UE, care va gestiona fonduri de 2,5 miliarde de euro

HotNews.ro
Centrul Cyber al UE din Bucuresti, Foto: Hotnews
Centrul Cyber al UE din Bucuresti, Foto: Hotnews

Mircea Abrudean, șeful Cancelariei premierului Ciucă, a fost numit luni, 17 ianuarie, în funcția de președinte al grupului de lucru interinstituțional Gli-Cyber, care va fi responsabil de înființarea în București a Centrului Cyber al UE, structură europeană care va gestiona fonduri UE de 2,5 miliarde de euro în materie de securitate cibernetică. Pe lângă Abrudean, alți 4 oameni au fost numiți în acest grup creat inițial în luna noiembrie 2021 de Guvernul Cîțu.

Premierul Nicolae Ciucă a semnat luni, 17 ianuarie, o decizie prin care a modificat componența grupului de lucru interinstituțional Gli-Cyber, care va fi responsabil de înființarea în București a Centrului Cyber al UE, structură europeană care va gestiona fonduri UE de 2,5 miliarde de euro în materie de securitate cibernetică.

Aceasta după ce joi, 13 ianuarie, Guvernul a decis prin Memorandum să mute această responsabilitate de la Secretariatul General al Guvernului, care este condus acum de Marian Neacșu (PSD), la Cancelaria prim-ministrului.

Cinci noi oameni au fost numiți în acest grup astfel:

1. Mircea Abrudean, actualul șef al Cancelariei premierului Ciucă, a fost numit luni, 17 ianuarie, în funcția de președinte al grupului de lucru interinstituțional Gli-Cyber.

Mircea Abrudean, fost prefect al judeţului Cluj, a fost numit șef al cancelariei premierului Ciucă, cu rang de ministru, în data de 7 decembrie 2021. Acesta fusese numit în luna februarie 2021 pe funcția de secretar general adjunct al Guvernului Cîțu.

2. Florina-Alina Pădeanu – consilier de stat în Cancelaria premierului Ciucă, va fi membru în acest grup.

Alina Pădeanu, diplomat de carieră, a fost numită în data de 6 ianuarie 2022 ca și consilier de stat în cadrul Cancelariei premierului Ciucă.

Alina Pădeanu lucrează din anul 1998 în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), potrivit CV-ului acesteia postat pe site-ul ONU, citat de G4Media.ro. În 2003, a ajuns la Reprezentanța României pe lângă UE, iar în 2012 a intrat în SEAE (Serviciul European de Acțiune Externă).

3. Bogdan Cătălin Ghelbere, secretar general adjunct al Guvernului, va fi membru în acest grup din partea Secretariatului General al Guvernului (SGG). Bogdan Ghelbere, secretarul general adjunct al PNL Timiș, a fost numit în funcția de la Guvern în februarie 2021.

4. Dragoș Condrea va fi de asemenea membru în acest grup din partea SGG. Dragoș Condrea a deținut o vreme chiar funcția de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru, numit în această funcție în decembrie 2020 de premierul interimar Nicolae Ciucă.

5. Adrian-Daniel Găvruța – va reprezenta Ministerul Transporturilor în acest grup. Daniel Găvruța este secretar general adjunct la Ministerul Transporturilor, iar cea mai recentă declarație de interese din vara anului trecut arată că acesta a câștigat 6702 lei pe lună ca președinte al Consiliului de Administrație al Telecomunicații CFR și încă 1880 lei/lună ca președinte al Consiliului de Administrație de la Poșta Română.

Care a fost componența inițială a grupului GLI-Cyber

Componența acestui grup a fost stabilită prin decizie a premierului interimar Florin Cîțu, în data de 1 noiembrie 2021, publicată apoi în aceeași seară în Monitorul Oficial.

Click pentru a deschide

Grupul de lucru interinstituțional GLI-CYBER este coordonat de Secretariatul General al Guvernului, iar componența acestuia este următoarea:

  • a) Tiberiu Horațiu Gorun — secretar general al Guvernului — președinte;
  • b) Andreea Mihaela Radu — Administrația Prezidențială — membru;
  • c) Adrian Dan — Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării — membru;
  • d) Aniela Crețu — Ministerul Afacerilor Externe — membru;
  • e) Alina Orosan — Ministerul Afacerilor Externe — membru;
  • f) Toma Bogdan Costreie — Ministerul Finanțelor — membru;
  • g) Andi Mihai — Ministerul Finanțelor — membru;
  • h) Dan Cîmpean — Directoratul Național de Securitate Cibernetică — membru;
  • i) Iulian Alecu — Directoratul Național de Securitate Cibernetică — membru;
  • j) Anton Rog — Serviciul Român de Informații — Centrul Național Cyberint – membru.

În situațiile în care membrii titulari nu pot participa la reuniunile Grupului de lucru, aceștia pot desemna înlocuitori prin comunicări oficiale adresate Secretariatului tehnic al Grupului de lucru, respectiv către SGG.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro