Sari direct la conținut

Coarde vocale artificiale complet functionale, obtinute in premiera mondiala in laborator

HotNews.ro

Coarde vocale artificiale complet functionale au fost obtinute in premiera mondiala in laborator, in cadrul unui studiu realizat de cercetatorii din Statele Unite, anunta Mediafax, citand maxisciences.com.

De cativa ani, diverse tipuri de protocoale medicale extrem de delicate sunt perfectionate pe masura ce stiinta si tehnologia inregistreaza progrese tot mai mari. Reusitele se succed intr-un ritm tot mai alert si lasa sa se intrevada aplicatii foarte promitatoare in domeniul medicinei, noteaza sursa citata.

Cea mai recenta dintre ele a fost realizata de cercetatorii americani de la Universitatea Wisconsin-Madison, care au reusit sa creasca in laborator tesuturi de coarde vocale functionale.

Coardele vocale alcatuiesc un ansamblu complex si dificil de imitat. Ele se prezinta sub forma unor pliuri situate la nivelul mucoasei laringelui. Acele pliuri sunt capabile sa vibreze de cateva ori pe secunda la trecerea curentului de aer pentru a produce sunete.

Acel tip de mucoasa presarata cu pliuri a fost recreata artificial intr-un incubator. Pentru a reusi acest lucru, celule epiteliale umane izolate si purificate au fost depuse pe o matrice de colagen, realizata in trei dimensiuni, care a fost utilizata ca esafodaj al noii structuri. Cresterea de celule pe noua matrice a dus la formarea unor tesuturi elastice, al carui aspect seamana extrem de mult cu cel al coardelor vocale naturale.

Mai mult decat atat, acele coarde vocale artificiale si-au dovedit functionalitatea. Testele au constat in grefarea lor pe rozatoare ale caror sisteme imunitare au fost in prealabil modificate pentru a semana cu cele umane. Rezultatele, publicate in revista Science Translational Medicine, releva faptul ca nicio reactie de respingere a grefelor nu a fost observata intr-o perioada de monitorizare de trei luni.

Cercetatorii americani au reusit, de asemenea, sa transplanteze acele tesuturi pe cadavre de caini si sa testeze potentialul lor de vibrare, inducand peste acele pliuri un curent de aer umidificat. Contrar tuturor asteptarilor, savantii americani au reusit sa produca sunete cu aceleasi caracteristici ale latratului cainilor.

Metodologia de realizare a acestor culturi de laborator este insa departe de a fi finalizata. Tesuturile cultivate in laborator au intr-adevar o structura mult mai simpla decat aceea a coardelor vocale ale unei persoane adulte. Specialistii considera ca, desi va fi nevoie de cel putin un deceniu inainte de a finaliza o tehnologie care va putea fi aplicata fara riscuri pe pacienti umani, totusi, aceste rezultate sunt foarte incurajatoare.

O astfel de tehnologie va permite tratarea eficienta a numerosilor pacienti care sufera de o disfunctie a coardelor vocale in urma unui traumatism fizic sau a unui cancer. Cercetarile din acest domeniu ar putea, de asemenea, sa ii ajute pe medici sa inteleaga mai bine anumite patologii care afecteaza aceasta regiune a corpului uman.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro