Sari direct la conținut

Codul poștal pe persoană: Ce va fi exact și cum va funcționa nici Poșta Română nu știe

HotNews.ro
Posta Romana, Foto: Posta Romana
Posta Romana, Foto: Posta Romana

​Șeful Poștei Române a lansat recent în spațiul public informația că a venit vremea ca, dincolo de codurile poștale împărțite geografic, „fiecare persoană să aibă propriul cod poștal şi indiferent unde se găseşte persoana respectivă poştaşul să îl găsească şi să îi ducă coletul, dacă optează pentru genul ăsta de livrare”. Cum asta? HotNews.ro a întrebat la Poștă, dar răspunsurile primite sunt departe de a limpezi lucrurile.

O idee lansată de directorul general al Poștei: „Lucrăm la un cod poștal pe persoană”

Directorul general al Poștei Române, liberalul Valentin Ștefan, a acordat recent un interviu radioului Public în care, vorbind despre digitalizarea companiei, a anunțat că se lucrează la ‘un cod poștal pe persoană’.

  • ​„Serviciul poştal modern trebuie să aibă câteva elemente. În primul rând, trebuie să fie rapid. În al doilea rând, trebuie să fie convenabil. Şi, nu în ultimul rând, trebuie să fie customizat pe nevoile oamenilor. Vă mai spun un lucru, noi lucrăm la un cod poștal pe persoană.
  • Dacă până acum codurile poştale sunt împărțite geografic, pe localități, sau străzi, sau cartiere, credem că e momentul în care să facem un pas digital important și să ne asigurăm că fiecare persoană are propriul cod poștal şi indiferent unde se găseşte persoana respectivă poştaşul să îl găsească şi să îi ducă coletul, dacă optează pentru genul ăsta de livrare”, a declarat Valentin Ștefan într-un interviu la Radio România Actualități.

Ce va fi codul poștal „personal” și cum va putea găsi poștașul o persoană oriunde s-ar afla pentru a-i trimite un colet? Explicațiile Poștei

Plecând de la aceste declarații neclare, HotNews.ro a încercat să afle răspunsuri trimițând întrebări atât directorului general al Poștei, Valentin Ștefan, cât și direcției de comunicare a companiei.

Ce va fi deci codul poștal pe persoană?

  • „Codul poștal digital este un cod poștal propriu fiecărei persoane în parte, și aici ne referim exclusiv la persoane care vor opta să dețină acest cod. Principalul beneficiu este că noul cod va fi o modalitate mult mai practică și mai rapidă de a primi corespondența sau un colet.
  • Astfel, un client al Poştei Române nu va mai avea nevoie să își scrie pe plic sau pe colet numele cu adresa pe corespondenţă. Va fi suficient să menționeze codul personal, iar lucrătorul poștal va ști exact unde să îi livreze destinatarului produsul respectiv.”, a răspuns Poșta Română.

Cu alte cuvinte, Poșta ar vrea să aloce fiecărui client un cod unic digital, așa cum fac companiile de utilități spre exemplu (acel cod cient), cod care să conțină numele prenumele și adresa de corespondență. Alocarea acestui cod va fi opțională.

La ce bun însă? Pentru a funcționa, ar trebui ca măcar destinatarul unui plic sau colet să dețină un cod poștal personal.

Poșta spune că „un client nu va mai avea nevoie să își scrie pe plic sau pe colet numele cu adresa pe corespondenţă.”. Asta poate dacă este expeditor și deține la rândul său un cod poștal personal.

În acest caz, tot ar trebui să se prezinte fizic într-un oficiu poștal pentru a livra coletul și tot ar trebui să completeze ceva. Ce? Probabil acest cod, care nu știm cum va arăta pentru că totul e la stadiul de idee, după cum veți vedea în cele ce urmează din răspunsurile companiei.

Cum va putea găsi poștașul persoana care are cod poștal? Cum va funcționa?

  • ”Cu ajutorul unei modalități de identificare a locaţiei unei persoane des întâlnită în activităţile specifice. De exemplu, numele persoanei și locul în care aceasta se află pot fi identificate prin telefon, descărcând o aplicație.
  • Astfel, clientul Poștei poate descărca aplicația de pe telefon, având posibilitatea să aleagă dacă coletul va fi livrat acolo unde el se va afla la momentul livrării. Procedând în acest fel, clientul nu trebuie să se afle neapărat la domiciliu, ci poate fi oriunde, la magazin, la serviciu sau în parc cu copiii.”, răspunde Poșta Română.

Prin aceste precizări, Poșta lasă de înțeles că ar urma să lanseze o aplicație de mobil care să poată fi instalată pe telefon și prin intermediul căreia să poată să comunice cu poștașul unde anume să primească un anumit colet care urmează să-i fie livrat.

De ce este nevoie de acest cod poștal digital? Ce se întâmplă cu restul codurilor poștale?

  • „În acest moment, codurile poștale sunt împărțite geografic, pe localități/străzi/cartiere. Acest sistem va continua să rămână funcțional. În paralel cu acesta va demara, însă, noul sistem cu coduri poștale digitale care va putea fi accesat doar de persoanele care optează pentru el.
  • În acest fel, Poșta Română încearcă să dubleze digital serviciile poştale existente în prezent în format tradiţional, pe hârtie sau fizic. Prin introducerea codului poștal pe persoană, Poșta dorește să sprijine segmentul de populație care folosește tehnologia digitală.”, spune compania.

Când va fi introdus codul poștal digital?

  • „Poșta Română nu a alocat deocamdată o dată sau un termen specific pentru finalizarea acestui proiect. Estimăm, însă, în acest moment, că implementarea codului poștal digital ar putea dura cel puțin un an.
  • În concluzie, proiectul codului poștal personal reprezintă doar o mică parte din tot ceea ce înseamnă procesul de modernizare şi digitalizare a Poştei Române, recent începute.” mai precizează operatorul național poștal.

VEZI AICI INTEGRAL RĂSPUNSURILE POȘTEI ROMANE

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro