Sari direct la conținut

Ciolacu: Scoaterea facilităților din IT e o minciună și o dezinformare / Ce spune despre facilitățile fiscale din agricultură și construcții

HotNews.ro
Programator, Foto: Dreamstime
Programator, Foto: Dreamstime

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că nu a existat și nu va exista nicio discuție de scoatere a facilităților de la IT, catalogând drept o minciună și o dezinformare acest scenariu. Pe de altă parte, liderul PSD a vorbit despre scoaterea treptată a unor facilități fiscale în construcții și agricultură.

  • „Nu a existat și nu va exista nicio discuție de scoatere a facilităților de la IT. Este o minciună și o dezinformare faptul că cineva a luat în discuție așa ceva. IT-ul are o scutire la impozitul pe venit. Nu va exista discuția de scoatere a acestei facilități și nici nu a existat. Ca să fie foarte clar.”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la Forumul de afaceri franco-român.

Pe de altă parte, liderul PSD a vorbit despre scoaterea treptată a unor facilități fiscale în construcții și agricultură.

  • „La construcții și agricultură există facilități în funcție de venit – acolo avem facilități in ceea ce priveste atât impozitul pe venit dar și CASS-ul, care înseamnă sănătate. Vrem sănătate, dar nu încasăm. Nu vom lua o măsură până nu ne așezăm cu toți actorii la masă.
  • Mai mult. Avem un jalon în PNRR pe care dacă nu-l îndeplinim pierdem bani și pierdem reforme, pe care eu mi-l asum, nu am cea mai mică reținere, în care se spune că treptat până în 2026 vom scoate aceste facilități. Nu știu dacă vom scoate facilitatea anul acesta. Nu știu dacă vom discuta cu constructorii și agricultorii astfel încât să avem un calendar de îndeplinire a jalonului până în 2026 împreună.”, a spus Ciolacu.

Premierul a spus că vor fi discuții cu ministrul finanțelor și în cadrul Coaliției și apoi se va lua o decizie.

  • „Sunt lucruri pe care trebuie să ni le asumăm indiferent dacă deranjează sau nu. Nu o fac pentru mmine sau pt Guvern ci pentru ceea ce ne-am asumat în fata Europei. Aderarea la OCDE ne aduce 6-7 procente la PIB-ul Romîâniei. Aceste reforme se regăsesc atât în PNRR cât și în aderarea la OCDE.
  • Nu se va scoate nimic până când nu găsim un calendar împreună. Dar trebuie să vedem realitatea. 8,1 milioane de concedii medicale la 6 milioane de români care muncesc. Anul trecut nu a mai existat pandemie din luna februarie. Când trebuie să plătesc 6 miliarde de lei la concediile medicale de anul trecut nu pot să mă fac, fiindcă ăsta este adevărul.”, a mai declarat Ciolacu.

Acesta a mai precizat că toate aceste aspecte privind facilitățile fiscale le-a vorbit cu ministrul liberal de finanțe și cu președintele PNL Nicolae Ciucă și că nu vrea să comenteze știri pe surse.

Ciolacu: Nu cred că este oportun să introducem taxe noi / Banca Mondială, FMI, Comisia Europeană ne recomandă să scoatem din facilitățile fiscale

Premierul a subliniat că România este singurul stat din UE care are un acord de încadrare în deficit, care dacă nu se respectă ar însemna pierderea de fonduri europene și ar afecta implementarea reformelor din PNRR.

  • „Știm că la un moment dat Romania a avut un deficit de 9,2%, cel mai mare deficit din UE, a fost o explozie, el venind după un deficit de sub 3% și după o datorie externă a României de cc 37%.
  • Toate aceste lucruri s-au întâmplat într-o perioadă foarte scurtă, sub un prim ministru accidental om de stat în România, speram ca astfel de accidente să fie din ce in ce mai rare, și avem o provocare, România fiind singurul stat care are un acord privind încadrarea în deficit. Anul acesta trebuie să ne încadrăm într-un deficit de 4,4% atât TESA cât și cash.
  • Există o execuție bugetară până la jumătatea anului raportată de Ministerul de finanțe și este normal să avem și o analiză pentru că obiectivul Romaniei este de a se încadra în acest deficit astfel ca dobânzile de refinanțare să nu crească. (..)
  • Nu vom lua nicio decizie până când nu vorbim cu marii actori din fiecare domeniu. Asta în primul rând.
  • În al doilea rând nu cred că este oportun să introducem taxe noi. E un lucru care nu se face când există încă o criză economică. (…)
  • Și acum venim la facilitățile fiscale – Banca Mondială, FMI, Comisia Europeană prin raportul de țară, care este anual, ne recomandă de ani de zile să începem să scoatem din facilitățile fiscale fiindcă că Romania devine nesustenabilă prin venituri. Cunosc povestea că trebuie să avem o colectare mai bună nu se poate face până nu facem digitalizarea, care nu s-a făcut de 32 de ani.”, a spus Ciolacu.

Ciolacu nu mai vrea „excepții peste excepții” la Codul Fiscal: Trebuie să revenim la un climat concurenţial egal în România

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că sunt excepţii la Codul Fiscal de aproximativ 74 de miliarde, un lucru total anormal și că Ministerul de Finanțe face în prezent o analiză. „Da, cred că în viitor vor trebui scoase anumite excepţii, asta nu înseamnă că din analiza noastră preliminară, vom umbla la excepţiile din IT, în acest moment.”, a spus Ciolacu, citat de News.ro.

  • „Trebuie să revenim la un climat concurenţial egal în România. S-a terminat perioada excepţiilor peste excepţii”, a mai afirmat şeful Executivului.

Premierul a spus că în acest moment se face o analiză la Ministerul de Finanţe dar nu vor lua nicio decizie până când nu vor sta de vorbă cu toţi actorii implicaţi.

  • ”PNRR prevede să începem să scoatem din excepţii. Da, cred că în viitor vor trebui scoase anumite excepţii, asta nu înseamnă că din analiza noastră preliminară vom umbla la excepţiile din IT, în acest moment. Sunt excepţii de aproape 20 de ani din câte ştiu eu şi au adus un lucru benefic, un hub important în România, această excepţie”, a spus Ciolacu.

Premierul a precizat că ”sunt excepţii la Codul Fiscal de aproximativ 74 de miliarde”.

  • ”Este un lucru total anormal şi o recomandare venită de la toate organismele financiare internaţionale. Cu alte cuvinte, trebuie să revenim la un climat concurenţial egal în România. S-a terminat perioada excepţiilor peste excepţii”, a arătat şeful Executivului.

”Nu vom lua nicio decizie, avem recomandările internaţionale, în acest moment se face o analiză la Ministerul de Finanţe dar nu vom lua nicio decizie până când nu vom sta de vorbă cu toţi actorii implicaţi”, a subliniat premierul.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro