Sari direct la conținut

Circa 50 de persoane protesteaza in fata Ministerului Culturii impotriva demolarii Halei Matache

HotNews.ro
Cum arata Hala matache in prezent si cum ar putea arata, Foto: Hotnews
Cum arata Hala matache in prezent si cum ar putea arata, Foto: Hotnews

Circa 50 de persoane protesteaza in fata Ministerului Culturii impotriva deciziei Comisiei Nationala a Monumentelor Istorice (CNMI) de a muta Hala Matache, monument istoric, prin demolare, pentru largirea strazii Buzesti. Protestatarii cer ministrului Culturii, Daniel Barbu, sa reintoarca proiectul la CNMI si sa fie prezentata specialistilor din acest for si varianta in care hala se pastreaza pe actuala locatie. De asemenea, protestatarii cer ministrului mai multa transparenta cand vine vorba de astfel de decizii.

Protestul s-a desfasurat intre orele 11.00 si 13.00, iar perosanele prezente au scandat: „Nu incepeti un mandat luand decizii cu pacat”, „Cultura nu se masoara in kilometri si nici monumentele in saci de moloz”, „Pastram si reparam sau zdrobim si risipim”.

Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a decis, la sfarsitul lunii ianuarie, mutarea halei Matache cu circa 40 de metri mai in spate fata de pozitia actuala, au declarat surse apropiate Ministerului Culturii pentru HotNews.ro. Prin mutare se intelege demolarea cladirii monument istoric si reconstruirea pe noul amplasament. Relocarea halei Matache este necesara pentru construirea Diamentralei Buzesti-Berzei-Uranus, un bulevard care va face legatura intre Piata Victoriei si Piata de Flori, sustine Primaria Capitalei. Un grup de arhitecti voluntari din Bucuresti a facut un studiu din care reiese ca noul bulevard poate fi construit si fara demolarea halei Matache, iar mutatea cladirii ar costa mai scump.

„Arhitectii voluntari”, un grup de arhitecti din Bucuresti si reprezentanti ai societatii civile sustin ca, in cazul in care va fi mutata, hala isi va pierde din valoare, importanta ei fiind legata de loc. De asemenea, potrivit unui studiu facut de acestia, hala nu ar trebui demolata, cele patru benzi ale Diametralei Buzesti-Berzei- Uranus ar incapea fata probleme, singurul compromis fiind ca trotuarul sa treaca prin porticul cladirii. Arhitectii propun si pietonalizarea bd. Garii de Nord, reamenajarea pietei din fata garii si a spatiilor publice din zona.

„Arhitectii Voluntari, sprijiniti de Fundatia Pro Patrimonio cer armonizarea proiectului de infrastructura cu nevoile sociale si de mediu ale cartierului. Asta inseamna pastrarea Halei Matache pe amplasament (ceea ce se poate face fara a afecta realizarea drumului largit), pietonizarea bulevardului Garii pentru a incuraja comertul, refacerea monumentelor demolate cu aviz de „mutare prin desfacere”, micsorarea giratoriului inutil de la intersectia Mircea Vulcanescu cu str Berzei si compltarea cu functiuni de interes public pe zonele libere, expropriate (centru sportiv, gradinita, centru comunitar). Studiile noastre de trafic, realizate cu valori actuale arata ca este posibila propunerea noastra:Hala Matache nu va mai fi stramutata sau demolata, ci va ramane pe actuala locatie si va fi restaurata, potrivit unui comunicat trimis de Primaria Capitalei”, a declarat pentru HotNews.ro, Raluca Munteanu, reprezentant fundatia ProPatrimonio.

Hala Matache este monument istoric fiind construita in 1887. Cladirea apartine Primariei Capitalei, fiind expropriata in urma cu cativa ani de municipalitate pentru construirea Diametralei Buzesti Berzei Uranus. Pana sa fie cumparata ade Primaria Capitalei, in cladire functiona o piata de carne. De cand a intrat in propriatatea Primariei Capitalei monumentul istoric este devastat de hotii de fier vechi, desi municipalitatea ar fi trebuit sa asigure paza cladirii. In urma protestelor ONG-urilor, in august 2011, Primaria Capitalei promitea ca Hala Matache nu va mai fi stramutata sau demolata, ci va ramane pe actuala locatie si va fi restaurata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro