Coliziune între un tren încărcat cu motorină și unul cu îngrășăminte chimice, evitată în ultimul moment la Sighișoara / Oficial AGIFER, supărat că a fost sunat „sâmbăta, în timpul liber”
O coliziune a două trenuri încărcate cu motorină și, respectiv, îngrășăminte chimice a fost evitată joi dimineață în ultimul moment în Gara Sighișoara, după ce mecanicul unui tren GFR a adormit, relatează Club Feroviar. Totodată, Club Feroviar a acuzat că CFR SA a încercat inițial să ascundă acest incident.
Mecanicul trenului GFR a adormit
Mecanicul unui tren GFR a adormit, fapt pentru care trenul său a depășit semnalul de ieșire din stație aflat pe roșu. Mai mult, trenul era în neregulă din punctul de vedere al siguranței feroviare, având sistemul de protecție INDUSI izolat. Aceasta este o practică periculoasă la care recurg unii mecanici de locomotivă pentru a scăpa de bătăi de cap. Sistemul INDUSI nu permite unei locomotive să depășească un semnal pus pe roșu cu ajutorul unor inductori amplasați atât pe locomotivă, cât și la nivelul semnalului, relatează sursa citată.
Ceea ce a dus la evitarea unui grav dezastru feroviar a fost faptul că mecanicul trenului CER Fersped care intra în stație pe aceeași linie a observat trenul GFR venind spre el și a frânat brusc.
Mecanicul trenului GFR ar fi fost sub influența alcoolului. În pofida faptului că mirosea a alcool, nu s-a procedat la testarea sa. Mai mult, el a fost lăsat să dea înapoi trenul său, ceea ce e o procedură complicată. Trenul GFR circula pe ruta Dej-Sfântu Gheorghe, iar incidentul ar fi avut loc în jurul orelor 4-5 dimineața în gara menționată.
Anchetă pentru „neavizarea de îndată a incidentului”
Club Feroviar mai scrie că, deși CFR SA neagă, informațiile arată că gestionarul infrastructurii a încercat mușamalizarea situației.
Astfel, într-un răspuns către Club Feroviar, ASFR (Autoritatea de Siguranță Feroviară din România) a dispus efectuarea „unei inspecții de stat având ca obiectiv stabilirea cauzelor care au condus la neavizarea de îndată a incidentului feroviar, precum şi aplicarea măsurilor prevăzute de legislaţia în vigoare”.
Astfel, ar fi trecut peste 12 ore de când accidentul s-a întâmplat până ASFR a aflat de acesta.
„Au fost avizate instituțiile abilitate pentru investigarea incidentului feroviar produs în stația CF Sighișoara, conform Regulamentului de investigare a accidentelor și incidentelor, de dezvoltare și îmbunătățire a siguranței feroviare pe căile ferate, aprobat prin HG nr.117/17.02.2010, urmând ca după finalizarea cercetărilor, concluziile să se regăsească în Raportul de investigare întocmit de către Agenția de Investigare Feroviară Română (AGIFER)”, au spus responsabili CFR SA pentru Club Feroviar.
Purtătorul de cuvânt al AGIFER, supărat că a fost sunat sâmbăta, în zi liberă
Responsabilul desemnat pentru relaţia cu presa din cadrul AGIFER, Marian Zamfirache, a refuzat, sâmbătă, să ofere detalii despre incidentul feroviar produs joi în gara Sighişoara, motivând că este sâmbătă după-amiaza și că este liber.
„Dumneavoastră ştiţi că astăzi este sâmbătă?” a fost replica purtătorului de cuvânt al AGIFER, Marian Zamfirache, înainte de a asculta motivul pentru care a fost contactat telefonic, pe numărul de telefon de pe site-ul instituţiei, de către reporterul News.ro.
„Ne desfăşurăm atribuţiile stabilite prin lege. În acele atribuţii nu scrie că trebuie să fim la dispoziţia mass-mediei. (…) Bugetarul nu este sluga mass mediei, bugetarul îşi face treaba pentru care e desemnat”, a continuat Marian Zamfirache.
Întrebat cine este persoana desemnată drept înlocuitor în relaţia cu mass media, Marian Zamfirache, şef serviciu , a răspuns: „Nu ţine locul nimeni, pentru că nu este necesar. Dacă dumneavoastră plătiţi personal să stea la AGIFER sâmbătă şi duminică să stea la dispoziţia dumneavoastră, probabil că o să desemnăm pe cineva”.
Într-o a doua discuţie telefonică, reporterul News.ro insistă, încercând să obţină informaţii şi aminteşte lui Zamfirache să Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al AGIFER prevede, la articolul 4, alineatul (2), punctul m) că, printre atribuţiile AGIFER, se numără „organizarea şi realizarea comunicării permanente cu publicul”.
„Permanent nu înseamnă şi în weekend”, este replica oficialului AGIFER.