Sari direct la conținut

Circa cinci milioane de locuinte din Romania nu sunt asigurate. Conducerea CSA a decis ca primariile si asociatiile de proprietari sa intermedieze vanzarea politelor obligatorii de locuinte

HotNews.ro
Angela Toncescu, presedintele CSA, Foto: AGERPRES
Angela Toncescu, presedintele CSA, Foto: AGERPRES

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis marti sa permita PAID, sa se implice in mod direct in vanzarea asigurarilor obligatorii ale locuintelor pe care le emite (denumite polite PAD), a anuntat miercuri institutia. PAID va putea face asta prin incheierea de protocoale de colaborare cu autoritatile statului sau alte entitati implicate in gestionarea programului national de asigurare obligatorie a locuintelor (cum ar fi primariile, asociatiile de proprietari etc.), astfel incat proprietarii de locuinte sa poata incheia direct la acestia politele obligatorii. Masura este menita sa creasca numarul de locuinte din tara care trebuie asigurate in mod obligatoriu impotriva a trei riscuri: cutremure, alunecari de teren si inundatii.

Anterior acestei decizii, politele de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor erau emise de PAID dar vandute doar de cele 13 companii de asigurari membre ale Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).

  • „In baza datelor disponibile, estimam ca numarul locuintelor asigurate, fie prin polite obligatorii PAD, fie prin asigurari facultative, reprezinta acum aproximativ 40% din fondul locativ al Romaniei, din care circa 8% prin politele obligatorii PAD. Aceasta inseamna ca circa 5 milioane de locuinte sunt inca neasigurate. In masura in care autoritatile statului vor accepta sa incheie protocoale de colaborare cu PAID si sa sprijine astfel programul national de asigurare impotriva dezastrelor naturale, oamenilor le va fi mult mai usor sa incheie polita obligatorie PAD si ma refer in special la cei din mediul rural intrucat astfel de autoritati exista in fiecare comuna”, a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.

Conform dispozitiilor Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, republicata, proprietarii de locuinte au obligatia sa isi asigure locuintele impotriva a trei riscuri de calamitati naturale (cutremur, alunecari de teren si inundatii).

Proprietarii isi pot indeplini obligatia de asigurarefie prin incheierea unei polite obligatorii PAD (care poate fi emisa numai de catre PAID), fie prin incheierea unei asigurari facultative, cu conditia ca aceasta sa ofere acoperire inclusiv pentru cele trei riscuri mentionate mai sus (politele facultative fiind emise de alte societati de asigurare decat societatea PAID).

„Este (…) dificil de apreciat daca toate politele facultative emise ofera acoperire si impotriva celor 3 riscuri de calamitati naturale (…) intrucat nu exista o baza de date la nivel national care sa cuprinda informatii despre politele facultative. De aceea, este foarte important ca persoanele care opteaza pentru polita facultativa sa se asigure ca printre riscurile acoperite se regasesc si cele trei prevazute de lege, astfel incat sa indeplineasca cerintele legale. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor analizeaza posibilitatea de a crea o baza nationala de date privind asigurarile facultative de locuinte, care sa fie alimentata cu informatii de catre toate societatile de asigurare care ofera aceste produse”, a adaugat Angela Toncescu.

Primariile si asociatiile de locatari ar putea incasa un comision din vanzari in functie de colaborarea incheiata cu PAID

Ce va aduce nou mai exact decizia luata de conducerea CSA in colaborarea dintre autoritatile locale si PAID?

  • „Toate aspectele privind vânzarea politelor de asigurari obligatorii ale locuintelor vor fi stabilite prin protocoalele incheiate de PAID cu autoritatile statului care vor accepta sa sustina acest demers al carui unic scop este acela de crestere a gradului de cuprindere in asigurare, cu respectarea legislatiei in vigoare”, a declarat pentru HotNews.ro Mirela Antohi, directorul general de comunicare al CSA.

Acesta inseamna ca primariile si asociatiile de proprietari ar putea incasa un anumit comision din vanzarea politelor in functie de protocoalele de colaborare incheiate cu PAID.

15 iulie 2011, termenul limita anuntat de MAI pana la care proprietarii trebuie sa-si asigure obligatoriu locuintele

Polita PAD este emisa in sistem electronic numai de catre cei 13 actionari ai PAID. Din 15 iulie 2010 si pana in prezent PAID a emis peste 600.000 de astfel de polite, ceea ce reprezinta circa 7,1% din locuintele din Romania, prin raportarea numarului total de polite la fondul locativ existent, de aproximativ 8,4 milioane de locuinte (conform INS).

15 iulie 2011 este termenul limita anuntat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) de la care proprietarii care nu si-au asigurat locuintele obligatoriu impotriva riscurilor de cutremur, alunecari de teren si inundatii pot fi amendati cu 100 de lei sau cu 500 de lei de catre primari. Fara o astfel de asigurare pentru locuinte care sa acopere aceste riscuri, oamenii nici nu mai pot cere statului sa-i despagubeasca in caz de dezastre naturale. Asigurarea costa anual 10 euro sau 20 de euro, in functie de materialul de constructie a casei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro