Ciobanii din Marginimea Sibiului urca preturile la carnea de miel
Cei care vor vrea sa isi cumpere, de la Sibiu, un miel intreg, din care sa si manance, cat de cat, vor scoate din buzunar cel putin un milion de lei. “De negociat, negociem, dar nu mai mult de 10-20.000 de lei. Sper sa vindem, anul acesta, doua – trei sute de miei”, spune Elena Badila, sotie de cioban din Rasinari, comuna de oieri instariti.
La fel ca restul ciobanilor-macelari din Piata Cibin, ea sustine ca nu va cobori pretul carnii de miel, odata cu apropierea sarbatorilor pascale. Cu toate ca a ramas mai putin de o saptamana pana la sarbatoarea de Inviere, ciobanii sibieni se asteapta ca vanzarile lor sa creasca substantial, abia sambata.“Nici nu ma gandesc sa cumpar carne de miel, la aceste preturi.
Poate o sa iau cateva kilograme, de pofta, dar numai dupa Pasti, cand s-or mai ieftini, ca nu mai au ce sa faca ciobanii cu mieii”, spune Doina Ranga, care-si vinde mierea, in Piata Cibin, la doi pasi de macelari. Nici ea nu are mare succes la vanzare, in conditiile in care un kilogram de miere variaza intre 160.000 si 200.000 de lei. “S-au modernizat femeile din oras.
Nu mai fac ele prajituri, ci le cumpara de-a gata”, sustine o vanzatoare de nuci, care cere 80.000 de lei pentru un kilogram de miez. Un kilogram de prajituri urca de la 90.000 de lei, pana la 155.000.
Preturile de la Sibiu par sa fi sarit in aer, comparativ cu restul tarii. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, in judetul Dolj, carcasa de miel se vinde cu maximum 100.000 de lei pentru un kilogram.
Fata de anul trecut, pretul unui kilogram de carne de miel a crescut cu aproximativ 30.000 de lei. Sibienii care vor sa cumpere miei vii trebuie sa plateasca intre 70 – 75.000 de lei pe kilogram. Cei care vor sa garniseasca masa de Paste si cu preparate de porc, trebuie sa dea cate 90-100.000 de lei, pentru un kilogram de carne, fie pulpa, fie antricot. Carnea de vita are cam aceleasi preturi.
Fata de restul tarii, sibienii sunt obligati sa plateasca mai mult si pentru “banalele” oua, ale caror preturi scad sub 4.000 de lei pe bucata in putine locuri. Faina alba se invarte in jurul a 20.000 de lei pe kilogram, iar cartofii “mari si nefainosi” costa 10.000 de lei, pentru aceeasi cantitate.
In functie de locul de unde il cumpara, gospodinele vor plati, pentru un cozonac, de la 45.000 pana la 70.000 de lei.