Când s-ar reveni la restricții în urma creșterii cazurilor COVID: Când vom ajunge la jumătate din gradul de ocupare la secțiile ATI sigur vor fi discuții – spune Rafila
Posibilitatea discutării unor restricții va avea loc în momentul în care jumătate din capacitatea secțiilor de terapie intensivă (ATI) va deveni ocupată prin creșterea numărului de cazuri, a precizat miercuri Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.
Situația de acum privind numărul de noi cazuri COVID este preocupantă, dintr-un trend descendent, am intrat pe unul crescător, a spus acesta.
- „Propunerile de ridicare etapizată a restricțiilor au fost în corelație cu numărul de persoane internate în spital și mai ales cu a numărului de persoane internate la terapie intensivă. Atât timp cât această infecție va avea un impact mic asupra capacității de acordare a asistenței medicale nu vor fi niciun fel de probleme.
- Vom monitoriza acest lucru și dacă va fi un trend rapid ascendent care să ducă la aglomerarea secțiilor ATI împreună cu cei care au expertiză de la DSP și reprezentanti vom veni sa discutăm o astfel de problemă, dar nu as vrea sa plecam cu concluzia ca deja s-a stabilit un mecanism prin care restricțiile vor fi reintroduse.”, a spus Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a spus că situația de acum privind numărul de noi cazuri COVID este preocupantă, pentru că dintr-un ritm descendent, am intrat pe un ritm crescător.
Care ar trebui să fie situația la ATI pentru a nu se ajunge la restricții?
„La ATI au fost alocate aproape 1900 de paturi pentru pacienții infectați COVID și știți bine că propunerea inițială a fost să se ridice restricțiile când scade la sub 50%. Au fost ridicate când s-a ajuns la această cifră. Acum avem mult mai puține, în jur de 25% dintre paturi sunt ocupate. Este o discuție pe care cu siguranță o vom avea dacă vom ajunge la jumătate din gradul de ocupare a secțiilor de terapie intensivă.”, a spus Rafila.
Peste 4.500 de noi cazuri de COVID-19, în scădere cu 600 față de ziua anterioară
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.521 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID -19), cu 619 mai puține față de ziua anterioară.
Cea mai ridicată incidență rămâne în București – 6,33 la mie – urmată de Cluj – 5,31 la mie și Ilfov – 4,05 la mie.
552 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 302 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Numărul pacienților internați, în scădere față de ieri
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 2.783, cu 75 mai puțin față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 431 de persoane, cu 12 mai puțin decât în ziua anterioară.
Dintre cei 431 de pacienți internați la ATI, 385 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați, 213 sunt minori, 210 fiind internați în secții, cu 8 mai mult decât în ziua anterioară și 3 la ATI, cu 1 mai mult decât în ziua anterioară.
Câți români bolnavi de COVID-19 au murit
Până astăzi, 64.789 de persoane diagnosticate cu infecție cu SarsCov-2 au decedat.
În intervalul 22.03.2022 (10:00) – 23.03.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 40 decese (18 bărbați și 22 femei), dintre care 5 anterioare intervalului de referință.
Dintre cele 40 decese, 1 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 7 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 13 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 18 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 1 la categoria de vârstă peste 80 de ani.
38 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient fără comorbidități, iar pentru 1 pacient nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Din totalul de 40 pacienți decedați, 35 au fost nevaccinați și 5 vaccinați. Dintre pacienții vaccinați care au decedat 2 aveau vârsta între 60-69 de ani, iar 3 peste 80 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.