Cloud-ul guvernamental: STS, SRI și ADR pregătesc achiziții finanțate cu peste 560 milioane de euro din PNRR
Ce se mai aude de cloud-ul guvernamental, cel mai mare proiect de digitalizare a serviciilor publice, care va beneficia de o finanțare de peste 560 milioane de euro din PNRR? Ministerul Digitalizării, condus de Sebastian Burduja, spune că momentan s-a creat cadrul legal, iar STS, SRI și ADR lucrează la documentația tehnică pentru procedurile de achiziție publică ce urmează a fi lansate.
Care este stadiul implementării cloud-ului guvernamental
Cloud-ul guvernamental, platforma IT care va găzdui sistemele informatice ale instituțiilor publice centrale, este cea mai mare investiție în digitalizare din PNRR, motiv pentru care HotNews.ro a solicitat Ministerului Digitalizării să explice care este stadiul acestui proiect.
- „Investiția în cloudul guvernamental include 2 mari componente. Prima este cea de infrastructură hard – centrele de date – și este o componentă gestionată în principal de STS și, ulterior, migrarea tuturor acestor sisteme în Cloudul guvernamental, o investiție gestionată la nivelul Autorității pentru Digitalizarea României.
- Până în prezent am finalizat un raport de analiză de opțiuni: ce avem nevoie, de ce avem nevoie de acest Cloud, ca un studiu de prefezabilitate, pe care l-am discutat și cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale.
- De asemenea am creat cadrul legal printr-o ordonanță de urgență, iar acum suntem în punctul în care definim Hotărârea de guvern privind normele de aplicare a prevederilor Ordonanței.
- Până în acest moment nu au fost demarate proceduri de achiziție pentru proiectul cloud-ului guvernamental. Documentația tehnică este în lucru în această perioadă la nivelul partenerilor din proiect: ADR, STS și CyberInt (n.a. SRI).
- Odată finalizată documentația tehnică, procedurile de achiziție publică vor fi demarate în mod public și transparent.”, au precizat oficialii Ministerului Digitalizării.
Cloud-ul guvernamental: Ce promit autoritățile și când ar trebui să fie operațional?
Ministerul Digitalizării spune că scopul clodului guvernamental, cel mai mare proiect de digitalizare ca sumă și acoperire prin PNRR, este, pe de o parte, să protejeze datele românilor, să nu mai stea în sisteme fragmentate prin fiecare instituție în parte, pe sisteme neprotejate, vulnerabile, ci într-un loc centralizat, bine securizat.
- „Pe de altă parte, să avem mai multă eficiență în cheltuirea banilor publici. Una este să migrezi instituțiile de nivel central (dar chiar și cele de nivel local pentru că le-am lăsat această opțiune în textul ordonanței) într-un cloud guvernamental, alta este să lași fiecare instituție să-și facă propriile proceduri de achiziție. E mult mai înțelept pentru un stat – și nu suntem primii care s-au gândit la asta – să gestioneze datele într-un sistem centralizat, protejat și per total mult mai ieftin.
- Nu în ultimul rând, cloud-ul are un potențial maxim în momentul în care există platforma de interoperabilitate, adică acea comunicare între bazele de date ale fiecărei instituții în parte.
- Avem începând cu finalul sesiunii parlamentare anterioare, legea interoperabilității și pentru prima dată s-a făcut această schimbare de paradigmă în România. Datele nu aparțin unui minister sau unei agenții sau unui funcționar public, ele sunt ale cetățenilor. Și statul nu are voie să ceară o informație unui cetățean dacă deja are acea informație dintr-o interacțiune anterioară – e ceea ce se numește principiul once only, o singură dată.”, spune Ministerul.
Cloud-ul ar trebui finalizat până la finalul anului 2026: Nu se știe încă lista completă a serviciilor publice
Întrebați ce servicii publice va furniza acest sistem IT către populație, Ministerul a dat câteva exemple, cu mențiunea că lista nu este finalizată.
- „Deci, în calendarul de timp prevăzut în PNRR și anume finalul anului 2026 vom avea cel puțin 30 de servicii din 30 de instituții migrate în Cloud. Asta înseamnă că datele respective vor fi păstrate într-un loc sigur, bazele de date vor comunica între ele și deci fiecare român va face mai puține drumuri între instituțiile statului.
- Lista completă a serviciilor pe care cloud-ul guvernamental le va furniza este în lucru. Încă de la nivelul ordonanței, am prevăzut servicii de stocare, jurnalizare, auditate și notificare a accesului, de protecție a datelor, de marketplace (magazin de aplicații disponibile).”, se arată în precizările Ministerului Digitalizării.
În privința banilor necesari operaționalizării acestui proiect IT, Ministerul a indicat sumele alocate în PNRR: „374,73 milioane euro pentru implementarea infrastructurii de cloud guvernamental și 187,05 milioane de euro pentru investiții pentru migrarea în cloud. Finanțarea se face din PNRR, iar procesul e gestionat la nivelul MIPE.”
Burduja, despre cloud-ul guvernamental: Cetățenii vor fi notificați despre cine le-a accesat datele personale, când și cu ce motiv
Amintim că Guvernul a adoptat în luna iunie 2022 Ordonanța de urgență privind autoritățile care vor gestiona cloud-ul guvernamental, platforma IT care va găzdui sistemele IT ale instituțiilor publice centrale. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a spus la acel moment că platforma va avea o componentă de jurnalizare și audit prin care cetățenii vor ști cine le-a accesat datele.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, actul normativ reglementează regimul juridic general privind înființarea, administrarea și dezvoltarea, la nivel național, a unei infrastructuri de tip cloud hibrid – Platforma de Cloud Guvernamental. Aceasta are ca scop utilizarea serviciilor de tip cloud de către autoritățile și instituțiile publice centrale și locale.
Platforma va fi constituită dintr-o componentă de cloud privat, denumită „Cloud-ul Privat Guvernamental”, și din resurse și servicii publice certificate din alte tipuri de cloud publice sau private.
Modul de utilizare a Platformei și modul de realizare a interconectării la nivel de servicii între componentele sale vor fi stabilite într-un Ghid de Guvernanță a Platformei, unde vor fi prevăzute standarde, reguli, orientări sau caracteristici pentru activități sau rezultatele acestora, care vizează atingerea gradului optim de calitate, precum și reguli și obligații în relația dintre furnizorul și utilizatorul de servicii de tip cloud.
Sursa foto: Dreamstime.com.