Sari direct la conținut

Când vor fi interzise centralele de apartament în România? Răspunsul noului ministru al Mediului / SONDAJ LIVE

HotNews.ro
Centrala gaze apartament, Foto: Hotnews
Centrala gaze apartament, Foto: Hotnews

​Interzicerea centralelor de apartament pe gaz rămâne pe agenda publică. Noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, promite că va face „o analiză serioasă” pe acest subiect.

Discuția e veche de câțiva ani, iar în vara anului trecut, fostul ministru Tanczos Barna, anunțase că o hotărâre de guvern în acest sens a intrat pe circuitul de avizare, noile reguli vizând interzicerea de centrale individuale în cazul imobilelor noi. Până acum însă nu s-a luat nicio decizie.

„Încă nu am luat o decizie privind termenul la care aceste centrale vor dispărea, însă pe termen lung eu sunt convins că în România şi în marile aglomerări urbane vom avea din ce în ce mai puţine astfel de centrale. Nu vreau să dau acum un termen, pentru că va trebui să fac o analiză foarte serioasă în legătură cu acest subiect, dar vă promit că, în foarte scurt timp, vom prezenta opinia mea şi a ministerului până la urmă şi despre centralele de apartament”, a declarat miercuri noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, citat de Agerpres.

De ce ar trebui interzise centralele de apartament pe gaz?

Uniunea Europeană își propune renunțarea la centrale pe gaz cât mai curând posibil.

Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze după anul 2029 pentru introducerea pe piață de centrale pe gaze. De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și noi. Deși există astfel de intenții la nivelul UE, nu există încă o legislație a UE care să impună astfel de interdicții, potrivit unei analize a președintelui Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță.

Potrivit acestuia, opt țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri:

  • 1. Danemarca – a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală
  • 2. Norvegia – a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale
  • 3. Olanda – a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale
  • 4. Franța – datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire a noilor imobile, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere
  • 5. Austria – impune din anul 2024 interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice
  • 6. Germania – impune din anul 2024 obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, defacto interzice din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere
  • 7. Marea Britanie – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi
  • 8. Belgia – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi.

Câte centrale termice pe gaz sunt în România

Potrivit unui document al Ministerului Energiei, România are în prezent un total de circa 8,5 mil locuințe, din care sunt locuite aproximativ 7,5 milioane. Dintre acestea, cca. 4,2 milioane sunt locuințe individuale, iar circa 2,7 milioane de locuințe sunt apartamente amplasate în blocuri de locuit (condominiu).

Din totalul locuințelor, numai circa 1,2 milioane sunt racordate la sistemele centralizate (cca. 600.000 de apartamente doar în București). O treime din locuințele României (aproape 2,5 milioane) se încălzesc direct cu gaz natural, folosind centrale de apartament, dar și sobe cu randamente extrem de scăzute (cel puțin 250.000 de locuințe).

Aproximativ 3,5 mil. locuințe (marea majoritate în mediul rural) folosesc combustibil solid – majoritatea lemne, dar și cărbune – arse în sobe cu randament foarte scăzut. Restul locuințelor sunt încălzite cu combustibili lichizi (păcură, motorină sau GPL) sau energie electrică. Peste jumătate dintre locuințele din România sunt încălzite parțial în timpul iernii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro