Sari direct la conținut

CNA a amendat Antena 3, Realitatea TV și România TV cu doar 60.000 de lei, în total, pentru zeci de emisiuni care au primit sute de reclamații pe parcursul anului trecut

HotNews.ro
Sigla CNA, Foto: Agerpres
Sigla CNA, Foto: Agerpres

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, amendarea Antena 3 cu 35.000 de lei, Realitatea TV – cu 15.000 de lei şi România TV – cu 10.000 de lei pentru mai multe încălcări ale legislaţiei audiovizuale în diferite emisiuni, informează Agerpres. Au scăpat „ieftin”, a scris publicația Paginademedia.ro, relatând că cele trei posturi de știri au primit aceste sancțiuni „la pachet”, pentru zeci de derapaje în programele lor, cu sute de reclamații la CNA.

Potrivit Paginademedia.ro, CNA a ales să rezolve problema nenumăratelor sesizări adunate în 2018 (unele expirate), analizându-le la pachet. Astfel, membrii au decis ca, pentru a ajunge la zi, să împartă sesizările în „mari teme”, în funcție de articolele din legislație care au fost încălcate. Astfel, pentru zeci de derapaje în programele lor, cu sute de reclamații la CNA, posturile de știri au primit de la CNA câte o amendă fiecare.

Amenzile în acest cuantum au fost propuse de membrul CNA Radu Herjeu – după cum precizează acesta pe pagina sa de Facebook – și votate de majoritatea celor prezenți.

CNA a stabilit că Antena 3 nu a respectat prevederi ale legislaţiei audiovizualului conform cărora, în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. În cazul în care acuzaţiile menţionate mai sus sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.

Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea. Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă. Este interzisă utilizarea cu rea-credinţă a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană în programele audiovizuale, reaminteşte CNA prevederile în baza cărora s-a dat sancţiunea.

Realitatea TV a fost sancţionată pentru aproape aceleaşi lucruri, dar şi pentru faptul că postul nu a respectat prevederi conform cărora în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte principiul asigurării unei distincţii clare între fapte şi opinii şi pe acela referitor la faptul că informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment trebuie să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

O altă prevedere încălcată este aceea care stipulează că în cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.

Amenda pentru România TV a fost aplicată pentru nerespectarea prevederilor potrivit cărora în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere sau se precizează dacă persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată.

CNA a mai decis să sancţioneze cu somaţie publică postul Pro X, stabilind că nu a respectat prevederi referitoare la necesitatea de a susţine cu dovezi acuzaţiile aduse unei persoane şi obligativitatea de a-i contacta pe cei acuzaţi şi de a-i invita să îşi exprime punctul de vedere.

În cazul Antena 3, la luarea deciziei au fost avute în vedere mai multe emisiuni, printre care ediţii „Sinteza zilei” şi „În gura presei”, unde Radu Herjeu, membru al Consiliului, care a propus sancţiunea votată, a semnalat aspecte legate de limbaj injurios.

În ceea ce priveşte Realitatea TV, Herjeu a menţionat mai multe emisiuni, printre care emisiunile de ştiri din 23 iunie 2018, unde se menţionează că „Dragnea face un joc al Moscovei”, precum şi unele ediţii „Jocuri de putere”, cu aspecte referitoare la limbaj injurios.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro