Sari direct la conținut

Clotilde Armand îi cere lui Cîțu să retragă numirea secretarului de stat de la Digitalizare: Este acționar al Euromedia Group, firmă controlată de Sebastian Ghiță / UPDATE Noul secretar de stat neagă acuzațiile și spune că a făcut campanie și pentru USR-PLUS

HotNews.ro
Clotilde Armand, Foto: Agerpres
Clotilde Armand, Foto: Agerpres

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand (USR-PLUS), i-a cerut miercuri premierului Florin Cîțu să revizuiască numirea în funcția de secretar de stat la Ministerul Digitalizării a lui George Nicolaie, pe motiv că acesta ar fi acționar al Euromedia Group, firmă controlată de Sebastian Ghiță. ‘Ce competențe are respectivul în domeniul Digitalizării: Asesoft sau Team Net?!’, scrie Clotilde Armand pe pagina sa de Facebook.

  • „La capitolul digitalizare România este pe ultimele locuri din Uniunea Europeană, iar Ministerul Digitalizării ar trebui să aibă un rol extrem de activ în această perioadă, în special pentru a susține administrațiile locale în vederea transformării digitale. În schimb, prioritatea principală pare să fie „cui dăm titlul de secretar de stat”?!
  • De ce scriu asta? Pentru că am aflat surprinsă despre recenta decizie a premierului de numire în funcția de secretar de stat la Ministerul Digitalizării – un acționar al firmei Euromedia Group, firmă controlată de Sebastian Ghiță și consilier general la PMB. Dle. prim-ministru, dle. ministru… sper să revizuiți această numire. Ce competențe are respectivul în domeniul Digitalizării: Asesoft sau Team Net?!”, a scris miercuri pe Facebook, Clotilde Armand.

UPDATE Contactat de HotNews.ro, George Nicolaie a precizat că nu-l cunoaște pe Sebastian Ghiță și că în plus, în ultimul an i-a făcut campanie și Simonei Spătaru, colega de partid a lui Clotilde Armand:

  • „Nu înțeleg de unde această poziție a dnei primar, nu-l cunosc pe Sebastian Ghiță și nu l-am văzut niciodată.
  • Atacurile doamnei Clotilde Armand, colega noastră de Coaliție, la adresa premierului Cîțu și a PNL sunt inadecvate unei relații de parteneriat.
  • Ba mai mult, în ultimul an am fost zi de zi în stradă de dimineață până seara pentru a-i face campanie colegei de partid a doamnei Clotilde, Simona Spataru la primăria sectorului 4.
  • În ceea ce privește poziția de membru în CA ALPAB, nu sunt si nu am fost membru al consiliului de administrație ALPAB și nici nu aș putea fi, nici un consilier general nu poate fi, pentru că este o funcție incompatibilă cu aceea de consilier general”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro George Nicolaie, noul secretar de stat numit la Digitalizare.

Ciprian Teleman, ministrul Digitalizării (USR-PLUS): Numirea lui George Nicolaie este responsabilitatea PNL și ar trebui să ofere explicațiile necesare

Tot miercuri, a reacționat și Ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman (USR-PLUS) pe pagina sa de Facebook:

  • „Numirea domnului George Nicolaie ca Secretar de Stat la MCID, conform acordului asupra coaliției de guvernare, este responsabilitatea PNL.
  • Cu privire la informațiile apărute în spațiul public privitoare la noul Secretar de Stat, PNL ar trebui să ofere publicului explicațiile necesare cu privire la decizia luată.
  • După nouă luni de zile, ADR nu are încă un Președinte numit, al doilea post de Secretar de Stat care îi revine PNL este în continuare neocupat.
  • În ceea ce mă privește, vă asigur că la MCID proiectele se vor desfășura în condiții de transparență și integritate. Delegarea atribuțiilor către secretarii de stat îi revine ministrului.”, a spus Teleman.

Premierul Florin Cîțu a decis marți eliberarea lui Alexandru Bologan, membru al PNL Sector 4, din funcția de secretar de stat la Ministerul Digitalizării, după 5 luni de la numirea în funcție, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. În locul său a fost numit George Nicolaie, vicepreședinte PNL Sector 4, care este acționar al firmei de panotaj Euromedia Group și consilier general în Primăria Capitalei.

Motivele înlocuirii lui Alexandru Bologan nu sunt precizate în Monitorul Oficial, dar schimbarea are loc la doar 5 luni de la numire. Funcția de secretar de stat de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, unde ministru este Ciprian Teleman (USR-PLUS) este una politică și aparține PNL.

HotNews.ro a scris în luna mai a anului trecut că potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Euromedia Group SA are următorii acționari: firma STALEX PR & MEDIA EVENTS SRL (circa 75%), cu sediul în Sat Cornu de Jos, Comuna Cornu, și pe George Nicolaie (circa 25%). STALEX PR & MEDIA EVENTS SRL îl are ca acționar unic pe Nanu Ștefan Alexandru. Acesta este fiul primarului din Cornu, fost vicepreședinte la TSD Prahova, apropiat de Vlad Cosma și Sebastian Ghiță, după cum a relatat presa de-a lungul timpului.

Firma Euromedia, de la Dan Cristian Popescu la Sebastian Ghiță

În 2012, Grupul slovac JOS Media House a vândut Euromedia Group către un grup privat de investitori români, potrivit unui comunicat de presă al Euromedia Group. Cine erau misterioșii investitori?

Potrivit Paginademedia.ro, actionarii Createlier, firma ce a cumparat Euromedia, erau Nicolaie George (25%), Costin Ciobanu (50%) si compania Environment&Sport Development SRL (25%).

Firma Environment & Sport Development era deținută, in proportii egale, de Valerie Antoinette Denise Semenescu și Ovidiu-Traian Semenescu. Numele acestuia din urma a fost legat de postul Money.ro, el asigurând, potrivit informatiilor Paginademedia.ro, finanțarea canalului de business pentru o perioadă de timp. Aceeași sursa scria ca Ovidiu Semenescu era la vremea respectivă un simpatizant al Inițiativei România Liberală și al aripii liberale anti-Crin Antonescu.

George Nicolaie era directorul agentiei de publicitate Wide Screen Media. Paginademedia.ro citează surse potrivit cărora George Nicolaie îl reprezenta, de fapt, pe Dan Cristian Popescu (fost deputat Forța Civică, viceprimar PNL la Sectorul 2, iar în prezent deputat PSD).

În 2014, o investigație realizată de ziarul Gândul dezvăluia că Euromedia Grup se afla și sub influența lui Sebastian Ghiță.

Potrivit profit.ro, în octombrie 2018, Liviu Uruc, indicat în spațiul public ca un apropiat al lui Sebastian Ghiță, a renunțat în bloc la toate acțiunile deținute atât în compania Affichage, unul dintre cei mai mari jucători din industria outdoor din România, cât și în companiile de advertising Efect Media și Topmedia Grup, la care controla majoritatea cu aproape 100% din participație. La companiile Efect Media și Topmedia Grup, Uruc a cedat participația către un acționar care este și administrator la Euromedia, Ștefan Nanu.

Dan Cristian Popescu a declarat pentru HotNews.ro că nu a fost niciodată actionar al Euromedia, nici în persoană, nici prin interpusi sau rude.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro