Sari direct la conținut

Cititorii HotNews.ro despre problemele cu Impact, alti constructori si legea energiei din Romania: "Raspunsul celor de la Bruxelles vine si ca o palma pe obrazul institutiilor din Romania. Trebuie lucrat direct cu UE"

HotNews.ro

In urma articolului „Cum a ajuns Comisia Europeana sa arbitreze un conflict dintre un dezvoltator imobiliar si proprietari din Romania declansat de factura de curent”, mai multi cititori HotNews.ro sustin ca oficialii europeni ar trebui sa stabileasca daca nu cumva legea energiei din Romania, potrivit careia o investitie privata facuta intr-o retea de distributie de energie trebuie predata apoi catre Electrica, nu contravine normelor UE. Un cititor acuza aceleasi probleme cu Impact in Oradea, iar unii povestesc situatii similare in cartierele altor dezvoltatori precum „Confort Residence”, „City Lights Pipera” si „Terra Residence”. Dupa altii insa, o dovada ca Impact este proprietar al retelelor este decizia instantei care a impiedicat constituirea asociatiei de proprietari din Azur, pe motiv ca „nu exista o coproprietate comuna si fortata detinuta de catre proprietari”.

  • Cateva sesizari ale cititorilor HotNews.ro fata de defectele legii energiei electrice din Romania:

marius: „Cei de la Bruxelles cred ca ar trebui sa gaseasca raspunsul la intrebarea: cum e posibil ca o megacompanie ca Electrica sa isi realizeze retelele pe banii oamenilor, iar apoi sa-i factureze fara rusine. Daca mergem mult asa, in curand ne trezim ca Vodafone la abonare iti cere sa-i construiesti un releu in zona casei tale, pe care sa il donezi. Investitia inteleg ca urmeaza a fi donata Electricii, dupa ce a costat 10.000EUR/casa.

Remarcabil circul intre dezvoltator si proprietari in timp ce Electrica incaseaza cu drag, pretul fiind cel pentru persoane juridice (adica 0,43 in loc de 0,35). Comunitatea Europeana ar trebui sa verifice drepturile „legale” al Electrica, Eon, sa realizeze mari retele de distributie din „donatii” cu japca. Normal ar fi ca cei ce au extins pe banii lor retelele sa aiba curent gratuit cativa ani, nu sa doneze instalatia si sa plateasca pretul maxim”.

unu: „Electrica este o sleahta de hoti, care profita de legile baietilor destepti. Tu cumperi tot, de la transformator pana la ultimul surub, iti trage o manopera de parca ar lucra cu aur iar dupa aceea „conform legii” iti preia investitia si devine „retea publica” unde tu platesti chiar si taxe de intretinere. Am stat fara curent 1 an jumatate, i-am dat in judecata dar am pierdut in „corecta” justitie de Cluj”.

civiic: „ai pus degetul pe rana! Eu am inceput deja sa fac ceva: l-am contactat pe deputatul „meu” (impreuna cu niste vecini) si i-am cerut sa inceapa demersuri pentru modificarea legii „Electrica”. I-am si spus ca daca nu face nimic sa nu mai conteze pe noi la urmatoarele alegeri (nici el nici altcineva din partidul sau). Si tu poti face la fel si daca ne adunam mai multi cred ca rezolvam. Asta e forta votului uninominal!”

unu: „Nu incerc sa iau apararea Impact. Daca pretul apartamentelor a inclus si retelele de tot felul, Impact este abuziv. Dar daca nu, am sa va prezint si situatia mea. In anul 2007 am cumparat un teren langa Cluj Napoca, destul de departe de oras si cu o retea de electricitate la aproximativ 700m.Stiam ce cumpar si unde cumpar, m-am gandit sa ridic o casa pe acel teren, asa ca am inceput cu obtinutul autorizatiilor. Singura utilitate de care aveam nevoie era curentul, restul s-a rezolvat pe cale ecologica. La Electrica Transilvania mi s-a raspuns la cererea de pret de executie cu urmatoarele:

1.Pret transformator : aproximativ 30000 eur

2.Pret pentru restul (cablu, ceas etc.) 3000 eur

3.Pret manopera : 8000 eur!!!! am ramas mut

Dupa care la sfarsitul ofertei suna asa: Conform legii, eu platesc in avans totul, la un moment dat o sa vina si o sa execute lucrarile. Dupa care conform aceleiasi legi la maximum un an de la predarea executiei, transformatorul si reteaua intra in proprietatea lor, urmand ca eu, in afara facturii sa platesc si taxe de intretinere dar fara nici o garantie in cazul unei avarii.

Si asta scrie in lege, am citit-o si eu. Daca stiam ca exista calea Bruxellesului de mult faceam plangere impotriva statului roman.Baietii destepti fac ce vor in tara asta, cu sprjinul legii. Si atunci daca Impact a platit Enel-ului pretul retelei plus transformatoare, iar Enel-ul intra peste Impact si face direct contracte cu proprietarii care la randul lor nu au platit reteaua, Impact este pagubit. Repet, daca in pretul apartamentelor intra si utilitatile atunci Impact este abuziv”.

curios: „mai exista legea cf careia Enel intra in proprietate gratuita a retelelor? Daca da, Impact a construit reteaua pe banii lor (sigur, pana la urma ai clientilor) si o cedeaza gratis la Enel. Ca un comentariu, probabil ca Impact a fost lacom, caci achizitioneaza kwh mai ieftin (ei fiind mare consumator) si ar fi putut da clientilor la un pret egal cu Enel”.

meticulos: „legea „Electrica” e acceasi din 1970, cand se descuraja casa personala. Alesii nostri nu au modificat-o pentru ca nu a existat suficienta presiune cetateneasca pentru asta. Acum e momentul sa punem presiune pe alesii nostri uninominal”.

donator cu japca: „As dori sa stiu cum am putea lua legatura (adresa de mail, nr. tel) cu echipa CE venita in control, pentru a elimina hotia Electrica prin lege, nu pe principiul tu esti simpatic, iti facem retea, tu nu esti, fa-o tu si doneaz-o. Problema rezida in faptul ca proiectele de legi, norme, etc, le fac tot reprezentantii statului si companiilor de stat, fara sa tina cont de drepturile cetatenilor. Protectia consumatorului se leaga doar de buticari, nu am auzit de o amenzi la companii de stat sau Primarii.

Acele primarii care incaseaza impozite si taxe pentru locuinte si masini nu investesc nimic in urbanizare(mai putin ornamentele de Craciun ce ilumineaza gropile din trotuar), dar solicita ca la noi in Cluj sa le faci proiecte, retele ,etc si si sa le donezi investitiile de pe strazile facute din banii oamenilor, pe terenul lor. Nu inteleg de ce CE nu stie nimic de aceste probleme, iar daca stie de ce nu face nimic in acest domeniu”

pete: „Principalul hotz este Electrica sau Enel sau cum io fi numele, ceea ce fac ei este bataie de joc….nu se poate asa ceva….este exact cum ai vinde lapte, dar clientu sa vina cu sticla de acasa. La nici o alta firma nu am intalnit asa ceva: firma de apa si canal iti aduce apa si canalizarea la usa, internetul, telefonia si tv, deasemenea pana in casa…..numai nesimtiti de la electrica isi permit asa ceva! Iar pt toate astea marea raspundere o poarta toate guvernele din 89 pana azi, care stiau de astfel de legi si n-au facut nimic!”

  • Solicitarea Comisiei Europene in cazul Impact este un precedent

Marin S: „felicitari proprietarei (n.r. este de fapt vorba de un proprietar) care s-a adresat bruxelles-ului. Va dati seama, raspunsul celor de la Bruxelles vine si ca o palma pe obrazul institutiilor din romanika, corupte pana la prasele. bag seama ca de acum incolo trebuie ignorat statul roman mafiotizat. trebuie lucrat direct cu UE. Inca o data felicitari dnei care a „indraznit”.

naiv: A. In primul rand s-a creat precedentul B. O fi avut dreptate cel ce spunea ca ne vor civiliza UE cu ciomagul?

Alexandru Jecu: Moment istoric! (n.r ca tema a postarii). UE obligata sa se pronunte in golaniile romanesti!

  • Probleme similare in alte cartiere Impact si in ansambluri rezidentiale apartinand altor dezvoltatori imobiliari

dan oradeanul: „cei care vor citi acest titlu nu vor intelege exact ce am vrut sa spun, Impact-ii in schimb sunt sigur ca ca stiu despre ce e vorba! Eu urmaresc din oradea cu sufletul la gura ce se intampla in Class si Azur si daca nu m-as fi fript si eu cu Impact-ul poate as crede ca acesti proprietari nu au dreptate. Mie imi este clar ca au. Atat Adina Coca cat si Adrian Antonescu merita tot respectul pentru modul in care duc acesta lupta iar victoria lor finala ma va razbuna intr-un fel si pe mine, care nu am reusit sa o obtin la oradea(desi toti care imi cunosc povestea mi-au dat dreptate, mai putin justitia bihoreana).

Impact, nu uita insa ca la Oradea ar mai fi de achitat de catre tine o suma consistenta cu titlu de penalitati in favoarea Primariei pentru nerespectarea termenelor in contractul de asociere in participatiune. Daca cumva Primaria a uitat de ea cred ca cineva se va gasi sa-i reaminteasca! Deh, adaptarea la teren cu cheltuiala se tine! „

emanuel popa: „aceeasi situatie exista si in cartierul nostru care se cheama „confort residence” (emil racovita 70, voluntari), situat chiar langa impact azur. al nostru este construit de domus stil, firma fratilor negoita. in schimb, negoita a avut bunul simt sa factureze curentul si apa la preturi mai mici decat cele practicate de Enel in Bucuresti. un fel de pret pentru organizarea de santier. acest lucru s-a intamplat pana in august 2009. facturile pentru consumul incepand din august 2009 vad ca folosesc preturi similare Enel. in continuare ramane insa problema contractului si faptul ca platim banii respectivi in contul unei persoane fizice. nu ai unde sa suni cand apare o avarie. nu te despagubeste nimeni in caz de anomalii in reteaua electrica si defectiuni la aparatele electrocasnice. noapte buna!”

iulia: „Ei bine, se intampla si la alte cartiere rezidentiale sa iti dea ff greu planul de constructie ca sa obtii avizul tehnic de racordare de la Enel. De pilda, la City Lights Pipera un domn, nu ii spun numele ca nici nu mai conteaza, daca e il spun la ANRE, in momentul semnarii contractului de vazare -cumparare iti spune ca pt a obtine acest aviz au ei un om care se poate ocupa de asta. Acelasi domn de informeaza ca pt tot dosarul si toata treaba trebuie sa dai 10 milioane. Cand te duci la Enel afli ca iti poti depune singur dosarul si poti obtine avizul fara sa dai atatia bani. Asa ca intelegi ca omul acela care iti este recomandat la semnarea contractului de fapt este un om care are o susta cu cei de la ansamblu si in felul asta face si el un ban. In felul asta se incurajeaza spaga”.

Florin: „Cum pot lua legatura cu d-ul Antonescu sau d-na Coca. Aceiasi situatie este si in ansamblul Terra Residence din Voluntari – 272 familii/apartamente, doar ca intre timp, asa zisul dezvoltator a intrat in faliment, iar administratorul judiciar PriceWaterHouse Coopers ne propune solutia de a cumpara noi asociatiile de propietari reteaua electrica, inclusiv transformatorul electric si s-o donam catre Enel, acest stat in stat, cu toate ca noi am cumparat apartamente, in pretul carorar erau incluse si retelele de utilitati necesare(apa, canal, gaze, energie electrica).

La fel si noi am facut adresa catre ANRE, OPC, Primaria Voluntari care i-a dat aviz de constructie, dar am primit raspuns de la ANRE prin care ne spunea, noua asociatiilor de propietari, ce solutii sunt si ca va amenda aceasta firma, deoarece furnizeaza ilegal energie electrica. PriceWaterHouse Coopers ne cam duce cu vorba, dar problema mare este ca de 2 ani si jumatate noi nu avem contracte individuale de furnizare legala a energiei electrice, iar in cazul defectiunii retelei electrice vom ramane probabil pe intuneric.”

Cititori care iau apararea Impact: Dezvoltatorul este proprietar al retelelor, iar asociatia Azur nu este suspendata ci inexistenta prin decizie judecatoreasca

Azurian:

1. Firma Impact este proprietara retelelor de curent electric din Azur, conform hotararii definitive si irevocabile emise de Tribunalul Bucuresti, referitor la imposibilitatea constituirii asociatiei de proprietari, deoarece nu exista o coproprietate comuna si fortata detinuta de catre proprietari.

2. Dl. Antonescu Adrian nu este presedintele unei asociatii suspendate, ci inexistente si ar face bine sa-si plateasca curentul electric consumat individual pana acum, ca sa nu mai sufere si cei care l-au platit, din cartier.

3. Frima Impact a fost impiedicata de catre proprietarii rau-platnici sa-si faca lucrarile de mentenanta, motiv pt. care a reziliat contractele si cu cei buni-platnici

4. Daca exista dreptul la libera alegere a furnizorului/distribuitorului – aceste optiuni au fost prezentate de catre Impact proprietarilor, care nu au altceva de facut decat sa faca alegerea si sa plateasca ce au consumat.

Pastii: Toate cartierele Impact sunt construite in aceleeasi conditii. In cartierul Class, Impact are aprobat de catre ANRE tarif de distributie. ( deci recunoastere ca reteaua este a lor) In cartierul Beta – propietarii au hotarit sa achite soc. comerciale Impact cota de amortizare din reteaua electrica si au convenit sa o predea la Enel. (recunoastere din nou ca reteaua este a lor)

In cartierul Azur – o serie de propietari cu datorii imense la consumul curentului electric, au blocat cutiile de distributie a energiei electrice, au agresat angajatii Impact care faceau lucrarile de mentenanta, s-a intervenit de catre necunoscuti asupra punctului Trafo si toate aceste lucruri se intampla pentru a ca acesti datornici sa ramina cu datoriile neplatite.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro