Sari direct la conținut

Citigroup estimeaza o contractie de 6% a economiei romanesti in acest an, revizuind in scadere prognozele anterioare

HotNews.ro

Citigroup a revizuit in scadere prognozele privind cresterea economica a Romaniei in acest an, estimand o contractie economica de 6%, de la -4,3%, se arata intr-un raport publicat marti preluat de blogul lui Dan Popa. Aceasta corectie are loc ca urmare a scaderii peste asteptari a produsului intern brut (PIB) din primul trimestru al anului.

Datele preliminare ale Institutului National de Statistica arata ca economia Romaniei s-a comprimat cu 6,4% in primul trimestru al anului, in vreme ce analistii estimau o scadere a PIB-ului de 2,5%.

Totodata, raportul arata ca deficitul de cont curent din primul trimestru, de aproximativ 700 milioane de euro, a fost mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut, de patru miliarde de euro, datorita ajustarilor externe severe. Ca urmare a diminuarii deficitului de cont curent din primele trei luni ale anului, analistii Citigroup estimeaza ca Romania va inregistra in 2009 un deficit de cont curent de 6,5% din PIB, fata de 12,3% in anul anterior.

Raportul arata ca, datorita contractiei peste asteptari, deficitul de cont curent va scadea, performanta fiscala s-ar putea sa sufere ca urmare a veniturilor bugetare mai mici, iar Banca Nationala ar putea avea stimulente putrernice pentru a reduce rata dobanzii de referinta.

Analistii institutiei financiare cred ca daca apetitul pentru risc la nivel mondial nu se imbunatateste, iar banca centrala reduce excesiv dobanda – avand in vedere si pachetul de 20 miliarde de euro de la FMI si Uniunea Europeana – implicatiile asupra leului ar putea fi neutre.

„In acest sens, credem ca BNR se va abtine de la reducerea agresiva a dobanzilor, daca se constata ca reducerea ratelor va afecta leul”, se arata in raport.

Economistii Citigroup considera ca o crestere puternica a imprumuturilor neperformante, care ar putea afecta stabilitatea financiara si investitorii, continua sa fie un factor important de risc pentru Romania, subliniind ca acestea trebuie monitorizate indeaproape.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro